S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

God Jul! 2022 12 24.

2 kommentarer

Med åren har det där med Julen blivit något relativt. Kanske inte det centrala Julbudskapet. Det är ju Evigt, på något sätt. Detta med Julevangeliets centrala budskap. Om fred på jorden och människor emellan. Nog ett så centralt budskap i dessa tider.

Men däremot kanske de yttre attributen. Här i sydligare länder slås jag varje år av hur kommersiella krafter tar över. I min barndom på 50-talet fick vi i småklasserna i skolan bevittna Bibelns berättelser med Krubban, det lilla Jesusbarnet tillsammans med Maria och Josef, och utanför Herdarna med djuren. I bakgrunden palmer och kameler. Och överallt, den lysande ”Stjärnan från Österland….”

Detta var en naturlig del av vår världsbild. Hela Julevangeliet utspelade sig i Österland. Även om Budskapet i sig är universellt.

* * *

Sedan flera decennier har Disney och Coca Cola-kulturen helt tagit överhanden. Varför jag nämner Coca Cola-kulturen i sammanhanget är att den röda färgen på Coca Cola-flaskorna är EXAKT densamma som på Tomtefars rock, efter ett avtal mellan Disney och Coca Cola år 1929.

* * *

Tillbaka till La Gomera, december 2022.

Här ser vi entrén till det berömda och pampiga värdshuset på höjden över La Gomeras huvudstad San Sebastián. Man önskar oss ”Feliz Navidad/God Jul”.

Här har vi Helmi framför en Hibiscus-buske. Hibiscus, som vi hemma i bästa fall kan få som en liten krukväxt! – Det skall i sammanhanget också sägas att vi sett hela träd fyllda med Hibiscus-blommor. Så nog är det skillnad på växtligheten!

Så måste vi i detta sammanhang naturligtvis ha med en bild av Tomten i Disneys version med släde och julklappar. Omgiven av palmer och annan passande omgivning.

* * *

Så var det dags att segla tillbaka från La Gomera, via Tenerife, till Puerto de Mogán på Gran Canaria. Visar några bilder hur Tenerife ser ut från havet.

Till en början är bergen helt täckta av moln.

När vi kommer närmare, ser vi bebyggelsen, och molnen skingrar sig. Bergstoppen Teide syns i mitten.

När vi lämnat Tenerife, och seglar mot Gran Canaria, framträder Teide tydligare. Med sina 3.718 meter över havet är det Spaniens högsta berg, och världens 3:e högsta vulkan. Senaste registrerade utbrottet var 1909.

Det lär gå att komma sig upp till toppstationen på 3.555 meter. Vi ha inte gjort det. Ännu.

* * *

Väl tillbaka på Gran Canaria var det så dags för ett besök i öns huvudstad, Las Palmas. Busstur och övernattning på ”Stamhotellet” Fatága mitt i centrala stan. Lunch med de ”gamla” seglarvännerna Kaarina och Elisabeth, som befann sig i marinan. Alltid trevligt att träffa ”gamla” vänner!

Möte på eftermiddagen med mekanikerna António och hans son Aythámi på varvet. De har gjort många jobb åt oss tidigare, och vi är glada att de ställer upp för att hjälpa oss med en del mekanikerjobb, när vi är hemma i Umeå i januari månad. Det är guld värt att ha ett nätverk av kunniga och pålitliga yrkesmänniskor att tillgå, när man är ute på segling!

* * *

På hemvägen från Las Palmas stannade vi – naturligtvis! – utanför IKEA. Detta är ju bara ett MÅSTE för oss svenskar! Det är alltid lika fascinerande att besöka IKEA utomlands. Det är precis som att besöka ett IKEA-varuhus hemmavid! Samma upplägg. Samma namn på varorna. Samma gula blusar/tröjor hos personalen.

Hemma i Umeå tänkte vi på att ta med julpynt till båten. Men det kan vi väl köpa på IKEA i Las Palmas. Tänkte vi. – Men inte! Praktiskt taget helt TOMT på juldekorationer på IKEA-varuhuset i julveckan! Fick till svar av personalen: ”Men det hade vi ute till försäljning redan i september! Det är totalt slut nu! Sedan lååång tid tillbaka!” – Jaha, där fick man!

Men alltid lika kul att få köpa svensk julmat. I år fanns det dock vare sig Julskinka eller Schnaps, men vad gör väl det, när det finns Kalles, Inlagd sill, Dalaknäckebröd och Mor Annas Julpepparkakor! Bara en så´n sak! Vår vagn var snart till bredden fylld, men vad gör det?! Personalen var lika nöjda och glada som vi!

En liten kul grej. Vi har besökt alla IKEA-varuhusen på Kanarieöarna; på Gran Canaria, på Lanzarote och på Tenerife. Och alltid beställt köttbullar med potatismos och lingon (vad annars?!). Och som sig bör hör en liten flaska vin till maten. Något annat vore otänkbart för en äkta spanjor! – Här sitter vi på IKEA-varuhuset på Las Palmas med köttbullar, mos, lingon. Och en liten flaska vin.

För något/några år sedan besökte vi Julbordet på IKEA-varuhuset i Umeå. Vår vana trogen från ”alla andra IKEA-varuhus” frågade vi efter en liten flaska vin till maten. Minns hur personalen på IKEA-varuhuset i Umeå tittade på oss, som om vi kom från en annan planet; ”Men det kan ni inte få här!” -”Ridå!” skulle man kunna säga.

* * *

Nåväl, vi är nu tillbaka till vår båtplats i Marina Puerto de Mogán. Våra båtgrannar är glada att se oss tillbaka. Det är sådant som på något sätt ger värme och trygghet i tillvaron. Att ha trofasta människor omkring sig. Som är glada, när man kommer tillbaka.

* * *

Med detta önskar vi er alla en God Jul, och ett bättre år 2023.

2 tankar om “God Jul! 2022 12 24.

 1. Kjære venner !

  Godt å høre at dere er i drift på kjente trakter igjen ! Ble jo noe forskrekket over alle problemer dere hadde med motoren, og reparatørene som ikke holdt forventet standard, og som kunne fått stygge konsekvenser ! Takket være dine ervervete mekaniske kunnskaper, og talenter for problemløsninger, ordnet situasjonen seg til det beste for videre seilas, og frustasjon og irritasjon forbigås ukommentert, men veldig forståelig! Kjekt å få kjenne på sjølivet igjen, og sette «sjøbein» på egen skute. Her nord er det vinter som regjerer, om ikke de store snømengder , så gir det trim for kroppen , og hodet får lufte seg Vi har tatt de nødvendige vaksinasjoner ifht pandemi og influensa, og livet er godt ! Gleder oss til solsnu og lengre dager, men når snøen laver ned får vi trimme så godt som vi kan , og nyte frisk og god luft. Skjerper apetitten, men forbrenninga er god så det «jamnar ut seg» Ønsker dere fortsatt et godt opphold, og mange gode vitaminer(!!!) Bokstaveres i allefall slik !!

  Klem til dere begge !! Beste hilsen Gunvor og Olav

  Sendt fra E-posthttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 for Windows

  Gilla

  • -Halloen, kjære venner! Så hyggelig å høre fra Dere! ”Long time no see!”
   -Javel, vi har hatt noen eventyr og utfordringer, som vi kunnet vart uten. Men det bygger bære på berget av erfaring.
   -Som Bestefar min sa (opprinneligen fra Bremerhaven): ”Glücklich ist, wer vergisst, ‘was nicht mehr zu verändern ist!”
   – Nå gleder vi oss åt att være ”frie”, at ikke være avhengige av noen, uten vi kan dra hvart vi vill.

   – Fredagen den 13 Januar 2023 (et intressant valgt dato!) reiser vi hjem til Umeå for Helmi sine kontroller. Hvis disse er i orden, kommer vi tilbake hit i Februar, og blir her under våren.

   Ta godt vare på dokkere! Ønsker dere det Beste for det kommende år, som vi håper blir bedre ænn inneværende år.

   Stor Klem til dere begge, fra ho’ Helmi og hainn Carl-Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s