S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

En roddtävling över Atlanten. 2022 12 23.

6 kommentarer

Under vår vistelse på La Gomera, vaknade vi en morgon av en stor aktivitet i hamnen. Väldigt mycket folk i rörelse. Kö till dusch och toaletter.

Våra brygg-grannar upplyste oss om att det snart var dags för start på världens största roddtävling, den över Atlanten. Hörde jag rätt? Jodå, hela flottan på 40 båtar skulle avgå med 3 minuters mellanrum, start klockan 10.45.

På ett plakat vid entrén till marinan fanns en del upplysningar. Bl a att man inspirerats av den första dokumenterade rodden över Atlanten. De båda norska immigranterna George Harbo och Frank Samuelsen rodde år 1896 som de första i världen i väst-östlig riktning från New York till England. Tiden angavs inte, men enligt info på plakatet stod sig rekordet i 114 år, dvs. fram till år 2010! Strongt!

En liten undring; varför rodde de som immigranter tillbaka i väst-östlig riktning? Hade de glömt något hemma?

* * *

Båtarna har vanligtvis en besättning på 2-5 personer, som hjälps åt att ro. Då ror man i 2-timmarspass, och kan vila/sova, navigera och laga mat emellanåt. Norge försvarar traditionen med tuffingar. Bland de deltagande båtarna ställde Norge upp med en ensamroddare! Det var Linda Evenstad Emilsen, som gav sig ut helt ensam!

Här ses Linda vid starten på den 3000 sjömil långa roddturen. Jubel och applåder från övriga besättningar!

Här har vi det danska laget. Tre tuffa damer just före start.

* * *

Det finns många fantasifulla namn på båtarna. Namn som avslöjar en viss beslutsamhet. ”Shut up and Row!” är ett exempel. Ett annat är ”Fight Oar Die”. Onekligen fyndigt!

Här har vi en annan besättning, just före start! Bilden andas både lugn och beslutsamhet.

* * *

Det finns en hel del statistik kring detta arrangemang, som sponsras av en känd Whiskey-producent. Rekordet att ro de 3000 sjömilen över till Antiguas sydkust ligger på 29 dygn och 14 timmar. Vanligtvis tar det 45-60 dygn, men någon har behövt upp till 100 dygn. Besättningen har inte rätt att ta emot någon hjälp i någon form, vare sig vatten eller mat, annat än i en ren nödsituation. Man har med sig solceller till satellit-telefon och avsaltningsanläggning samt Tracker för att kunna följa varje båt. Besättningen förbrukar 5000 kcal/dygn och 8 liter vatten. Bland all statistik upplyses också om att varje besättningsmedlem beräknas göra av med 8000 bitar toalettpapper! Undrar hur de får plats med alla toarullar!

De senaste dagarna har det legat ett mycket djupt och stort lågtryck strax söder om Azorerna. Roddarna har sannolikt befunnit sig i södra utkanten av detta lågtryck, med 10-12 m/sek snett framifrån styrbord. De har det nog tufft där ute! Undrar vad de tänker! ”Vem var det nu som kom på den här idén?!”

* * *

Med raketer, salutskott och trumpetande lämnade båtarna efter hand marinan den 12 december 2022. De har nu varit iväg i 11 dagar och torde komma fram i februari 2023.

Det skulle inte förvåna mig om middagen då intages stående!

6 tankar om “En roddtävling över Atlanten. 2022 12 23.

 1. Riktigt God Jul till er 🎄🎅🏼🎄 från Katta & Stig

  Gilla

  • Heja Katta och Stig!
   -Så hyggelig att få höra från er!
   Ja, vi har det bra här. Varmt och skönt. Lite kyligt på morgnarna, 23-24 grader, men annars OK. 28-30 grader.
   -I mitten av Januari 2023 reser vi tillbaka till Umeå för Helmis kontroller. Om dessa är OK, reser vi tillbaka hit i början av februari 2023.
   -Önskar er det bästa för det nya året! Sköt om er!

   Gilla

 2. Ønsker dere God Jul og Godt nyttår🌿

  Gilla

  • Heia, Dagfinn!

   -Så hyggelig å få høre fra Deg! -Her har vi det bære godt. Litt kølig på morgonen, kùn 23-24 grader, men det blir bedre under dagen. Umtrent 28-30 grader.

   -I mitten av januar mnd. drar vi hjem til Umeå for min kone Helmi sine kontroller. Hvis disse er i orden, drar vi tilbake hit i Februar mnd., og blir her til i slutten av April/begynnelsen av Mai.

   -Så ser eg fram til at vi kan ta en tur til Mo i 2023, hvis mulig i forbindelse med et Logemøte.

   -Eg ønsker Deg og familien Din det aller bedste for det Nye År. Må det bli et bedre år ænn 2022.
   Med Br. H. /Carl-Gustav.

   Gilla

   • Vi har besøk av Sandra og Bjørn med barna, så det blir full fart i morgen. Barna er så spente at det var vanskelig å få dem i seng i kveld. Det blir ribbe og multekrem til dessert. Idag spiste vi rakfisk og karamell pudding. Det ble Akevit og øl til maten. Nå har vi 60-70 cm snø, og det kommer mer. Håper vi kan møtes i logen. Hils Helmi!

    Gilla

   • Heia, Dagfinn! Så koselig at Du får ha familien kring Deg. det låter så godt med all den gode norske maten! Ser frem til å få nyte den. Kanske til sommeren?
    -Med de beste ønsker for det nye År!
    /Carl-Gustav.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s