Historia
Vår båt ”Helmi” är en HR39 från Hallberg-Rassy på Orust. Byggd 1998. Hon seglade 8 år i Bodensjön; de första 2 åren som demo-båt. April 2006 köpte vi henne, och efter frakt på trailer upp till tyska Östersjökusten, seglade vi henne sommaren 2006 upp till Umeå.
Utrustning
-Båten är en av de HR39:or, som redan från varvet utrustades med en Volvo-Penta TAMD22P på 105 HK, detta pga de höga kraven på avgasrening i Bodensjön. Hon har en grundgående köl med blybulb, som sticker 165 cm. Sannolikt var hon tänkt också för den holländska marknaden.
-Succesivt har vi utrustat båten med tanken på en långfärdssegling i bakhuvudet. Sjökortsplotter med GPS och radar får idag anses vara standardutrustning. Framåtseende eko-lod och AIS har underlättat betydligt. Alla revlinor är idag nerdragna till sittbrunnen, för att minimera behovet av att behöva gå fram på fördäck.
-Den lilla friktionen, som uppstår, när revlinorna går runt flera block, adderas. Vi upptäckte, att det var väldigt tungt att veva runt de stora vinscharna. Särskilt besvärligt, när förseglet skulle rullas in. Vi kom till en punkt, när vi var tvungna att bestämma oss: skall vi sätta el-vinschar och uppgradera hela el-systemet, eller skall vi sälja båten och avsluta vårt aktiva seglarliv?
-Vid ett styrelsebeslut hos Gabrielsson och Mählck, kom vi fram till att satsa på en kraftig utbyggnad av hela el-systemet.
-Under vintern 2013-2014 satte vi in kraftiga el-vinschar, avsäkrade med 500A. Med en knapptryckning är det nu väldigt mycket enklare att dra ut resp. reva seglen. Kortvarigt behövs stora mängder ström, och under styrbordskojen i salongen är nu placerade 2 stora Lithium-jon-batterier, om tillsammans 640 Ah. – Förutom att sätta till ytterligare en generator på huvudmotorn på 90A, har vi låtit installera en Gen-set, Fischer Panda dieselgenerator, som ger maximalt 3,8 kW. Den fick precis plats i det stora stuvfacket i sittbrunnen. Millimeter-passning! Där fick också plats en liten kompressor för att tämligen enkelt kunna pumpa upp dingen.

I sittbrunnsstuven finns en liten Fischer-Panda dieselgenerator. Dessutom syns våra Brompton-cyklar, extra dieseldunkar och säckar med 50 meter lina vardera. Längst in skymtar ett extraankare samt en liten kompressor. Allt fastsurrat. Inget tungt får röra sig, när det går sjö!
-Under styrbords förpikskoj fick vi plats med en Watermaker, en avsaltare, som gör färskvatten av havsvattnet. Stor kapacitet på max. 145 liter/h. Vi kör dock aldrig mer än c:a 100 liter/h. Orsaken till att vi gärna överdimensionerar utrustningen ombord är, att hållbarheten ökar. – Vi använder mycket färskvatten ombord – kanske 150-200 liter dagligen; till tvättmaskin, disk och daglig dusch.

Avsaltninganläggningen under styrbords förpikskoj.
-I en av babordsgarderoberna sitter en ”Kombo” från Mastervolt, en kombinerad inverter och laddare. Invertern ger upp till 4000W 230V växelström, och laddaren kan fylla upp batteribanken med 200A. Naturligtvis utnyttjar vi aldrig så stora mängder ström, men stor reservkapacitet innebär längre hållbarhet. Och förhoppningsvis mindre problem.
-2016 installerades en tvättmaskin, Kenny Euronova 1000. Ett överskåp i toalettutrymmet offrades, och med sedvanlig millimeterpassning gick det att få den på plats. Men det fordrades att inte bara toadörren lyftes av, utan även själva dörrkarmen fick skruvas loss! Men nu sitter den där! Anslutningen av el och färskvatten- och avloppsslangar var inte särskilt komplicerad, eftersom man tämligen enkelt kunde koppla in på befintliga ledningar. Tvättmaskinen går tyst och fint, och det är så vitt att man hör den. Den centrifugerar med 1000 rpm.

Vår tvättmaskin får fint plats i toalettutrymmet.
-Bland övrig utrustning för långsegling kan nämnas att facket för gasol har vidgats något i botten, så att det nu finns plats för 2 stycken 10 kg. kompositflaskor.
-Under babords förpikskoj är, förutom dykardräkt, dessutom 2 stycken dyktuber placerade, stående. Gick också precis in efter en smart lösning av Christer, Bengt och Fredrik på Br. Johanssons Båtbyggeri i Holmsund utanför Umeå. Tackar!