S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Nu är vi äntligen i sjön! 2022 12 15.

10 kommentarer

Vi har tidigare, i januari/februari 2022, berättat om vårt motorhaveri. Och vilken tiiid allting tog! Det var ändå bara början! Det skulle bli mer. Mycket mer.

I början av maj 2022 krävde vi att få se på motorn, hur långt reparationsarbetet fortskridit. Jodå, det var bara att komma, så skulle Den Store Mekanikern visa, hur fint det blivit. Fattades bara testkörning i bänk, rengöring och målning.

Den 5/5 2022 testkördes motorn på verkstan. Omedelbart hördes ett HÖGT metalliskt oljud. Motorn stängdes genast av, följt av Den Store Mekanikerns kommentar: ”Jag måste prata med en av mina anställda. Och lyfta av topplocket.”

* * *

Påföljande dag kom en bild, som visar att kamaxeln gått av på 2 ställen, se bild nedan. Jag undrade hur detta kunde ha skett. Mekanikern ryckte bara på axlarna och menade att det är sådant som händer.

Jag har varit i kontakt med flera MYCKET kunniga och erfarna motormekaniker i Sverige, vilka alla gemensamt säger, att en sådan skada bara kan ske om man inte sätter ihop motorn ordentligt. Mer specifikt; om inte kamaxelremmen (se bild 2 ovan) sitter EXAKT på rätt plats. Då går motorn asynkront; ventilerna är inte stängda, när kolven kommer i full fart, vilket får till följd att ventilspetsarna trycker sönder kamaxeln ovanför.

Och detta stämmer bra. Kamaxeln bröts av ovanför cylinder nr. 2, där ventilspetsarna var krökta.

Den Store Mekanikern menar, att kamaxelbrottet var en ”utmattningsfraktur”, eftersom motorn stått i saltvatten i flera månader. ”Trams” säger mina svenska mekanikervänner. Skrattretande resonemang från en som inte vill erkänna sitt misstag, att låta en icke fullt kompetent medarbetare sköta ett så viktigt och komplicerat arbete som kontroll av kamaxelinställningen. Dessutom var det cylinder nr. 4, som var vattenfylld, medan kamaxelbrottet var ovanför cylinder nr. 2.

* * *

Nåväl, detta var mycket motortekniska detaljer. Jag skall inte påstå, att jag begrep mycket av det, och ”il Bosso Grande” kunde köra rätt bra med mig i början. Men jag lärde mig mera, och började ifrågasätta. Så mycket att jag till slut anmälde karl’n till spanska Konsumentverket.

Om vi hade ett h-e tidigare, så tog det nu fyr i h-lv-tet. Skall inte återge fler detaljer, mer än att alla förseningar berodde på mig. Naturligtvis. – Men en sak kvarstår; anmälan till Konsumentverket är en offentlig handling, som kan ses av banker, försäkringsbolag, leverantörer och presumtiva kunder. ”Il Bosso Grande” har nu fått en repa i lacken. För alltid.

Jag väntar fortfarande på utlåtande från spanska Konsumentverket.

* * *

I mitten av oktober 2022 sattes motorn tillbaka i båten. Vad vi var glada!

Men inte så länge. Vid test visade det sig att motorn vibrerade mycket. Väldigt mycket. Allehanda förklaringar föreslogs av verkstan. Allt kokade till slut ner till att om inte motorn var felinstallerad, måste propelleraxeln vara sned. Inget att be för; upp med båten på land igen.

Att ta loss propelleraxeln visade sig inte vara det lättaste. Nedersta delen av rodrets skädda (se bild) tog emot, så enda sättet att få ut propelleraxeln var att lyfta upp motorn och ta ut axeln bakvägen genom motorrummet.

Vad som då uttalades, är inget som är lämpligt att översätta. Dessutom är det inte lämpligt för barnaöron.

Det visade sig, att propelleraxeln var krökt 0,5 mm. Gränsen för acceptans är 0,0 mm. MÖJLIGEN 0,1 mm. Jag krävde att verkstan skulle beställa en ny propelleraxel. Att försöka räta upp den gamla är svårt. Dessutom skulle det utgöra en svag punkt i framtiden.

”Il Bosso Grande” påstod, att propelleraxeln inte var original. Underförstått att den var ersatt med någon dålig Kina-producerad axel, som skulle förklara vibrationerna. Som ”bevis” för sitt påstående hävdade han, att det saknades markeringar i kortändarna på propelleraxeln, vilket ”alla originalaxlar har”. Dessutom att den var för kort, den hade kapats, vilket skulle förklara vibrationerna.

Jag tog kontakt med Hallberg-Rassy på Orust norr om Göteborg, och som tillverkat båten. Man klargjorde, att några markeringar på axelns kortändar inte göres, och har aldrig gjorts. Vidare att originalaxelns längd är 1040 mm, exakt samma som vår propelleraxel mäter. Dessutom tog jag kontakt med båtens förste ägare, som skriftligen intygade att han inte låtit göra några förändringar i båten, utan den såldes i originalskick till mig.

Därefter upphörde alla diskussioner om huruvida vår propelleraxel var original eller inte. Det var bara att inse, att skadan på axeln måste ha kommit i samband med att motorn lyftes ut i december 2021 eller vid återinstallationen i oktober 2022.

En ny axel kom så småningom. Den sattes på plats, och vi kunde sjösätta i början av december 2022. Nu var det spännande! Jodå, motorn fungerade som den skulle, och alltid gjort. Spann som en klockarkatt. Full fart, både fram och bak. Alldeles stilla, inga vibrationer. Nästan så att man kunde ställa ett mynt på högkant.

* * *

Det skall inte förnekas att detta varit arbetsamt. Det har inte bara tagit lång tid, utan framför allt tagit väldigt mycket kraft. Kraft, som vi behöver till annat. Det har varit väldigt frustrerande att vara i beroendeställning av en mekaniker i så total avsaknad av ansvar och förståelse för att vi vill göra annat än ”bryggsegla”.

Naturligtvis har jag många gånger tänkt ”ta min Mats ur skolan”, och lämna över till en annan mekaniker för att avsluta arbetet. Men det skall man akta sig för! Det skulle kunna bli besvärligt, riktigt besvärligt. Och dyrt. Mycket dyrt. En firma har alltid rätt att avsluta arbetet, sedan kan man möjligen klaga.

* * *

Nu hoppas vi kunna ha avslutat detta ”äventyr” och att det inte skall bli några efterräkningar. Vi vill nu kunna segla vidare mellan öarna här, med nya upplevelser.

Spännande fortsättning följer!

10 tankar om “Nu är vi äntligen i sjön! 2022 12 15.

 1. Vi krysser fingrene for videre seilas og ønsker dere en fin tur hvor enn det blir. Her laver snøen ned , det blir hvit jul over hele landet, sier de. Vi skal til Stavanger i jula, gleder oss til å treffe Pia og Petter og de to små. Ønsker dere en fredelig jul og et fantastisk nytt år. Hanne og Eivind

  Gilla

  • Halloen, Hanne! Så hyggelig å höre fra Deg!

   Ja, Du kan ju lese at det siste året varit noe av et ”eventyr”!

   Nå håper vi på goe seilaser.

   Helmi hilser. Hun er i god form, og det planlegges nye kontroller i mitten/slutten av januar.

   Kos dokkere! Klem fra oss begge.

   Gilla

 2. Det var litt av en historie! Det er slike slitsomme utfordringer man kan klare seg uten. Godt at dere er kommet på sjøen igjen, og at det kun er vellyd fra maskineriet.

  Vi skal feire jul på Mørkved gård, Høylandet hvor det blir en komplett familiesamling. Julebrev med flere detaljer kommer.

  Ønsker dere en god jul og et godt nytt år med mange fine og minnerike seilaser.
  Aslak og Torill

  Gilla

  • Halloen, kjære Furir!
   Så hyggelig å høre fra Dere! Ja, det har varit et mareritt i det sidste år, men nå er vi underveis. Vi gleder oss. – Så koselig å høre fra dere og i Julebrevet! Skriver mer til Dere. /Klem fra Admiralitetet.

   Gilla

 3. God jul 🎄🎅🏻 og god tur uten flere utfordringer med den flotte båten 🥰

  Gilla

  • Halloen, Else Gine! Så hyggelig å høre fra Deg!
   -Ja, Du skjønner, at nå er vi endelig på vannet igjenn. Vi nyter av det. Vi seiler nå bland øyiene her.
   -Vi feirer Jul med noen svenske venner her.
   -Til Nyttår er vi invitert til og adoptert i Den Norske Klubben her i Puerto de Mogan på Gran Canaria. Samme som forrige år. Det setter vi umåtelig pris på! Skal bli gøy!
   – Må Du nå bære ha en God Jul og så ønsker vi Deg det aller beste for det nye år. /Hilsen og Klem fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

 4. Kjære Helmi og Carl-Gustav! 😊
  Det er så godt å se at dere igjen er underveis i det elementet dere er så glade i, og har overvunnet alle utfordringer så langt! Dere har jammen hatt noen!
  Jeg håper dere nå får en fantastisk jul i varme strøk og i en kjær skute, og et riktig godt nytt år. 🎄
  Selv reiser jeg til Stavanger for å feire jul og til London for å feire nyttår, og gleder meg til begge deler, selv om jeg savner Sveinung i livet mitt og som reisefølge gjennom det.
  Igjen, alt godt til dere framover! ❤️
  Klem fra Lillian🤗

  Gilla

  • Kjæra Lillian!
   Takk for hilsen Din! Ja, for et eventyr/mareritt vi hatt! Vi håper at alt nå er over, og at det ikke blir noe videre.
   Skjønner godt savnet etter Sveinung. Vi savner ham og; tenker på ham ofte.
   Vi gleder oss til at Du kan feire Jul og Nyttår sammen med familien Din.
   Vi ønsker Deg det beste! Klem fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

 5. Venner – er som stjerner
  De er langt borte –
  men vi vet at de er der.
  Vi ønsker dere alt godt i det nye året!
  Mange hilsener fra Mette og Jan Martin

  Gilla

  • Tusen takk kjæra venner! Det var hyggelig å høre fra dere!
   Ja, dere ser, at nå er vi tilbake i vannet. Og vi gleder oss.
   Ønsker dere det beste i det nye året!
   /Hilsener fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s