S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Om Hamnanläggningen i Tazacorte, 2021 04 24.

2 kommentarer

Det lilla samhället Puerto de Tazacorte på västsidan av den västliga lilla ön La Palma har vi besökt flera gånger. Det var från början en liten fiskeby och hamn till själva staden Tazacorte, 5 km högre upp på ön, och som kanske mest är känd för alla sina bananodlingar.

På 90-talet beslutades om att kraftigt bygga ut den lilla fiskehamnen. Med EU-medel skulle det satsas stort. 2001 invigdes den första hamnen. Med en 190 meter lång kaj kunde nu mindre och medelstora kustgående lastfartyg lägga till. Några år senare färdigställdes den större och yttre hamnen. Här skulle nu en stor bilfärja kunna lägga till. Det finns plats för väntande bilar i 9-10 rader. 

 

Vy över Puerto de Tazacorte med hamnen.

 

De höga murarna skyddar mot det helt öppna havet. De gigantiska stöttorna är ett ingenjörsmässigt mästerverk!

 

* * * 

 

Det märkliga är att det inte har lagt till ett endaste fartyg i någon av de stora hamnbassängerna. Endast fiskebåtar och fritidsbåtar inne i fiskehamnen och marinan. Detta trots att hela projektet sägs ha kostat 2 miljarder Euro! 20 miljarder i svenska kronor! 

Hur kan detta vara möjligt?! – Flera källor jag pratat med anser att det handlar om ”Byapolitik”, andra säger rakt ut ”Korruption”. 

En sagesperson berättade att ledningen i Santa Cruz, den lilla öns huvudstad, inte ville ha konkurrens från Tazacorte, utan all handel skulle gå över huvudstaden. Således gavs inte något tillstånd för hamnen i Tazacorte att tas i bruk. 

Man hade i huvudstaden Santa Cruz de La Palma alls inget emot att den gigantiska hamnen byggdes i Tazacorte. Särskilt inte om all betong och alla transporter utfördes av betongtillverkare och lastbilsåkerier från huvudstaden Santa Cruz. Enligt några källor skall dessa företag ha ägts av släktingar till lokalpolitiker. 

Vad som är sant i detta, både projektets kostnad och eventuella politiska och ekonomiska förbindelser, är naturligtvis svårt att uttala sig om. Inga officiella uppgifter går att få fram. Klart är dock att hela projektet måste ha kostat mångmiljardbelopp. Och dessutom är det klarlagt att det inte har lagt till ett endaste fartyg här. På 20 år. 

Det var väl inte så här EU-medel skulle användas?

 

2 tankar om “Om Hamnanläggningen i Tazacorte, 2021 04 24.

  1. Hej på er, som vanligt spännande att följa era öden och äventyr på varma breddgrader. Läste med spänning upplevelsen med delfinerna. Och historien om hamnbygget var ju rätt intressant- man inser att världen fungerar olika. Här hemma soligt men sedan veckor härskar en rätt kall NV. Badvattnet dock uppe på 6 grader nu, vilket vi njuter av. Sanne får första sprutan på onsdag och jag fick min förra veckan. Vi skönjer ljus i tunneln! Många kramar till er båda❤️ /Sanne & Martin

    Gilla

  2. Gott att veta att ni följer oss. – I morgon tidigt seglar vi iväg igen. Kan bli lite skumpigt i början, men sedan lugnar det ner sig. – Tufft att bada i 6-gradigt vatten! 7 grader har jag som gräns.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s