S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Om långtidsparkerad knarksmugglarbåt, 2021 04 20.

2 kommentarer

En av de första dagarna vi kom hit till La Palma, noterade vi att det låg en tämligen stor segelbåt vid en kaj, där de lokal fiskebåtarna normalt lossar sin last.

På förfrågan upplyste våra seglarvänner, att den båten låg ”Långtidsparkerad, 10 år”. Vad menade man med detta??

 

”Knarkkurirbåten” vid kaj.

Vi promenerade runt till andra sidan av hamnen för att titta lite närmare på vad detta var för något.

Vi fann en stor segelbåt med polisens blåvitfärgade plastremsor, ”No pasár. Do not cross”. Detta hade naturligtvis några mindre nogräknade personer uppenbarligen inte respekterat. 

Enligt uppgifter skall det ha rört sig om en tämligen stor segelbåt, där kustbevakning och tull i samarbete med spansk polis upptäckt en segelbåt, som väckt deras intresse. Den hade seglat från Colombia, och skulle kunna ha narkotika ombord. Det visade sig stämma; enligt flera källor skall det ha rört sig om 1 ton narkotika (kokain?). 

Närbild av ”Knarkbåten”. Det visar sig vara en Oceanis 46, med hemmahamn i Dubrovnik. Notera det söndertrasade mantåget just i mitten av den kvarvarande ratten. Blev båten rammad av spansk sjöpolis?

 

Vi gick fram till fören av båten. Här framgår det tydligt, att det måste ha gått livligt till, då båten togs i beslag. Det är svårt att tro att dessa skador skulle ha kunnat uppstå pga sammanstötning med kajen. Det förefaller troligt att det varit en del handgemäng i samband med gripandet. 

 

Närbild av ”Knarkbåten”. Här verkar det att ha gått hett till.

Enligt lokalbefolkningen skedde tillslaget för ”6-7 månader sedan”, dvs. omkring september 2020. Rättegången lär alldeles nyligen vara avslutad, och man väntar på domslut. Eftersom narkotikasmuggling bedöms mycket allvarligt här i Spanien, och då det handlat om betydande kvantiteter (1 ton har nämnts), kan det mycket väl bli ”Långtidsparkering” för båten. Vem som betalar kajplatsen, har inte framkommit. Båtens ägare har nog andra problem just nu. 

 

 

2 tankar om “Om långtidsparkerad knarksmugglarbåt, 2021 04 20.

  1. Så spennende….Det er en hel detektiv-historie.
    Venter på neste.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s