S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Calíman kommer! 2021 02 17.

2 kommentarer

De senaste dagarna har det blåst en kraftig östlig vind, som har fört med sig torr, varm luft från Saharaöknen i Afrika. Hygrometern visade under 20% relativ luftfuktighet, vilket är mycket lågt. ”Normalt” torr luft ligger på 50-60% relativ luftfuktighet och vid över 80% börjar det kännas riktigt varmt och klibbigt. Jag minns, när jag i början av 70-talet reste runt i Amazonas regnskogar, där luftfuktigheten var över 95%. Och temperaturen 36 grader. Då var det ”svittigt”! 

De varma och mycket torra vindarna har också fört med sig rikliga mängder Sahara-sand från Afrika. Solen lyser svagare, är blek, och himlen är delvis täckt av ”dimma”. I själva verket är det en sandstorm. 

För ganska precis ett år sedan hade vi en liknande sandstorm, fast den var mycket värre än den vi har haft nu. Bilderna nedan är från den sandstormen. 

 

Sandstormen över Saharaöknen för ganska precis ett år sedan sände massvis av koncentrerad sand över just Kanarieöarna. Den här gången är den mer utspridd från norr till söder, och det är huvudsakligen de östra öarna Lanzarote och Fuerteventura, som drabbats.

 

För dem med luftvägsproblem kan dagens Calíma vara besvärlig, och de uppmanas vara inomhus med stängda dörrar och fönster mest möjligt. Stoftmängderna i luften de sista dagarna är 18 gånger (!) högre än gränsen för att vara hälsovådligt. För oss andra handlar det mest om att hänga upp tvätten inne i båten, skölja av båtdäcket med vattenslangen och inte dra in sanden/mjölet. 

 

Det kallas ”Sandstorm”, men i våra ögon är det inte Sand utan mer som ett mycket finkornigt gulbrunt mjöl, som penetrerar och tar sig in överallt.

 

Det gulbruna stoftet ligger som en matta över allt! Allt, allt!

 

* * * 

 

På grund av Pandemirestriktionerna kan vi inte göra några längre seglingsturer mellan öarna, som vi planerat. Endast kortare dagsturer. Därför fortgår underhållsarbete ombord. Det finns alltid saker att göra på en båt. Om man eftersätter underhållet, börjar förfallet. Ingen orkar ta tag i det längre. Och sedan går det fort. 

Skall återkomma mera om detta senare. Bl.a. om teak-däck och hur man håller teakdäcket snyggt. 

Och om flyktingsituationen här på Kanarieöarna. 

2 tankar om “Calíman kommer! 2021 02 17.

 1. Husker jo hvordan det var i fjor, der vi tenkte : Å, det skal bli godt å komme heim !!
  Her fortsetter kulden i varierende grad, men greitt nok når sola klatrer litt høyere på himlen for hver dag ! Prøver å være flinke å komme oss ut nesten hver dag og det er godt : ellers klart vi savner etterjuls turene vi har hatt på Tenerife de to siste åre, men innser at vi bare må gjøre det beste ut av situasjonen !
  Kulturlivet åpner sakte opp, og naturlig nok fikk Nordland Teater ha premiere på «Så som i himmelen» bearbeidet fra en svensk original «pjes»(?) Fantastisk flott, fin musikk og troverdige aktører !
  Siden vi har lite snø, har vi ennå ikke prøvd skiene, men får nok sjansen snart !

  Tenker på dere, og ønsker fortsatt gode dager – Ta vare på hverandre og lev vel !

  Beste ønsker fra Gunvor og Olav

  Sendt fra min iPad

  Gilla

  • Takk kjære venner for nokk en hyggelig kommentar! Ja, vi husker godt de gode dager vi hadde ilag på Tenerife. Vi håper at situasjonen kan stabilisere sig etterhvert, slik at vi kan gjennoppta disse kontaktene. Ellers må vi gjøre det på ”gammelmåten”, over fjellet.

   I øvrigt er det godt at Kulturen har åpnet opp litt hos dere. Dette savnar vi, dette å kunne gå på teatret, på Kino, mv. Men etter regn sies det at det kjem sol etterhvert.

   Vi holder fortsatt kontakt! Og så håper vi at vi kan ta en tur over til Norge i løpet av sommeren/høsten.

   Klem fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s