S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Om coronapandemin, 2021 02 05.

Lämna en kommentar

Vi vaknade i morse med att det regnade kraftigt. Väldigt kraftigt. Efter 10-14 dagar med torr och mycket varm luft, kändes det overkligt med regn. Det vräkte ner, ett riktigt tropiskt ösregn! Det kändes faktiskt riktigt mysigt att bara ligga kvar i sängvärmen, och känna hur skönt det var. Vi sover vidare en stund till! Då har det nog slutat.

Jodå, efter 10 minuter upphörde regnet, men vi sov vidare. Senare på dagen skulle vi ta bussen till Puerto Rico och möta våra vänner Gunilla och Anders.

 

Kossan – med obligatoriskt munskydd – vid en av modebutikerna här i Puerto de Mogán, har nu även fått paraply inför det väntade regnvädret.

 

* * * 

 

Corona-pandemin har satt sina spår här på Kanarieöarna. Finner idag statistik, som stöder intrycket att turistnäringen är mycket hårt drabbad. Antalet turister sjönk under 2020 med 72% jämfört med 2019. Inkomsterna av turistnäringen sjönk i motsvarande mån, 72%.

 

Visar en bild av den lilla kinesfamiljen, som mot alla odds kämpar vidare med sin lilla restaurang. Pappan var upptagen i köket, och därför inte med på bild.

Mamman i kinesfamiljen ovan berättade att hennes farfader hade blivit illa åtgången under kulturrevolutionen på 60- och 70-talen. Hennes far (och senare modern med familj) hade flyttat till Argentina, där föräldrarna fortfarande arbetar vid något stort varuhus. Själv hade hon gift sig med en kines, flyttat till Kanarieöarna och drivit restaurangverksamhet. Att hennes modersmål är kinesiska, hörs tydligt; en del svårigheter att uttala bokstaven ”R”. Det blir gärna ”L”, ”Glacias!” 

Och nu försöker man överleva Corona-pandemin. ”Överleva” är faktiskt ett adekvat ord för dessa människor. Hur sociallagstiftningen ser ut i Spanien vet jag inte riktigt, men ”A-kassa”, ”Permitteringsstöd” och ”Arbetslöshetsförsäkring” har här nog inte samma innebörd, som vi känner till. Att flytta tillbaka till Kina är inte realistiskt för familjen. Kostnaderna har där stigit enormt mycket under de senaste decennierna. Såå, här handlar det nu om att försöka överleva pandemin. 

 

* * * 

 

Senaste statistiken (2021-02-05) från Hälsodepartementet i Madrid anger att antalet Covid19-smittade på Kanarieöarna nu ökat till 36 644, av vilka 249 sista dygnet. 538 Covid-relaterade dödsfall är registrerade här sedan pandemins början, en ökning med ett fall sista dygnet. 

Sådan statistik får innebörd först när den sättes i relation till befolkningsmängden på de olika öarna. 173 nyinsjuknade fall/100 000 invånare under de senaste 14 dagarna är siffran för hela Kanarieöarna. Verkligt intressant blir det först, när talen visas för varje ö för sig. Efter nyåret formligen exploderade antalet fall här på Gran Canaria, senaste 14 dagarna är siffran 221 fall/100 000 invånare. (Finner just nu inte motsvarande siffra för Sverige.)

Detta förklarar varför myndigheterna snabbt höjde risknivån här från Grad I (grön) före jul till Grad III (röd) i slutet av januari. På Lanzarote och La Graciosa är motsvarande tal 648 fall/100 000 invånare, och där ligger risknivån nu på den högsta, Grad IV, den bruna. Det anses att det fr.a. handlade om smitta från fastlandsspanjorer, som tillbringade jul- och nyårshelgerna här. Importfallen från andra länder samt från emigranterna från Afrika (mer om dem senare), anses inte ha haft så stor betydelse. 

Vi får bara vara innerligt glada att vi faktiskt så resolut tog oss tillbaka hit till Gran Canaria och Puerto de Mogán i slutet av januari. Idag får man inte lämna Gran Canaria med egen båt (eller segla till). Det sägs att det var nära att Gran Canaria kommit att klassas som Grad IV (brun), och då hade vi inte ens fått vare sig lämna eller komma in i hamnen. 

 

* * * 

 

Det dagliga livet här påverkas naturligtvis av pandemin och alla restriktioner. Utegångsförbud gäller här efter kl. 22 fram till kl. 06. Mest påtagligt är annars kravet att bära munskydd på alla offentliga platser, i alla butiker. Krav på handsprit vid alla entréer. Ingen inomhusservering tillåts, stort avstånd mellan borden, samt högst 4 personer vid samma bord. Bryter man mot dessa regler, kan restaurangägaren snabbt bli bötfälld på €5.000. I dagens ansträngda läge innebär detta ofta att man får slå igen. – Vid Grad IV (brun) inträder utegångsförbud redan kl. 18 och högst 2 personer får vistas tillsammans offentligt. 

Har dessa restriktioner haft någon effekt? Detta är naturligtvis ett populärt debattämne. Faktum kvarstår dock att man förefaller att ha fått pandemin under kontroll på Tenerife, och har nu efter 3-4 veckor kunnat sänka riskgraden från 3 (röd) till 2 (gul). Debatten lär dock fortsätta, och resultatet ser vi knappast förrän om något eller kanske först efter flera års uppföljning. 

 

* * *  

 

Sååå, efter alla dessa siffror, hur blev nu dagen? Jodå, vi kom oss iväg. Hann med bussen, och efter kanske 20 minuter var vi i Puerto Rico. Vi träffade våra vänner från Umeå, Gunilla och Anders, och strosade runt i det väldiga nya köpcentret, Mogán Mall. Massvis med väldigt fina butiker med kläder, skor, parfymer, mm. Dock påfallande lite folk i butikerna, och priserna hade sjunkit ordentligt. Förstår inte hur man kan få verksamheten att gå runt. 

Vi kunde i alla fall finna en väldigt trevlig Thai-restaurang.

 

Utsökt lunch på en Thai-restaurang.

 

* * * 

 

Vi återkommer snart med ännu mer spännande innehåll! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s