S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

La Gomera; Charmigt återseende, men kalla vindar.

4 kommentarer

Under vår vistelse här på La Gomera drabbades i stort sett alla Kanarieöarna av påfallande kallt och regnigt väder. Blåsigt och med regnskurar flera gånger dagligen. Enligt berättelser från seglarvänner har Tazacorte på den västligaste lilla ön La Palma fått mycket stora regnmängder. Inte alls som vi varit vana vid, då shorts och T-shirt varit klädkoden. 

Nåväl, det är ju januari månad, och då sker sådant även här. Tidningsrubrikerna berättade att spanska fastlandet drabbats av snöstormar och att Madrids flygplats varit stängd. Vi har också hört om snöovädret, som dragit fram över Skandinavien. 

Senaste veckan har vädret förbättrats här, och det är nu varmt och skönt. Vi har kunnat utföra en del underhållsarbeten på däck, bl.a. 

 

Längst inne i den grunda delen av marinan ligger lokalbefolkningens små fiskebåtar. Ofta färgglatt målade.

 

* * * 

 

La Gomera är en nästan helt rund och ganska liten ö, SV om Tenerife. Den är historiskt intressant, eftersom det var härifrån som Kristoffer Columbus  i november 1492 avseglade på sin färd för att söka sjövägen till Indien. Historierna kring detta är många. 

På torget i den vackra lilla huvudstaden San Sebastián finns en staty av Sjöfararen. Alldeles bakom finns ett gammalt hus, på vars gård det finns en brunn. Enligt legenden var det från denna brunn, som Columbus hämtade vatten vid bunkringen av de tre skeppen. ”Det var detta vatten, som döpte Amerika!” säger turistbroschyrerna. 

 

Statyn av Christoffer Columbus framför den låga byggnad (”Casa de la Aduana”), där han enligt krönikorna skall ha bott under sin tid här.

 

Enligt en annan berättelse tog det 30 dagar för Columbus att låta fylla på vattnet i de tre fartygen, och skvallret säger att en viss ung skönhet i staden gjorde att det inte var så bråttom med vattenpåfyllningen. – När Columbus vid sin andra resa 4 år senare kom tillbaka till San Sebastián de La Gomera, fann han att damen i fråga hade tröttnat på att vänta på honom, och nu hade gift sig. – Denna gång tog det bara 3 dagar att fylla på vattnet. 

 

* * * 

 

La Gomera är en väldigt vacker ö med tropisk regnskog uppe bland de höga bergen. Detta kan man ha svårt att tro, när man ser det torra ökenlandskapet vid kusten. 

 

I den tropiska regnskogen högt uppe i bergen växer träden över vägen.

 

Detta bergsområde är också känt för ett mycket säreget språk, som utgörs av visslingar, med vilket folk kommunicerade mellan dalgångarna förr i tiden. Detta säregna visselspråk var nästan utdött på 1950-talet, då man startade ett arbete för dess bevarande. Detta säregna språk tillhör numera Världsarvet. 

 

* * * 

 

Själva staden San Sebastián, där vi ligger i marinan, har behållit mycket av sin charm med långa smala gator och hus i spansk kolonialstil. Dessvärre finner man bland de vackra och pittoreska husen också en del hus, som lämnats till totalt förfall. Närmast ruckel. Ibland med en optimistisk skylt att det är till salu, ”Se Vende”. – Jag frågade försiktigt en förbipasserande ung man om orsaken till detta, att det finns så många hus, som förfaller. Han ryckte på axlarna, pekade på det närmaste huset, och berättade att ägaren dog för över 50 år sedan. Sedan dess har det bara förfallit. 

 

Smala och pittoreska gator i San Sebastián de La Gomera. Just det här fallfärdiga rucklet betingar nog inte ett så högt pris.

 

 

På de smala gatorna kan man se blomsterarrangemang.

 

* * * 

 

På våra bergvandringar finner vi många kaktusarter. Den här kaktusfrukten ser inbjudande ut. Men försök inte plocka dem; de har massvis av små vassa taggar!

 

Under bergsvandringen ser vi över till Tenerife med toppen av Teide, Spaniens högsta berg, 3717 meter.

 

* * * 

 

Ibland inträffar händelser, som kräver snabba beslut. Beslut om att ändra våra seglarplaner. Mer om detta i nästa inlägg. 

4 tankar om “La Gomera; Charmigt återseende, men kalla vindar.

  1. Så interessant og vakker fortelling. Takk for den. Lykke til på veien videre.

    Gilla

  2. Heia, Nataliya! Så hyggelig å høre fra Deg! – Jeg følger fortellingene Dine, bl.a. om de tre hundene infor Vår Herre. En herrligt morsom berettelse! – Vi holder kontakt!

    Gilla

  3. Takk for trivelig repetisjon av La Gomeras fasinerende geografi og fasinerende folkeliv og kultur ! Må bare oppleves . Gunvor og Olav

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s