S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Tillbaka från bottenmålning och varvsarbete, 2020 12 20.

2 kommentarer

Igår kom vi tillbaka från varvet på Pasíto Blanco, där båten stått på land i en vecka.

Vid båtlyftet var algbeväxningen inte så förfärlig, som vi hade befarat, utan det gick bra att få bort det mesta med en högtrycksspruta. Efter 2 varv med båtbottenfärg blev resultatet riktigt bra. Skrovsidorna hann vi också med att polera. Finner att på babordssidan behövs det nog en omgång rubbing + polering + vaxning för att få tillbaka lystern. Det får bli nästa gång vi lyfter båten på land. 

 

Båten är nu rengjord, bottenmålad och finputsad. Klar för sjösättning.

 

Vi hade också en mekaniker ombord. Dels för den rutinmässiga motorservicen med byte av olja och filter samt bränslefilter och prefilter. Dessutom byte av en länspump, som hade fått sig en spricka. Det går inte att ha brister i en så central säkerhetsdetalj som en länspump. Sedan hoppas man ju naturligtvis alltid att den aldrig skall behövas! Dieseltankarna är också öppnade och inspekterade. Dessbättre var det inte mycket skräp i botten. Känns bra. Det är ju annars fasan att få motorstopp vid hamninloppet efter segling i hög sjö, där gammalt skräp virvlas upp från botten av bränsletanken. 

Allt sådant låter jag varvsfolk göra. Dels för att de har rutin och inte minst utrustning för att ta hand om gammal diesel och spillolja.

 

* * * 

 

Våra båtgrannar Greta och Owe i HR46:an ”Mayflower II” råkade under sista veckan på varvet ut för en incident ombord, och som kunnat sluta med en katastrof. Mekanikern ropade plötsligt att någon omedelbart måste stänga av strömmen ombord. Det visade sig att en plus-kabel från generatorn hade skakat loss och kommit i kontakt med motorblocket, med kortslutning som följd. Mekanikern visste naturligtvis inte var huvudavstängningskontakterna satt, så om nu inte ägarna befunnit sig ombord, hade brand mycket snabbt kunnat utvecklas, ev. även med explosion av hela batteribanken. Hade detta inträffat ute till sjöss, är det inte säkert att ägarna hade upptäckt kortslutningen i tid, utan elden hade kanske kunnat få ordentligt fäste. Och då är det ”Abandon ship” som gäller. 

Detta styrker den gamla regeln att alla genomföringar och elkontakter ombord måste kontrolleras årligen. Men det är lätt att någon kontakt glöms bort, särskilt som det på stora båtar finns väldigt många kontakter, ibland långt ner i avlägsna vrår.

 

* * * 

 

Här hänger S/Y Helmi nu i stropparna, färdig för sjösättning och nya äventyr!

 

Vi är sedan igår tillbaka i Puerto de Mogán på Gran Canarias SV sida. Detta har blivit vår hemmahamn här nere. Det finns en del intressant information om hamnen och det lilla samhället Pasíto Blanco. Skall inom kort skriva något om detta. 

 

 

2 tankar om “Tillbaka från bottenmålning och varvsarbete, 2020 12 20.

 1. Kjære dere !
  Takk for oppdatering ! Viktig å følge opp kontroller, og bra at fagfolk styrer opplegget og kan sine ting ! Man føler seg kanskje ikke bestandig så høy i hatten når elementene til sjøs spiller, godt da at kaptein og mannskap har kunnskap og erfaring, og dermed behersker situasjonen !
  Her nord forberedes julen, og mye er på plass i god tid ! Ser fram til tradisjonelt familiesamvær, og god mat og drikke. Tror nok at dere også ikke lider noen nød, men har kontroll på høytiden !
  Ellers er alt bra på våre kanter, og det kanse ut til at vi får en hvit jul i år også!
  Gode ønsker til Helmi og deg !
  Beste hilsen Gunvor og Olav

  Gilla

  • Kjæra venner! Takk nokk en gang for hyggelig kommentar!

   Ja, det er mye å tenke på ombord. Heldigvis har vi gode rutiner, men det er klart, at når noe alvorlig var veldig nære å skje med nabobåten, da blir en ju ettertenksom.

   Her har vi et veldigt avslappet forhold til det der med Julen. Passer meg godt. – Vi kommer til å feire sammen med noen nabor hjemme i Norrfjärden utenfor Umeå, og som har et hus i Puerto Rico, rett bredvid Puerto de Mogan. Skal bli artig.

   Ha det nå så godt hjemme. Ikke stress mye! Det er ikke derfor vi feirer Jul.

   Stor klem til dere, og tag godt vare på hverandre!

   Hilsen fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s