S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Vi är tillbaka i båten på Kanarieöarna! 2020 12 07.

14 kommentarer

 

Puerto de Mogán ligger på Gran Canarias sydvästkust, väl skyddat från de vintertid kalla nordostliga vindarna. Det ligger strax väster om Puerto Rico, som är markerat på kartan.

 

Fredag kväll, 5/12 2020, kom vi tillbaka hit till Puerto de Mogán på Gran Canarias SV-kust, där vi haft båten liggande sedan vi i all hast lämnade Kanarieöarna och reste hem i mars i år. Detta pga annalkande pandemi och allmän osäkerhet. I sådana situationer känns det bäst att fortast möjligt försöka komma sig hem.

Sommaren 2020 har sedan varit turbulent på ett sätt, som vi hade kunnat vara utan. Vi hoppar över allt det där, och konstaterar att vi nu är tillbaka.

Pga pandemi-situationen har nu spanska regeringen nu beslutat om mycket omständliga och komplicerade regler för inresa till Spanien. De senaste 2 veckorna gäller detta även Kanarieöarna.

Utöver en komplicerad självdeklaration, att vi är symtomfria, krävdes det även negativa Covid-19 tester – högst 72 timmar gamla – utförda vid ett kommersiellt laboratorium. Detta till det facila priset av SEK 1500/person. Dessutom var inresebestämmelserna så luddigt skrivna, att det inte gick att avgöra om de 72 timmarna skulle räknas fram till dess att vi steg ombord på planet, eller då vi landade och passerade Immigrationsmyndigheterna. Då analystiden uppgick till 56 timmar, var tidsfönstret väldigt kort, och det blev därför nödvändigt att ta två prover vardera med 24 timmars mellanrum, detta för att inte riskera att bli hemsänd med första flyg, om något skulle krångla vid framkomsten. Vi har från förr lärt oss att inte diskutera med tull- och immigrationsmyndigheter; det är som att diskutera med Jehovas Vittnen.

Nåväl, allt gick bra. Väl på plats gick allt väldigt smidigt. Hanterar man bara flygplatspersonalen schysst, gör som de säger, är de vanligtvis inte intresserade av att ställa till trassel. De vill bara göra sitt jobb, få undan köerna och kunna få gå hem.  

 

* * * 

 

Tursamt nog hade våra kära båtgrannar Greta och Owe i ”Mayflower II” mött upp på flygplatsen, och körde oss till marinan i Puerto de Mogán. Så slapp vi trängas i en buss, med allt vad det innebär. Sedan blev vi av dem bjudna på middag på en av de i särklass bästa restaurangerna här nere i marinan! Tala om vänliga människor!

Det är alltid med en viss bävan, som man kommer tillbaka till båten efter över 8 månaders frånvaro. Två andra båtgrannar hade dock kollat batterispänningen och vid behov laddat de känsliga Lithium-jon-batterierna. Dessutom hade de kollat alla förtöjningar och spolat av däcket från all Sahara-sand, som emellanåt sveper in över området. Sådana gånger skänker man hjälpsamma båtgrannar många varma tankar!

 

   * * *

 

Vädret här nere på Gran Canarias sydvästkust nu i december är som en svensk högsommar, c:a 25-26 grader på dagarna. På kvällarna, när solen går ner, blir det lätt lite kyligt, och man tar gärna på sig ett par långbyxor och en tröja. Annars shorts och T-shirt/linne. 

Det är inte många turister här nere. Kanske 10-20 % av det normala. Ur vår synpunkt är detta naturligtvis en fördel, detta med tanke på smittsituationen. Men det skall erkännas att vi tycker synd om alla dessa småföretagare, både här och hemma i Sverige, som på kort tid förlorat kanske hela sin livsgärning. 

 

Växtligheten i Puerto de Mogán är imponerande! Här inspekterar Helmi.

 

  * * * 

 

De närmaste 2 veckorna är det underhållsarbete på båten som gäller. Enligt plan skall vi kommande helg segla båten till närbelägna Pacito Blanco för båtlyft och renspolning/-skrapning och bottenmålning. Dessutom en del mekanikerarbeten. Sådant måste också till. 

Spännande fortsättning följer! 

14 tankar om “Vi är tillbaka i båten på Kanarieöarna! 2020 12 07.

 1. Ønsker dere en riktig god jul og et trygt opphold i varmere strøk.

  Gilla

  • Hei, kjære Hans-Anton! Så hyggelig å høre fra Deg igjenn! Ja, nå er vi på banen igjenn! Behagligt varmt her med 24-25 grader. Som en skandinavisk høysommer.

   Vi har nå en del underholdsarbeide å gjøre, men håper etter nyåret å kunne seile avgårde til noen andre av Kanarieøyene.

   Ønsker Deg det aller beste for det nye år! Vi holder fortsatt kontakt!

   Gilla

 2. De beste ønsker for julen og det nye året.

  Gilla

 3. Kjære Helmi og Carl-Gustav!
  Så godt å høre at dere er trygt framme, og at alt er bra med dere. Ønsker dere alt godt og gode stunder og opplevelser! Hilser varmt til dere begge!

  Gilla

  • Takk kjæra Du for kommentar! Jo, nu er vi her. Varmt og behagligt. En del underhållsarbeide, men det hører til. – Vi blir her til slutten av Februar. – Vi holder kontakt. Våre varme hilsener til Sveinung og!

   Gilla

 4. Kjære venner, jeg er så glad å høre at turen gikk greit og dere er trygt på plass der hvor dokk skulle være. En stor klem og beste ønsker til dere i Adventstiden i sol og varme.💝✌

  Gilla

  • Hei, kjæra Nataliya! Så hyggelig og så koselig å få en kommentar fra Deg! Det varmer så godt om hjertet! – Ja, så er vi tilbake her i varmen. Behagelig temperatur, som en skandinavisk høysommer. En del underhållsarbeide, men det hører til.

   Vi blir her til slutten av Februar. – Vi holder fortsatt kontakt!

   Gilla

 5. Godt å høre fra dere, og at dere har det greitt !
  Er nok litt andre forhold hos dere nå, enn det dere vanligvis opplever på de trakter ! Kjekt å få klargjort båten for videre aktivitet etterhvert . Vi misunner dere temperaturen, for her går vi inn i den mørkeste tida før sola «snur» den 20. , og selvsagt gleder vi oss over at dere får fylle opp «batteriene»!
  Vi ønsker dere ei fin adventstid, og kos dere masse ! Og så mimrer vi litt over koselige dager i varmen både i januar, samt i fjor !
  Klem og gode ønsker fra Gunvor og Olav

  Vi holder kontakten

  Gilla

  • Hei igjenn, kjæra venner! Så hyggelig å få en kommentar fra dere! Jo, nå er vi her, og vi holder hårt i VISA-kortene! Ikkje noko tull her!

   Som dere husker, nhar vi et behageligt klima her, 24-25 grader. Som en skandinavisk høysommer.

   En del underholdsarbeide, men det hører til. Bl.a. en del mekanikerarbeide.

   Vi blir her til slutten av Februar mnd. – Vi holder fortsatt kontakt!

   Gilla

 6. Hej Helmi och Carl Gustav, det var verkligen roligt att läsa denna rapport idag på förmiddagen. Vi är så glada att höra att ni är tillbaka ombord på båten och kan fortsätta leva er dröm. Vi önskar er allt gott på den fortsatta resan. Många och varma kramar från Sanne och Martin❤️❤️

  Gilla

  • Hej igen, kära Sanne och Martin!
   Ja, så er vi här tillbaka igen, med behagliga 24-25 grader. Som en svensk högsommar.

   Vi har en del underhållsarbeten att göra de närmaste 2 veckorna. Dels rengöring och ytbehandling av teakdäcket, dels en del mekanikerarbeten. Bl.a. byte av en kamaxelrem och en länspump, samt rengöring av dieseltankarna.

   Vid testkörning av motorn igår, började det ryka alldeles förfärligt. Uppenbarligen behov för en stor servicegenomgång av motorn. Ev. rengöring/byte av spridarna. Låter dyrt. Och är det säkert också. Men annars är det bra!

   Efter nyåret hoppas vi kunna segla iväg till några andra öar. Vi blir här till i slutet av februari. Då skall vi resa hem för nya provtagningar och ev. behandlingar.

   Sköt om er, och har det bra!

   Gilla

 7. Hej! Så härligt för er att vara tillbaka på varmare breddgrader. Vi blir lite avundsjuka när vi ser Helmi i ledig klädsel i Porto Mogans tjusiga hamnkvarter. Vi kämpar på och hoppas få komma tillbaka dit någon gång framöver när tiderna har återgått till normalläge.
  Vi önskar ER båda en varm o skön Jul o Nyår och ser fram emot kommande ”seglarhistorier”!
  Margareta o Lars

  Gilla

  • Hej igen, Margareta och Lars! Så kul att höra från er!

   Ja, så är vi tillbaka på Gran Canaria och Puerto de Mogán. Behagligt klimat, 24-25 grader; som en svensk högsommardag.

   Vi har nu en del underhållsarbeten. På däck denna vecka. Nästa vecka lyfter vi för bottenrengöring och målning och dessutom en del mekanikerjobb. Alltid något som skall åtgärdas.

   Efter nyåret hoppas vi kunna segla iväg till några andra öar. Vi blir kvar här till slutet av februari. – Vi håller fortsatt kontakt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s