S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Hemma! Åter till Västerbotten, 2020 03 23.

11 kommentarer

Vi kom iväg från Las Palmas på Gran Canaria igår morse. Vi hade efter många turer med inställda flyg, brist på information, byte av avgång, till slut fått tag på biljetter hem. Visserligen dyra, men nu gällde det att komma hem. Självklart primärt pga sjukdom i familjen, men också pga den alltmer osäkra situationen i omvärlden. Naturligvis vet ingen riktigt vad som kommer att ske den närmaste tiden, men i sådana fall känns det bäst att försöka komma hem. Så snart som möjligt. Särskilt som det ryktades att flygplatsen här inom några dagar skulle komma att stängas helt. Även för avresande turister.

När vi igår förmiddag satt på flygplatsen utanför Las Palmas på Gran Canaria (och skrev på föregående inlägg i bloggen), fick vi från några svenska vänner ett SMS/Text-message att ett TUI-plan just blivit inställt, och att passagerarna fick åka tillbaka till hotellet. De som åkte med enbart flygstolar lär inte ha fått något större stöd, utan var hänvisade till dem själva. Detta enligt de upplysningar vi har fått.

Så var det dags för oss att gå ombord på vårt SAS-plan, som via Köpenhamn skulle ta oss till Stockholm Arlanda. Avgången dröjde dock, och vi började undra om även vår flight skulle ställas in i sista stund. Till slut uppenbarade sig kaptenen själv och förkunnade för den församlade och undrande menigheten, att dröjsmålet berodde på en ”Highly intoxicated passenger” (=rejält full), som man av naturliga grunder icke ville ha med ombord utan nekat honom ombordstigning. Klokt beslut. Människor i sådant skick kan vara helt opålitliga.

Problemet var att hitta igen hans baggage bland alla hundratals resväskor i baggageutrymmet. Nåväl, till slut kom vi iväg. Den ”intoxikerade passageraren” skulle erbjudas plats på en senare flight, om den inte var fullbokad. – Det måste ju vara oerhört trist att avsluta sin resa med att nekas ombordstigning pga fylleri!

Väl framme i Köpenhamn blev vi påminda om kaoset i luftrummet just nu. Igår kväll var 5 av 6 utlandsavgångar från Kastrup inställda! Den 6:e var vår avgång vidare upp till Arlanda.

 

* * *

 

Så har vi idag på fm kommit fram till Umeå. Här ligger snön fläckvis kvar, men man anar att våren är på väg. Ett svanpar har redan anlänt och simmar runt i den lilla öppna delen av viken här nedanför. De ropar och väsnas, och det är väl snart parning på gång. Vi hoppas att liksom föregående år snart få se små duniga bollar simma mellan föräldrarna.

 

* * *

Pga omständigheterna kommer vår vistelse här hemma i år att vara längre än normalt. Vi hoppas dock att situationen kommer att klarna efter sommaren, så att vi mycket preliminärt kommer att kunna återvända till den fortsatta seglingen i september. Båten ses till av våra hyggliga båtgrannar.

11 tankar om “Hemma! Åter till Västerbotten, 2020 03 23.

 1. Hej Carl Gustav. Håber at alt er ok i Sverige. Tænkte hvor langt I var kommet. De bedste hilsner fra DK. mvh Frank

  Gilla

  • Hej, Frank! Så hyggelig å höra fra Deg! Jo, vi kom til Sverige igår. Dels grunnet sykdom i familien, dels grunnet den allmänna osäkerheten med Corona-pandemin. Vi blir kvar hemma i sommar, og reiser tillbaka i September, håper vi.

   Gilla

 2. Godt å høre at dere var kommet vel hjem . Håper det går bra med personen i deres familie som er blitt syk. Ta godt vare på hverandre og god sommer. Har vært kjempehyggelig å følge dere. Mange hilsener fra Else Gine.

  Gilla

  • Heia, Else-Gine! Jo, det er godt å være hjemme. Vi hadde det slett ikke dårlig i Puerto de Mogán på Gran Canaria, men med en allt mer usikker fremtid syntes vi at det er best å komme sig hjem. Fortest mulig, da vi ikke visste hvor lenge flyene skulle gå. Heldigvis at vi i tide hadde endret seilrute, og seilt til hovedøya Gran Canaria. På småøyene ute i vester er det betydlig vanskligere å ta sig hjem.

   Ukene 32 og 33 kommer i hvert fall jeg å være på Mo. – Vi snakkes.

   Gilla

 3. Godt å høre at dere er kommet hjem!
  Det må ha vært nervepirrende dager der sør.

  Beste hilsner fra Aslak og Torill

  Gilla

  • Heia, Aslak!
   Ja, vi hadde det slett ikke dårligt i Puerto de Mogán på Gran Canaria, men med en alltmer usikker fremtid i omverlden, føltes det bedre å komme sig hjem. Fortest mulig, da vi ikke visste hvor lenge flyene skulle gå. Og det var flaks, at vi hadde skiftet seilrute og seilt til Gran Canaria, hvor flyforbindelsene er mye bedre.

   Jeg kommer til Mo i ukene 32 og 33. Vi må treffes! Våre hilsener og til Toril.

   Gilla

 4. Velkommen tilbake her nord ! Godt at alt ordnet seg til det beste oppi kaoset i situasjonen . Men for «livets glade gutter» – og jenter ! , vil som regel det meste gå seg til. Et annet værlag her under polarsirkelen , stiller jo også andre krav til kleskoden enn det dere har vært vane med ! Lengre og lysere dager i vente, og håper det også vil gjelde hele oppholdet deres !!
  Ser fram til å treffe dere igjen !
  Varme hilsner fra Gunvor og Olav

  Gilla

  • Heia, dere!
   Ja, nokk er det greit å ha kommet sig hjem. Vi hadde det slett ikke dårlig nere i Puerto de Mogán på Gran Canaria, men utegangsforbudet ble litt trist i lengden. Vi kunde bære gå med søppel og på handletur. Egentlig hadde vi bære tilatelse å gå en og en, men i havna hvor vi var, så man litt mellom fingrene med det. De visste ju at vi bodde i lag på båten. Men på andre øyer, exv. La Gomera, var politiet betydlig strengere. Trur egentlig ikke at de enkelte politibetjentene var serdeles strenge, men skal nokk mer ses som et uttrykk for den panikk, som karakteriserer sentralregjeringen i Madrid akkurat nå. Og det må en ju ha en viss forståelse for. Dette er en helt unik situasjon, og ministrene tilgriper enhver middel for å få kontroll over situasjonen.

   Heldigvis at vi endrete seilruta vår, og seilte til Gran Canaria og ikke til La Palma lengst ute i vest! Undantakstilstanden og utegangsforbudet kom bære 2-3 dager etter at vi kommit fram til Puerto de Mogán. Og da er alle hamnen stengte! Kun fiskebåter får ta sig ut og inn. Og på øyene lengst ut i vester, da hadde det blitt vanskelig å få sig et fly hjem!

   Nå nyter vi tilværelsen her hjemme. ”Litt” køligere ænn hvad vi er vant ved, men vi liker det nordiske lyset, som vi ser reden er på veg. Og på svaneparet nere i viken. Så kallt om magen de må ha det!

   Jeg kommer til Mo i ukene 32 og 33 (litt usikkert med Helmi). Ser frem til å treffes!

   Hjertlige hilsener fra

   oss Havets Vagabonder.

   Gilla

 5. Så bra at dokker kom endelig hjem. I disse usikre tider er det nok det tryggeste.
  Gratulerer hjerteligst Carl-Gustav med dagen og ønsker dere en herlig vår på hjemmetrakter.
  Med vennlig hilsen
  Nataliya Loe.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s