S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Sandstorm (”Calíma”) från Sahara! 2020 02 26.

Lämna en kommentar

Under helgen drabbades Kanarieöarna av en sällsynt kraftig sandstorm från Saharaöknen. Vår gode vän och granne hemma i Umeå befinner sig i Puerto Blanco på Cran Canarias sydsida. Han såg denna bild på Windy.com och lade ut den på Facebook. Med Anders tillåtelse återger jag den här.

 

Sandstormen över Saharaöknen sänder massvis av koncentrerad sand över just Kanarieöarna. Norr därom syns Madeira, och söderut syns Kap Verde-öarna. Just i sandstormens centrum ligger Kanarieöarna. Det märkte vi.

 

Vi läste och hörde på nyheterna att först en och sedan flera flygplatser på Gran Canaria och Tenerife stängdes. Eftersom detta skedde just en helg med byte av ”besättning” på tusentals hotellrum, är det lätt att förstå det kaos, som detta måste ha förorsakat! Tänker fr. a. på alla barnfamiljer, som i bästa fall kanske fick en övernattningsplats någonstans, men annars kanske blev tvungna att övernatta på flygplatsen. Mardröm på inledningen till ”Drömsemestern”!

 

* * *

 

För vår del här på den västra lilla ön La Gomera kom sandstormen med Saharasand in ett dygn senare. På söndagskväll 23 febr. började det tjockna till, men det var när vi vaknade på morgonen den 24 februari, som vi såg vidden av förödelsen. Inte bara vår båt, utan hela hamnen, alla bryggor, båtar, byggnader, gator och torg var täckta av ett gulbrunt tunt mjöl, som verkade ha penetrerat och trängt sig in överallt. Överallt.

 

Det gulbruna stoftet låg som en matta överallt. Överallt!

 

Det kallas ”Sandstorm”, men i våra ögon är det inte sand utan mer som ett mycket finkornigt gulbrunt mjöl, som penetrerar och tar sig in överallt.

 

Båtgrannen tog fram kvast och skyffel, men vi insåg snabbt att detta inte skulle räcka, utan kopplade vattenslangen och spolade bort det mesta. Efterhand sjönk vattentrycket, när allt fler kom på samma strålande idé.

Det var viktigt att genast få bort det mesta på både båtdäck och bryggan närmast båten, annars hade vi snart fått in ännu mer i båten. Medan jag spolade på däck, dammsög Helmi inombords. Det fanns väl inte en vågrät yta, som blivit förskonad!

Nåväl! Det blir historia det här också. ”Sandstormar” från Sahara inträffar ofta här nere. Det vi Nordbor ofta kallar ”dis” här nere, är i själva verket ”Calíma”, Sandstorm. Men vi här nere är så vana vid det, att vi inte tänker på det, när det uppträder i sin lättare form. Den här gången var det ovanligt kraftigt. Se översta bilden! På omvägar hörde vi att en läkarkollega, som arbetat här i 20 år, aldrig upplevt en så tät Calíma.

Livet återvänder efterhand till det normala. Vi fortsätter att spola rent på däck, dammsuger och dammtorkar nere i båten. Calíman minskar, men det är fortfarande alltför tidigt att hänga ut tvätt; det skulle bli alldeles brunfärgat.

För oss friska är detta naturligvis ett snabbt övergående problem. För dem med astma och andra kroniska luftvägsproblem har det dock säkert inte varit lika enkelt.

 

* * *

 

Vi återkommer med fler spännande och högintressanta berättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s