S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Sjösättning! Tazacorte de La Palma, 2019 10 28.

2 kommentarer

Jaha, så är det då sjösättning.

Den senaste veckan har inneburit en del rutinarbeten på varvet, detta inför sjösättningen. Till skillnad från skandinaviska förhållanden, är det nödvändigt att slipa ner båtbotten inför ny bottenmålning, om båten stått uppe på land under sommaren.

Detta var totalt nytt för mig; har aldrig varit med om detta tidigare. Man förklarar detta här med att den starka solens UV-strålar under sommaren närmast pulvriserar den kvarvarande bottenfärgen. Och nog kändes båtbotten lite sammets-aktig. Inga svårigheter att förstå att färgen nog inte skulle sitta kvar särskilt länge, om man inte tar bort ”sammeten” först.

Såå, det var bara att kränga på sig den vita skyddsutrustningen, inkl. andningsskyddet, och påbörja slipningsarbetet. Varmt, svettigt och obekvämt, men vad gör man inte för ”Pärlan”?!  – Det mest påfrestande var kanske, att andningsmasken var i det närmaste värdelös. Undrar hur mycket gammal färg och annat slipdamm, som man andas in?!

Bilderna nedanför har beredvilligt ställts till förfogande av våra seglarvänner, Hovfotograferna Ingela och Micke.

 

Båtbottenslipning, stilstudium I.

 

Båtbottenslipning, stilstudium II.

Detta var definitivt både första och sista gången, som jag sysslar med båtbottenslipning! Aldrig mer! ”Hosta Hela Halva Hösten!” Nästa gång betalar jag hellre någon av grabbarna på varvet, för att de skall göra det. – Sedan får man bara hoppas att de har bättre skyddsutrustning, än vad jag hade. Fast i ärlighetens namn, är jag lite tveksam till hur långt det spanska arbetarskyddet har kommit.

 

* * *

 

Så är själva målningsarbetet igång. Helmi önskade en marinblå kulör i botten denna gång. Med gemensamma krafter satte vi igång målningsarbetet.

 

Bogpropellern är demonterad, bladen rengjorda och målade samt därefter är allt monterat. Zinkanoderna bytta.

 

Den tvåväxlade GORI-propellern är nu slipad, oljad och infettad. – Zinkanoden i centrum samt runt propelleraxeln är till för att skydda propellern mot de svaga galvaniska strömmar, som alltid finns i vattnet i en marina.

 

Så här ställer propellern in sig vid segling genom vattnet. Minimalt vattenmotstånd.

 

Bottenmålningen fullbordad, och skrovsidorna polerade och vaxade.

 

Så var det bara för Skepparparet att sträcka på sig inför sjösättningen!

 

Det spännande ögonblicket, då båten tar i vattnet! Hon flyter väl?! – Här har vi startat motorn, och vattenkaskaden i aktern vittnar om att impellern och kylvattenpumpen fungerar.

 

* * *

 

Väl nere i vattnet tuffar vi väg till vår plats i Marinan. En hel del arbete återstår. Ladda batterierna, hitta igen alla slangkopplingar för att fylla vattentankarna, dammsuga och städa upp inuti båten, och inte minst spola av däck och städa ut efter allt slipdamm och skräp, som varvsarbetarna med nödvändighet drar ombord från varvsområdet.

I natt sover vi vår sista natt på lägenhetshotellet. Och i morgon intar vi vårt flytande hem för de närmaste månaderna. – Spännande fortsättning följer!

 

2 tankar om “Sjösättning! Tazacorte de La Palma, 2019 10 28.

 1. En jättestor yta att arbeta med må jag säga. Snyggt blev det!
  Ha det gott i värmen!

  -Hade du nytta av din SKIGO-keps?

  Mvh/
  Mats

  Gilla

  • Kul att Du hörde av Dig! En hel del jobb, men jag är enig i att det blev rätt skapligt till slut. – Klart att kepsen gjorde susen! Jag möttes av stor respekt var jag än rörde mig. ”Det där måste vara en Very Important Person!”

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s