S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Snart dags för avfärd, 2019 11 12.

Lämna en kommentar

Vi har nu legat i vattnet i 14 dagar. Vi har sysslat med allehanda underhållsarbeten under tiden, och också övervakat gubbarna på det lokala varvet här.

Mekanikern här är väldigt duktig. Han har hjälpt oss att renovera kylvattenpumpen på både huvudmotorn och dessutom på vår lilla dieselgenerator. Båda hade ärgat i bakaxeln, med ljusgrön missfärgning som följd. Inga stora vattenläckage, men väl så irriterande. Det missfärgar motorrummet, och visar att underhållet inte är som det skall. ”Húvvaligen!” som det heter i Nordsverige. Sånt går inte an!

 

Solens starka UV-strålar har nästan helt löst upp ”lyftkrokarna” i segelsäckarna, som vi använder för att skydda vår jolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi upptäckte också att solen och dess UV-strålar gått väldigt hårt fram i sommar. Våra vackra träskivor i sittbrunnen, på vardera sidan av nedgångsluckan, har blivit skadade i den intensiva solvärmen. Lacken har rest sig, och blivit ful. Dessa vackert lackade träskivor – original från Hallberg Rassy-varvet på Orust från 1998 – har varit något av vår stolthet! – Nåväl, den lokale målaren, han som skulle vara ”experten”, han skulle slipa ner lacken, och ”lackera om”.

Efter allehanda bortförklaringar visar det sig att han knappast kan anses ha lyckats med uppgiften. Han har tillverkat ”nya”, men med ett resultat, som milt uttryckt är tveksamt. – Jag har redan varit i kontakt med Hallberg Rassy på Orust och hört om det går att efterbeställa nya vackert lackerade träskivor. Ett signum från ett kvalitetsvarv.

Sensmoral: Låt aldrig Självutnämnda Experter ge sig på avancerade arbeten. – Det finns en grund för att riktiga proffs är just – Proffs.

 

På västra sidan av den västliga lilla ön La Palma ligger Tazacorte. Dess ”hamnstad” heter Puerto de Tazacorte, och det är här ”Pärlan” har legat senaste månaderna.

Tillbaka till kartan. Vi har för avsikt att under kommande vecka segla söder ut ner till den runda lilla ön La Gomera, en väldigt vacker ö, en av våra favoriter. Vi tänker denna gång inte lägga till någonstans, utan endast ankra för natten. Efter att ha rundat från västsidan, seglat runt sydkusten, seglar vi därifrån österut mot Tenerifes sydkust. Där har vi fått bekräftelse att vi får stanna några nätter, innan vi fortsätter mot Gran Canarias sydkust. Vi skall där träffa ett seglarpar från Umeå. Och därefter lämnar vi båten 2 veckor, under tiden vi reser hem till Umeå för att fira Jul med barn och barnbarn.

Vi hade för avsikt att avsegla under denna vecka, men väderutsikterna är allt annat än gynnsamma. Det är det just nu starka Azoriska högtrycket, som ställer till det. Runt detta snurrar vindarna som alltid medsols, och sveper ner starka vindar från NV Sahara. Här på Tazacorte, som ligger i lä bakom bergen för de förhärskande kraftiga NNO vindarna, har vi vanligtvis helt lugnt och stilla, knappt en krusning på vattnet utanför hamnen. Solen bara gassar ner om dagarna. Vanligtvis har vi runt 30 grader på eftermiddagarna.

Ibland ändar vinden riktning något, och vi ligger inte längre i lä bakom bergen, utan får känna av styrkan i vinden ”på andra sidan”. Då är vi glada att vi fortfarande ligger kvar i hamn. Enligt oss tillgängliga prognoser skall det fortsätta blåsa 15 m/s hela kommande vecka, med drygt 20 m/s i byarna. Sådant väder ger man sig inte gärna ut i.

I slutet av denna vecka och i början av nästa, verkar det lugna ner sig. Vår plan just nu är att försöka ge iväg tidigt på söndag morgon den 17 nov. 2019. Beslut tar vi i slutet av veckan. – Spännande fortsättning följer!

 

* * *

 

Vi har haft en del programvaruproblem. Ändringar i redigeringen har av programmet inte sparats, utan det kan ha publicerats en äldre oredigerad version. Förhoppningsvis är det nu åtgärdat.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s