S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Tillbaka i vattnet igen! Las Palmas, 2019 01 26.

4 kommentarer

Vi har varit en sväng upp på land. Helt frivilligt, får vi väl tillägga.

I samband med en del rör- och slangarbeten ombord, upptäckte gubbarna på varvet, att några skrovgenomföringar under vattenlinjen föreföll att läcka små mängder vatten. Och att avstängningskranarna gick väldigt trögt. Det kan tyda på att genomföringarna börjar korrodera, och att det är hög tid att byta.

Skulle en sådan lossna från skrovet, sprutar vattnet in under högt tryck! Om man skall hinna upptäcka detta i tid, när det sker, då skall man ha tur. Och sedan hitta vilken av alla våra 13 skrovgenomföringar under vattenlinjen som lossnat, kvickt täta med en träkon långt nere vid botten och långt inne i trånga och mörka utrymmen; ja, då skall man ha ett visst mått av tur.

Vilket material skulle vi nu välja? Kompositmaterial, mässing, rostfritt eller brons? – Kompositmaterial har fördelen att utöver att vara billigast dessutom inte påverkas av elströmmar i vattnet, elströmmar från dåligt isolerade båtgrannar. Dock kan gängorna dras sönder vid monteringen. – Telefonsamtal med Christer Johansson på varvet hemma i Holmsund utanför Umeå verifierade vad man här föreslagit: brons. Visserligen i särklass dyrast, men definitivt det bästa. När det gäller så fundamentala detaljer som skrovgenomföringar, då finns det inga kompromisser.

Varvets mekaniker beställde hem alla kranar och rördetaljer efter måttagning, och några dagar senare lyfte den stora kranen upp båten på land. Undervattensskrovet såg tämligen bra ut efter bottenmålningen i september 2018. – Mekanikerna Antonio och hans son Aythami är verkligen duktiga! De arbetade effektivt från både utsidan och insidan, och efter några dagar satt alla nya genomföringar på plats.

 

De nya skrovgenomföringarna av brons är nu på plats.

 

Propellern är rengjord från beväxning samt inoljad.

 

Så lyftes lilla ”Helmi” varsamt tillbaka till sitt rätta element, vattnet!

 

* * *

 

Under tiden båten stod på land, bodde vi på ”Guesthouse Katánka” inne i Las Palmas, inte långt från hamnen.  Ett charmigt litet familjeägt hotell, där värdparet, han italienare och hon från Chile, på morgnarna turades om att samtala med gästerna under frukosten. De väntade nu sitt tredje barn. – Namnet på hotellet kom från en indisk berättelse om en liten ö, där invånarna levde i fred med varandra och nära naturen. Huvudpersonen i berättelsen var en stor elefant med just namnet Katánka. – Inredning och utsmyckning på hotellet gick i indisk stil, och väggen vid entrén pryddes av en stor indisk elefant. – I den lite vildvuxna trädgården fanns små bersåer med bord och några stolar, och allt andades frid och harmoni.

 

Väggen i hotellentrén pryddes av en indisk elefant.

 

* * *

 

Under frukosten samtalade jag med ett par från Hamburg, som nu avslutat sitt mångåriga seglarliv och bosatt sig vid Rubicón på Lanzarotes sydkust. De var på tillfälligt besök i Las Palmas. De berättade att för några dagar sedan sjönk en segelbåt i Rubicóns hamn! En skrovgenomföring hade lossnat under natten. Nu hade man från hamnen ringt ägaren, som var på tillfälligt besök i Tyskland. Han hade säkert inga svårigheter att hålla sig allvarlig! Måste vara förfärligt att få ett sådant besked!

Både Helmi och jag drog en suck av lättnad! Lättnad över att vi faktiskt kostat på oss att byta ut alla genomföringar under vattenlinjen. Det kostade visserligen ”skjortan”, men med en sådan berättelse på nära håll, då inser man att säkerheten bara måste få gå först.

 

* * *

 

Sedan 2 veckor väntar vi nu på ett block till storseglet. Ett block, som har skickats till oss från Göteborg. Det har säkert fastnat i tullväsendets lokaler. Vi hoppas dock att det skall komma under kommande vecka, så att vi kan segla vidare. Puerto Rico på Gran Canarias sydkust är nästa mål.

Spännande fortsättning följer!

 

4 tankar om “Tillbaka i vattnet igen! Las Palmas, 2019 01 26.

 1. Hei CG og Helmi.
  Mange takk for enda en interessant og malerisk berettelse fra De Kanariske Øyer og seilerlivet!
  Da jeg leste om skrog gjennomføringer, tippet jeg intuitivt bronse. Kanskje det ligger i genene, som en arv etter forfedres sjøliv? Bronse har lang levetid, med det hevdes dog at det ikke alltid er like lett å se et eventuelt forfall eller svekkelse i bronsen.
  Takk for tips om godt overnattingssted i Las Palmas. Ser Guesthouse Katánka får topp rating på nettet.
  Mens dere koser dere med varmen nyter vi kaldt vær og stjerneklare vinternetter. 23.1. var vi nede i -19 på Mo, i dag -13. (Hemavan har -20 i dag).

  Gillad av 1 person

  • Hei, Aslak!
   -Det ble noko feil med svaret mitt, så jeg skriver på ny. – Det var uansett hyggelig å sjå kommentaren Din! Skjønner godt at det er kallt (-19 på Mo!). Men da er det myggfritt i hvertfall! Og nå når det ”bære” er -13, da kan en vel sie at det begynner å bli vår i lufta?! Tenk positiv!
   -Her har vi hatt det kallt i vinter for å være på denne breddgraden, bære 17-18 grader nå i januar mnd. Usedvanlig for å være her. På byen ser en hvilka som er skandinaviske og nordeuropeiske turister/seilere, de med shorts og T-shirt dagtid. De ekte Infødingene her går med tjukke vinterklær. – Fast det skal innrømmes at på kveldene blir det litt kallt, og da tar vi på oss langbukser og en genser.
   -Det er godt at vi holder kontakt! Vi håper å komme til Mo i sommer. Ser frem til å treffes på ny. – Hjertelige hilsener til Deg og Thorild, fra Besettningen på S/Y Helmi.

   Gilla

 2. Vi befinner oss just nu i Cura på sydkusten och har haft en underbar vecka som tar slut på onsdag. Vi följer era uttömliga beskrivningar av alla era möten i nya hamnar med nya berättelser och ha fortsatt njutbar vinter i detta härliga klimat.
  Margareta o Lars

  Gilla

  • Hej, Margareta och Lars! Synd att vi inte tänkte på att ni var så nära oss! Då hade vi kunnat träffas. – Jag har ett svagt minne att ni nämnt något om detta för länge sedan, men det hade jag helt glömt bort nu. Nåja, vi hoppas att vi ses den 1/6 i Helsingborg.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s