S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Människor vi mött…. – Och hur Helmi övervinner alla hinder! 2019 01 15.

Lämna en kommentar

När man är ute på långsegling, träffar man ofta på människor med en säregen historia. Vi har skrivit om sådana möten tidigare. – För en vecka sedan hade ”Skandinaviska klubben” här i Las Palmas ett ”Litet Julebord” för skandinaviska ”Infödingar”, tillsammans med oss kringseglande Vagabonder.

Av en slump råkade vi sitta bredvid Johnny Grimståhl, en stor kraftig blond Viking, och som visade sig ha en säregen historia. Vid ett-årsålder insjuknade han i en svårartad hjärnhinneinflammation. Läkarna trodde inte han skulle överleva natten. Stora neurologiska problem i efterförloppet, och det var inte förrän i 4-årsåldern, som han lärde sig gå ordentligt. Mobbad i småbarns- och skolåldern.

Så småningom började han träna Karate. Efter 10 år av intensiv träning i Seattle på USA’s västkust, blev han Nordisk mästare i Karate!

Efter några struliga år som sjöman och uteliggare, hamnade han här i Las Palmas, där han byggde upp ett Gym, som verkar ha gått väldigt bra. – Problemet, som uppstod, var att ett gäng knarklangare hade mutat in just den gatan som deras område. Johnny ville sanera gatan, och bad smågrabbarna dra till ett betydligt varmare ställe än de var vana vid. Några dagar senare dök ”Il Bosso Grande”, alias ”Kungen” själv, upp på arenan. Ingen skulle sticka upp mot ”Kungen” här, inte!

”Il Bosso Grande” drog kniv och gick till attack. Han visste uppenbarligen inte vem han gav sig på! En storväxt man med svart bälte i Karate skall man inte ge sig på! Johnny sparkade effektivt bort kniven, och larmade/bankade sedan upp ”Kungen” på gatan till de grader, att alla smågangstrarna fann det bäst att packa sig iväg raskast möjligt. Knarkkungen överlevde såvitt uppvaktningen, men fick besked att inga garantier om samma utgång kunde lämnas vid ett kommande möte på Johnnys gata.

Ryktet spreds därefter bland stans kriminella element, att Johnny inte kunde återvända till Sverige, eftersom han där var efterlyst för mord!

En vecka senare hade ”Kungen” och hans anhang lämnat Gran Canaria och slagit sig ner på grannön Tenerife. Till Gran Canaria-polisens glädje. – Vad som skedde på Tenerife, och Tenerife-polisens reaktion, förtäljer inte historien.

Jag har fått tillåtelse att återge historien. – Johnnys dotter, Viveka Grimståhl Sosa, har beskrivit faderns brokiga levnad i boken ”Oh min papá!”

 

Skärmklipp från Johnnys hemsida.

 

* * *

 

Helmi kan heller ingen eller inget stoppa. För några dagar sedan cyklade vi iväg till en liten bjudning på akterdäck på en båt på andra sidan av hamnen. Hamnpirarna är stängda med bommar, för att förhindra okynneskörning. Själv cyklade jag före och raskt genom den meter-vida öppningen bredvid bommen, och räknade med att Helmi skulle göra detsamma. – En smäll, ett skräll, ett ”slabáng”, och svordomar från gatan bakom mig. Behövde inte vända mig om; jag såg redan framför mig hur Helmi inte sett bommen, utan kört rakt in i den! Jag såg framför mig också Firmabilen, dvs. ambulansen med blåljus, och att Bjudningen på akterdäck skulle tillbringas på akutmottagningen under resten av kvällen. Vi har ju liksom varit med om Helmis cykelfärder tidigare!

Tursamt nog var bommen av ”Krockvänlig” natur. Den var inte konstruerad för Rally-ess på cykel, utan flög bara iväg i backen med en smäll. Med några svavelosande eder reste Helmi upp sin cykel, borstade av gatudammet, och sköt med ena foten bommen resolut åt sidan, varpå vi fortsatte vår lilla cykelutfärd. Med blåmärken på armen. Men Bjudningen på akterdäck var lyckad.

 

* * *

 

Spännande fortsättning följer!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s