S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

De Tre Konungars afton, ”Trettonafton/Trettondagen”, 2019 01 05/06.

Lämna en kommentar

På Gran Canaria (liksom på många andra platser i Spanien) firas det. Det finns inget som är för litet för att firas. Och som det firas! Är det inte fyrverkerier, så är det parader. Kombinerat med ett hejdundrande festande.

Nyårsnatten stod vi på akterdäck tillsammans med våra nyvunna seglarvänner Elisabeth och Kaarina och beskådade det jättelika fyrverkeriet. Det lyste så vackert upp hela hamnbassängen. På 12-slaget dånade de stora fartygens majestätiska åsktrumpeter, varpå vi naturligtvis måste svara med lilla ”Helmis” enkla signalhorn. Nåja, skam den som ger sig! Vi finns vi också!

 

Bild från ”uppvärmningen” på en lokal liten restaurang här i hamnen. Små påsar med hattar, lösnäsor, girlanger och allehanda krimskrams bidrog till att förhöja stämningen. Alla som deltagit i en svensk Kräftskiva vet vad vi talar om. – Notera ställets rikliga vinförråd.

 

* * *

 

De Tre Konungars Dag (På spanska: ”Los Reyes Magicos”, De Magiska Konungarna), eller ”Trettondagen”, som vi ofta säger i Skandinavien, firas naturligtvis. Ordentligt. Enligt traditionen var det den dagen, som ”De Tre Vise Männen” kom fram till stallet med Maria, Josef och Jesus-barnet för att frambringa sina gåvor. Ett uttryck för detta finner vi i Ryssland (Sankt Nicolaus, därav ”Santa Claus”), där vår motsvarighet till ”Jul” firas först just på ”Trettondagen”. Det var då Kasper, Melker och Baltazar kom fram till Betlehem för att överlämna sina gåvor.

 

* * *

 

Här i Las Palmas på Gran Canaria firas ”Trettonafton” med en magnifik parad. Det måste vara tusentals involverade i detta stora spektakel! Vid 19-tiden på kvällen (vi hade småfrusit i 2 timmar innan det satte igång; detta pga den lokala något annorlunda tidsangivelsen!) satte prosessionen igång. Trafiken stängdes av, och stora lastbilar med massvis av sjungande och dansande ungar – allt från småskoleungar till tonåringar – åkte förbi ackompanjerade av en kakafoni av musik och allehanda tjo-och-tjim. Däremellan allehanda gatumusikanter och gatukonstnärer, som underhöll publiken. Många av stadens stora affärer hade egna lastbilar med lätt dold reklam för sin verksamhet. Allt dock dränkt i stora godissäckar, ur vilka det östes ut karameller till den omgivande publiken. Helmi hade en sagolik förmåga att fånga upp massvis av karameller och choklad! Lyckan att stå bredvid henne!

Pga mörkret och att paraden hela tiden var i rörelse, blev dessvärre många av bilderna något oskarpa.

 

Paraden närmar sig med allehanda uppträdanden.

 

En massa ungar i alla åldrar uppträdde på lastbilarna…

 

En del ”Free-lancade” i egen mundering! – Notera alla konfetti och annat papper, som slängdes ut en masse

 

Konfetti och allehanda pappersavfall spreds effektivt ut med luftpumpar.

 

 

Här fick vi på samma bild med Spidernan, Läderlappen och Stålmannen/Superman!

 

Så fortgick det i flera timmar. Det måste ha varit tusentals människor, som engagerade sig i detta evenemang. För att inte tala om alla föräldrar, som skulle lämna i en del och sedan hämta alla ungarna i en helt annan del av stan! Vårt Lussefirande på dagis är bara en mild västanfläkt mot vad spanska föräldrar klarar av vid alla dessa parader!

 

* * *

 

Trettondagen är en traditionell familjehögtid. Då samlas hela familjen (och det vill inte säga lite!) för att ”visa upp julklappströjan” och annat sevärt. I eftermiddags tänkte Helmi och jag äta en ”lätt och sen liten lunch” längs med raden av trevliga små restauranger här på stan. Inte en chans! Fullt med folk överallt! Allt fullbokat med gäster i bästa ”gå-bort-stass” med hela släkten. Det märktes tydligt att Trettonhelgen verkligen är en högtid, då Familjen samlas!

I år inföll Trettondagen på en söndag. För att denna ”helgdag” inte skall ”försvinna”, har tydligtvis fackföreningsrörelsen i hela Spanien fått igenom, att efterföljande måndag då skall vara ledig. Så att man kan vila upp sig efter allt festandet under De Tre Konungars Dag.

Är det av samma anledning, som den svenska Midsommaraftonen alltsedan 1954 alltid förläggs till en fredag. Så att svenskarna kan återhämta sig efter midsommarblotet….

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s