S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Tillbaka till Las Palmas, 2018 12 30.

9 kommentarer

Under Mellandagarna/Rom-jula tog jag turen till Arlanda fram-och-tillbaka, och var tillbaka efter 2 dagar. Under tiden i Stockholm hämtade jag de 8-10 paketen med reservdelar, som jag adresserat till min son Andreas. Detta för att slippa allt tjafs med tullmyndigheter och andra byråkrater på Kanarieöarna.

Underligt detta med att komma tillbaka till Sverige mitt i vintern efter att ha tillbringat lång tid i varm omgivning. Trots långkalsonger, ylleundertröja, långärmad skjorta och julklappströjan, samt halsduk, luva och handskar, så frös jag ordentligt. Blev dessutom förkyld under resan, men det har nog inget med kylan att göra, utan mera med att det satt 200 andra passagerare i planet.

På planet fann jag på stolan framför mig följande lilla annons från Forex;

 

Det var ju det där om att det hettar till på Kanarieöarna….

 

* * *

 

Vid återkomsten hit hör jag att en fransk seglare mist sin båt här under julhelgen. Han reste hem för en operation, och tyckte väl att han ankrat upp båten ordentligt med både det stora bogankaret och dessutom ett mindre akterankare. Låter kanske förnuftigt, men då kan inte båten vända sig med vinden. Problemet var att vinden nu vände 90 grader, och det svåra vädret under julhelgen träffade nu båten midskepps, och välte omkull den.  Där drev den i det hårda vädret rakt mot klipporna på andra sidan ankarviken, och är nu helt slagen i spillror. Båten har sjunkit och bara masten syns nu mot klipporna. Inget att rädda. Ryktet säger att båten var oförsäkrad, och att myndigheterna nu kommer att kräva ägaren på bärgningskostnaderna. Myndigheterna kommer inte att acceptera att fler kadaver lämnas åt sitt öde längs med kusterna här.

 

* * *

 

Vi tog en promenad längs med kajerna här i eftermiddag, och fick då syn på denna gamla raritet. En Buick från 1931. Väldigt många människor ville bli fotograferade tillsammans med denna raritet!

 

En verklig skönhet, en Buick från 1931!

 

* * *

 

På förmiddagen knackade det på skrovsidan av vår båt och där stod Per och Agneta från båtklubben i Umeå! De var på tillfälligt besök hos några bekanta i stan, och ville bara ”kolla läget” nere i hamnen. Och plötsligt fick de syn på ”Helmi”! – Minns dem mycket väl från tiden med IF-båtarna på 90-talet i Umeå. Deras IF-båt ”Paprika” var en riktig läcker skönhet, som jag beundrade lite i smyg. ”Hur kan man få en båt så fin?!!” – Per och Agneta har nu flyttat till Stockholm, men vi minns alla den härliga tiden med IF-båt! En riktigt fin liten segelbåt! Det var då vi verkligen lärde oss att segla!

 

* * *

 

Vi har tidigare mött Lizzie och Denis, och deras båt ligger nu också här i hamnen. Lizzie har flugit hem över jul-och nyårshelgen för att se till sina gamla föräldrar. Denis seglar iväg tidigt i morgon bitti för att ta sig över till Karibien.

Det var något av ett sorgset avsked av Denis nu eftermiddag. Han är en utomordentligt intressant människa, som jag antytt tidigare i bloggen. Uppvuxen under mycket knappa omständigheter i Glasgow, usel skolunderbyggnad. Lyckades i alla fall ta sig in i British Royal Navy, där han tjänstgjorde som kock och räddningsdykare under Falklandskriget. – Avsked pga allvarliga allergiproblem. – Trist familjeliv. Arbetslöshet. – Men Denis gav sig den på att fullfölja sin dröm, att skaffa sig en liten segelbåt och segla jorden runt. – Och han är på god väg!

Har sagt det tidigare; när man är ute på långsegling, då träffar man på så många trevliga och intressanta människor. Människor som tar tag i sina liv, och gör något av det. Sitter inte och väntar på att det skall ske något. Denis är verkligen en människa, som har imponerat, och som vi kommer att sakna.

Detta var Dagens Text.

 

9 tankar om “Tillbaka till Las Palmas, 2018 12 30.

 1. Kul att höra av er så här dagen före Nytt År och att ni har det bra. Intressanta mäniskomöten blandat med reservdelar och annan kuriosa.
  Hur som helst så har vi det också ganska bra just nu i Argentina för att senare fira In nyåret i Montevideo. Gott Nytt År på er båda, hälsar Susanne och Peder

  Gilla

 2. Tack för återigen en trevlig läsning
  Gott nytt år önskar Hallings i Onsala🥂

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 3. Gott Nytt År!
  Nästa gång du/ni befinner er i Stockholm eller dess närhet får du höra av dig. Skulle vara trevligt att träffas!

  Gilla

 4. Tusen takk for nye oppdateringer – kjekt å se at dere har det bra , og at alt er vel med dere.
  Her nord er vinteren kommet for fullt ! Eller rettere sagt : snøen – nå laver det ned, og så kommer regnet , og gjør snøfjerning til ypperlig trim ! Men dagene blir lengre, og almanakken har mange blanke sider framover våren ! Dog har vi booket oss inn på Tenerife 14 dgr fra 17. Februar 🤗 ! Tror nok det kan lette telen som har bygget seg opp gjennom mørketida !
  Ønsker dere ellers et godt nytt år !

  Klem fra Gunvor og Olav

  Sendt fra min iPad

  Gilla

 5. Veldig mye takk for hyggelig hilsen! Det gleder oss virkelig å høre fra dere! Og så koselig at dere tar turen ner til Tenerife i slutten av Februar mnd!
  Vennligst send på min ordinarie e-mail (cgmahlck@hotmail.com) hvor på teneriffe dere skal bo, og evt. og hotell, så skal vi gjøre vårt får å få til et møte! Det skulle være artig! – Stor Klem til dere begge!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s