S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Glimtar från Las Palmas, 2019 01 29.

Lämna en kommentar

I väntan på att allt skall vara färdigt med båten, har vi strosat runt i stan. På stranden borta vid den berömda Playa de las Cantéras fann vi detta konstverk på sandstranden. Tomten i sportbil! Säkert inkomstbringande för konstnären, eftersom det ofta klirrade till i hans hatt.

Konstverk på sandstranden.  Jultomten i sportbil.

 

* * *

 

Lite längre bort längs strandpromenaden finner vi ett litet plakat med en bild av Gregory Peck som huvudpersonen i filmen ”Moby Dick, den vita valen” (efter Herman Melvilles roman med samma namn), som spelades in här på stranden 1954. Snickarna vid den närbelägna marinbasen byggde en kopia i naturlig storlek av Den Stora Valen, och som utnyttjades vid filminspelningen. Regisören lär ha sagt att de viktigaste filmsekvenserna togs just vid den här stranden.

 

Upplysningar från Kommunen, att det var vid stranden här, som filmen om Moby Dick spelades in 1954.

 

* * *

 

Inne i hamnen ligger allt som oftast 2-3 stora kryssningsfartyg med massvis av turister. Lagom placerat precis intill ligger ett mycket stort akvarium (världens största?). Vi gjorde ett besök där, och blev imponerade av vad man fått till. Utöver en del ”småakvarier” på ”bara” några meter, låg sedan det enormt stora akvariet, som måste ha innehållit hundratals (tusentals?) kubikmeter havsvatten! Det var så finurligt byggt, att besökarna delvis gick igenom akvariet, med rörliga fiskar både under och ovanför samt på sidorna. Man fick ibland känslan av att befinna sig mitt i.

 

Ett korallrev med en rocka och strax nedanför en Murena, som slingrar sig runt bland håligheterna.

 

En 3 meters krokodil slöar vid vattenkanten.

 

2,5 meter haj på nära håll! – Dessvärre otydlig skärpa, eftersom föremålet rör sig.

 

* * *

 

Vi vänder ”hem” till båten. Vi får precis en vacker bild av ”Falken”, svenska Marinens skolskepp, som tillsammans med systerfartyget ”Gladan” byggdes på Stockholms örloggsvarv 1947. ”Falken” har legat här i hamnen några veckor, och det har varit drömmen för generationer av ungdomar att få följa med dessa vackra båtar!

 

”Falken” glider förbi alldeles bredvid oss.

 

* * *

 

Avslutningsvis tar vi med en bild av ett av alla våra Konstverk längs med långseglarhamnar vi passerat. Det hör liksom till att man sätter sitt ”bomärke”, att ”Här har vi varit!”  Kul att se att det fortfarande finns kvar. Våra seglarvänner ute i världen har sänt oss meddelanden och bilder att de har sett platser var vi har varit!

 

Vårt fina Opus från 2017/18 finns fortfarande kvar på stenmuren. Lacken har gulnat något.

 

* * *

 

Får inte plats med mer idag. Skriver nästa gång om Ensamroddaren (!) som nu är på väg över Atlanten!  – På torsdag, 31/1 -19, lossar vi förtöjningarna här i Las Palmas. Vi seglar ner till Puerto Rico på Gran Canarias sydkust.

Spännande fortsättning följer!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s