S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Här är vi nu! Marina de La Graciosa, Caleta de Sebo, 2018 11 26.

3 kommentarer

 

Vi har nu kommit till den lilla ön La Graciosa, strax norr om Lanzarote.

För 2 dagar sedan, den 24/11 -18, lämnade vi Lanzarotes huvudstad Arrecife, och seglade för en SV vind på 8-10 m/sek med full genua och revad stor, vilket gav oss en härlig slör på mellan 7 och 8 knop, när det gick som bäst.

Vi rundade Lanzarotes nordspets och anropade Marina La Graciosa i Caleta de Sebo på öns SV del. Jodå, vi fick svar av tjänstgörande vakt, men ingen bryggplats kunde man erbjuda, eftersom jag inte hade reserverat i förväg.

-”Men jag har visst försökt att reservera kajplats! Många gånger! Under 6 veckors tid! Men aldrig några ordentliga svar från administratörerna i Las Palmas!” – Detta är ett välkänt fenomen bland seglare i Kanarieöarna, att den statliga hamnmyndighetens datoriserade bokningssystem via Internet är utomordentligt komplicerat, och ofta får man inte ens ett elementärt svar, att förfrågan överhuvudtaget har kommit fram.

– ”Spelar ingen roll! Datorn säger att dokumenten inte är i ordning. Och dessutom är inte hamnkaptenen på plats förrän på måndag morgon! Men ankra gärna utanför Playa Francesa på sydkusten, och kom igen på måndag! Ha en trevlig helg!” – Det jag tänkte då, är inget som lämpar sig i tryck, så vi går raskt vidare.

 

* * *

 

La Graciosas stad Caleta de Sebo ligger på SV delen av ön, tvärs över sundet till Lanzarote.

Under den gångna helgen har vi legat för ankar strax utanför Playa Francesa på öns sydkust. Där ligger man skyddad för de förhärskande nordliga vindarna, som orsakas av det stora högtrycket över Azorerna. Men en hel del svall kommer i alla fall in från Atlantens dyningar i väster, så nog rullade det en del. Och under helgen har vi efter lite detektivarbete funnit orsaken till en del av allt knirr-och-knarr i båten, som kan störa nattsömnen. Man lär ju känna sin båt under sådana nätter! Efter att en del tampar surrats om, är det nu rätt tyst i båten.

 

* * *

 

Idag på morgonen anropade vi hamnkaptenen i Marina La Graciosa. Vi uttalade vår nöd, och hur orättvist vi kände oss behandlade av byråkraterna i Las Palmas. Det där tog skruv! Det visar sig att det finns en långvarig konflikt mellan den lilla ensamma ön i norr och centralorten på Gran Canaria. Och när den vänlige och utomordentligt hjälpsamme hamnkaptenen förstod, att vi verkligen försökt följa regelverket, fixade han raskt en kajplats åt oss. Vi får stanna hur länge vi vill. Säg bara till om vi behöver någon hjälp! – När man stöter på en så vänlig och hjälpsam människa, då kan man börja tro på en framtid för mänskligheten. En hedersman!

Sååå, nu är vi ordentligt förtöjda i den lilla hamnen på Caleta de Sebo på La Graciosa, och här stannar vi ett bra tag.

 

* * *

 

Inre delen av den lilla hamnen med en liten badstrand och några små restauranger och gatuserveringar.

Vi har tagit en första liten titt på samhället här. Det är ett litet samhälle, där utvecklingen nästan verkar att ha stått stilla i åtminstone 50 år. Det bor 650 själar här, och som verkar livnära sig på fiske, getosttillverkning, konsthantverk och på sistone dessutom en växande turism.

Det är inget samhälle med något tjo-och-tjim, utan det är framför allt stillheten och den orörda naturen, som attraherar. Det är nog bra det där med turism och utveckling, men man får bara hoppas att det är rätt sorts turism, som står för dörren. En turism, där man respekterar den mycket säregna naturen och det mycket genuina livet här på ön.

 

Södra delen av La Graciosa. Playa Francesa, där vi låg för ankare under helgen, ligger på öns sydkust, vid ”Googles” logo.

 

* * *

 

Det finns flera långa turslingor för fotvandring på ön. I morgon skall vi gå ner till Playa Francesa, där vi låg för ankare under helgen. Senare planlägger vi långturer upp till öns nordspets. Mer om detta senare. Spännande fortsättning följer!

 

3 tankar om “Här är vi nu! Marina de La Graciosa, Caleta de Sebo, 2018 11 26.

 1. Jag ställde en fråga på er tidigare seglats till västindien och tillbaks. Gör ett nytt försök. Såg ni plast driva omkring på Atlanten? problemet är kanske större i Stilla Havet men eftersom ni korsat Atlanten 2 gånger vore det intressant att få veta er erfarenhet.

  Gilla

  • -Hej, Clas! Som vanligt kul att Du hör av Dig. – Vid närmare letande finner jag med en viss rodnad upp över ögonen att Du den 23/5 -18 sände en förfrågan om plast och annat skräp i världshaven. Beklagar att Du inte fick svar direkt. Det var precis den da’n, då vi fick in en stor tross runt propellern, vilket kan förklara den antydan till förvirring som rådde ombord just då.

   -Till saken; Vi märkte kanske inte så mycket skräp på vår första Atlantöversegling, från Gran Canaria via Cap Verde till Karibien, men väl på vägen tillbaka, från Antígua till Azorerna. Då var det mycket påtagligt, att mycket skräp slängs rakt överbord. Minns att en morgon under frukosten räknade vi till att ungefär en plastmugg eller plastflaska (i varieranden storlek) passerade oss var 5:e minut. Och detta på en smal sträng om kanske 10 meter på varje sida, som vi hade överblick över. Detta fortsatte dygnet runt, vecka efter vecka. Och då skall vi inte tala om allt det som inte syntes.

   – Detta stämmer väl överens med det intryck, som vi fick i Karibien; väldigt skräpigt på sina ställen. Inte på de franska öarna Martinique och Guadeloupe, där det var rent och snyggt, men väl på de övriga, huvudsakligen forna engelska kolonier, som nu levde i tämligen stor fattigdom. Observera att vi seglade bara i de södra och mellersta delarna av Karibien och kan inte uttala oss om något annat. Dessvärre var det trist att se denna fattigdom och denna ”I give a dam’n!”-attityd, som rådde på de engelsktalande öarna. Plastförpackningar och annat skräp överallt på gatorna. – Nåja, vi skall inte förhäva oss; se på Stockholms gator i City; inte är jag så stolt över den synen, när jag passerar.

   – Annars är det påtagligt hur rent det är på gator och runt husen här på Kanarieöarna. La Graciosa är en fattig liten ö i norra utkanten av de kanariska öarna, men väldigt rent och snyggt överallt. Trots den lilla ö-befolkningen på 650 själar har man prioriterat att sätta upp gula och gröna containrar för glas och plast på flera ställen i det lilla samhället. Och det har givit effekt. Imponerande!

   -Såååå! Det finns hopp, även om man suckar ibland. – Hör gärna av Dig, ev. till min Hotmail-adress, se ”Kontakt”. – Ser annars fram till att vi träffas i Helsingborg den 1/6 -19. Sköt om Dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s