S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Här är vi nu! Santa Maria i Azorerna, 2018 06 18. – OBS! Vidare planer!

8 kommentarer

Här är vi nu! På den lilla ön Santa Maria, den sydostligaste i Azorerna.

Vi lämnade Angra do Heroïsmo på Terceira i går morse, och efter 30 timmar hade vi passerat Ponta Delgada på Sao Miguel och kommit fram hit till Santa Maria, den sydostligaste av de azoriska öarna. Vi ligger mitt i det azoriska högtrycket med uppmätt lufttryck i båten på i det närmaste 1030 hPa, vilket är väldigt högt för svenska förhållanden. Det innebär vackert väder med klart solsken och nästan inga vindar alls.

Vi fick därför tuffa på för motor i sakta gång (för att spara diesel), och först idag på förmiddagen kom så mycket vind att vi kunde dra ut seglen. De drog någorlunda, men för att komma fram i rimlig tid, stöttade vi med motorn.

Vi hade anropat ”Harbour Master” på kanal 16, som snart anvisade oss kanal 12 för fortsatt trafik. Det visade sig vara en väldigt vänlig figur, som hjälpte oss till rätta i hamnen över VHF-radion, och hjälpte till vid tilläggningen. Det uppskattades verkligen, då det naturligtvis ”alltid” blåser upp vindar från ”fel” riktning, just som man skall backa in på plats.

Så här långt ser den lilla hamnen ut att ha det vi långseglare efterfrågar; utöver en säker plats även om vinden ”brallar i” frampå småtimmarna, dessutom fräscha toaletter och duschar samt rimligt avstånd till någon dagligvarubutik.

Det är märkligt hur mycket det betyder detta med ett personligt engagemang! Jag skäms lite grann emellanåt, när jag tänker på hur lite vi där hemma tar hand om våra gäster i hamnen! Det behövs så lite; ett smil, en liten förfrågan om vi kan hjälpa till lite, mm. Något som för oss inte kostar något, men som för vår gäst där ute på bojen är otroligt värdefullt! Tänk att man skall behöva resa så här långt för att upptäcka dessa självklarheter! ”Wenn jemand eine Reise tut, dann kan er  ‘was erzählen!”

Nog om detta. I morgon skall vi ”göra sta’n”. Besöka dagligvaruhandeln och bunkra fr a färskmat. Sedan överväger vi att stanna någon extradag för att utforska ön lite mer. Kanske hyra bil.

 

Vi hoppas kunna få besöka denna vackra fyrplats under vår vistelse här på ön.

 

* * *

 

I mitten på veckan planlägger vi att segla vidare till Funchál på Madeira, och det innebär att vi inte bara kommer att ha firat Jul utan också Midsommarafton under segel! I början på nästa vecka seglar vi vidare till Kanarieöarna.

OCH HÄR KOMMER EN VIKTIG UPPLYSNING!!! Vi har ändrat vår planläggning, och tänker inte segla direkt hem från Azorerna. Vi tycker att tiden har gått alldeles för fort, och att det är för tidigt att segla hem och avsluta detta Äventyr! Firma Gabrielsson och Mählck har därför vid ett extrainsatt styrelsesammanträde helt nyligen beslutat att förlänga seglingen med minst ett år till.

Detta innebär att vi nu efter Madeira tänker segla ner till Las Palmas på Gran Canaria och lägga båten där några månader, med början av juli. Så flyger vi hem till Sverige och Umeå för att bl a besöka barn och barnbarn. I mitten/slutet av september flyger vi tillbaka till Gran Canaria och seglar runt bland Kanarieöarna ytterligare en vinter.

Se’n får vi se. – Spännande fortsättning följer!

 

8 tankar om “Här är vi nu! Santa Maria i Azorerna, 2018 06 18. – OBS! Vidare planer!

 1. Så kloka ni är, det är självklart att ni ska segla (minst) ett år till! Dessutom skulle vi gå miste om alla spännande berättelser om ni gick i hamn för gott.

  Gilla

 2. Hej, Tom! Väldigt hyggligt av Dig att kommentera, och dessutom så snabbt! Rekord i Distriktsmästerskapen i Halsviken!

  Ja, det har naturligtvis varit en process, det här! Vi har väl funnit ut att det vore fel att avsluta ”Äventyret” bara så där. Tid har vi ju gott om, och nu när vi är tillbaka i Europa, är det mesta så väldigt mycket enklare. Alla försäkringar blir så mycket billigare, hemresor likaså. Reservdelar och tulladministration blir enklare, för att inte tala om telefonsamtal och datakommunikation, mm. Listan kan göras lång.

  ”Det är inte vad man gör, som man ångrar på sitt yttersta, utan vad man INTE har gjort.”

  Vi ser fram till att träffas i Halsviken i sommar!

  Gilla

 3. Hjärtligt välkomna till Gran Canaria!🤩
  Hälsar Space!! Drinken är på kylning🥂🍾

  Gilla

 4. Ett mycket klokt beslut!!
  Ha det bäst!
  //Jonas

  Gilla

 5. Vi er imponerte !

  Gilla

  • Kjæra Mette! Vi nermer oss nå Madeira, og begynner å få internetkontakt. Så nå kan jeg sjå kommentaren Din.
   Så¨hyggelig at Du hørte av Deg! Du skjønner, mobiltelefonen min ble ødelagt av en saltvannsbølge, og da forsvant nesten alle mine kontakter med telefonnummmer, e-mail adresser, mv. En del finns kopiert i datorn, men åpenbarligen ikke alle.
   Så vær så snill å send meg boligadresse, mobiltelefonnummer til Deg og Jan-Martin og dessuten e-mail adresser. Kan sendes till min hotmailadresse, så skal jeg skrive in dem i min nye telefon. Og så får jeg søke etter et bedre synkroniseringsprogram!
   -Her nermer vi oss Madeira og legger til om noen timer. Om noen dager seiler vi videre til Las Palmas på Gran Canaria, hvor vi legger båten over sommeren. Vi tilbringer resten av sommeren i Umeå, og tar flyet tilbake i september. – Du må hils til Jan-Martin! Klem fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s