S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Mera om Santa Maria de Azores, 2018 06 19.

2 kommentarer

Santa Maria är den sydostligaste av de azoriska öarna. När man fördjupar sig i dess historia, finner man mycket av intresse. Det var den första ön i azoriska ögruppen, som blev upptäckt av portugiserna på 1400-talet. Redan i början/mitten av 1300-talet finns berättelser från portugisiska sjömän om en ö, som enligt deras beskrivelser kan ha varit det som senare kom att kallas Santa Maria. Vi bortser nu från legender om ”Atlantis”.

Sjökaptenen Diogo de Silva siktade ön år 1427. Enl. fartygets loggbok (senare tillrättalagt?) höll man på fartygsdäcket en mässa för ”La Virgen Santa Maria”, då utkicken ropade: ”Santa Maria! Terra!” Och så kom ön att få sitt namn. Denna upptäckt godkändes dock inte av kungahuset i Portugal, utan först när den erkände upptäcktsresanden Goncalo Velho Cabral besökte ön 1432, stadfästes upptäckten. Detta uppmärksammades stort, när ett minnesmärke här i den närbelägna byn Vila do Porto avtäcktes i samband med 500-årminnet 1932.

1932, vid 500-årsjubileet av öns upptäckt, restes ett litet minnesmärke i den lilla byn ovanför hamnen.

Ön koloniserades succesivt efter att Cabral, med drottning Isabellas och kung Ferdinands godkännande, transporterade bönder och boskap till ön år 1439.

Enligt turistbroschyrerna besöktes ön av självaste Christoffer Columbus, när han 1493 återvände från sin resa, då han upptäckt ”Nya Världen”. Vidare berättas det stolt, att det i själva verket var lokalbefolkningen på Santa Maria, och inte fastlandsspanjorerna, som först fick höra talas om den sensationella upptäckten. Se också vårt inlägg ”Bayona, en historiskt intressant plats” från 2017 09 10.

Om man fördjupar sig i lokalhistorien visar det sig, att det gick betydligt mera dramatiskt till än vad turistbroschyrerna berättar. Ön härjades flera gånger av pirater, och 1480 hade lokalbefolkningen organiserat något slags försvar mot inkräktarna, som denna gång utgjordes av spanska pirater. Lokalbefolkningens befälhavare, kapten  Soares, blev tillfångatagen och i ”handjärn och fängsel” blev han under förödmjukande former förd till Spanien. Detta glömde inte lokalbefolkningen, och när Christoffer Columbus några år senare, i februari 1493, sökte nödhamn på Santa Maria, blev han av lokalbefolkningen bemött av våldsamt motstånd. Flera av hans besättningsmedlemmar blev tillfångatagna, och det krävdes långa förhandlingar, innan de blev lössläppta. Historier om en ”Ny Värld” var man inte intresserad av att höra talas om. Det hade man hört tillräckligt om på söndagarna.

Öns moderna historia är av naturliga skäl baserat på ögruppens strategiska läge mellan de båda världsdelarna. Telegrafförbindelserna med båda två världsdelarna i början av 1930-talet hade naturligtvis en fundamental betydelse, lokalt framför allt för Horta. För ön Santa Marias del kom US Air Force’ byggnation av ett stort flygfält på ön i början av 1940-talet att också få en mycket stor betydelse för hela öns ekonomi. Under 1900-talets senare decennier har flygfältets betydelse minskat i takt med långdistansflygets möjligheter att kunna flyga transatlantiskt non-stop.

Ön, som är c:a 96 km2 stor, och har 5.600 invånare, livnär sig fortfarande på de traditionella basnäringarna fiske och boskapsskötsel, där mejeriproduktionen – och då särskilt produktionen av goda ostar! – är av stor exportekonomisk betydelse.

 

* * *

 

Som vanligt i denna delen av världen blir man imponerad av alla vackra byggnader vi ser. Här en bild av den vackra kyrkan i denna lilla by.

Bild inifrån den lokala kyrkan i byn ovan hamnen. Den romanska byggnadsstilen antyder ett gammalt ursprung.

 

Det lilla kapellet med en vidunderlig utsikt över hamnen och havet, ligger på platsen för en gammal befästningsanläggning mot piratanfall.

 

T.o.m. den lokale vinhandlaren på en av bakgatorna här har ståndsmässiga lokaler!

 

* * *

 

I morgon seglar vi vidare till Madeira. Beroende av väder och vind beräknar vi att överseglingen tar 4-5 dagar. Spännande fortsättning följer!

 

2 tankar om “Mera om Santa Maria de Azores, 2018 06 19.

 1. Vi önskar en glad midsommar, och tackar för alla berättelser som vi med nöje har följt om de exotiska och intressanta platser ni besökt under seglatsens gång, samt hälsar er välkomna till Sverige inom snar tid.
  Margareta o Lars

  Gilla

  • Hej, kära Margareta o. Lars! Tack för trevlig kommentar! Det är roligt att veta att våra ovetenskapliga publikationer blir lästa. Det stimulerar.
   -Vi närmar oss nu Madeira efter 4 dygn till havs, och börjar få in internetkontakt via 4G på min telefon. Väldigt smidig uppkoppling via Telia, och som fungerar i hela Europa numera.
   -Efter några dagar här, fortsätter vi till Las Palmas på Gran Canaria, där vi lägger båten över sommaren. Vi flyger hem till Umeå, där vi tillbringar resten av sommaren. I september tillbaka till Kanarieöarna, där vi tänker segla runt en vinter till.
   -Klem till er båda från Helmi och Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s