S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Terceira, UNESCO’s World Heritage. 2018 06 17.

Lämna en kommentar

Terceira var den tredje ön, som Portugiserna under tidigt 1400-tal upptäckte i ögruppen Azorerna, därav namnet. Den kom under flera sekler att bli av mycket stor betydelse för den alltmer expanderande sjöfarten. I byn Angra do Heroïsmo uppförde ”Bröderna av den Helige Ande” i början av 1490-talet ett hospital för vård av sjuka och skadade, särskilt långseglande sjömän. Det kom några år senare att sammanbyggas med det bredvidliggande klostret, ungefär vid platsen för den nuvarande katedralen.

 

Den magnifika och färgstarka katedralen i Angra blickar ut över havet, ungefär på platsen för det ursprungliga hospitalet för sjöfarare. Det ligger ytterligare en stor katedral längre upp i staden, men den har inte samma iögonfallande färg och plats.

 

Påven Johannes Paulus II besökte ön Terceira 1991.

 

* * *

 

Staden Angra do Heroïsmo på Terceira fick 1983 status som UNESCO’s World Heritage. Detta pga sin bevarade mycket vackra architektur. Både torgen och de öppna platserna och de smala vindlande gatorna är kantade av snyggt målade och välbevarade hus.

 

 

Husen längs torg och öppna platser ör välmålade och välskötta.

 

Rent och snyggt på gatorna.

En tjänsteman på hamnkontoret berättade hur man lyckats med att hålla så rent omkring sig i det allmänna rummet i Portugal. Det började som ett projekt 1986, där man i skolorna lärde barnen att ställa frågor till sina föräldrar varför de bara slängde skräpet omkring sig, och därefter frågade barnen både föräldrar och folk i kommunen varför det inte fanns ordentliga papperskorgar och kärl för källsortering. Det var svårt för kommunpolitikerna att kringgå pålästa och frågvisa barn, och till slut var stenen i rullning. Idag är det allmänt accepterat att man källsorterar och håller rent omkring sig. Något för oss alla att tänka på?

 

* * *

 

 

Lugnet och utsikten över havet är betagande.

 

* * *

 

The nice restaurang ”Captain’s Table” is situated on Rua do Roche, five minutes walk from the Marina.

 

 

The nice owners are of turkish origin and serve a delicious mediterranean cuisine.

 

* * *

Vi har nu lämnat Terceira bakom oss och seglar mot Santa Maria, som ligger 150 sjömil SO. Vi räknar med att komma fram dit i morgon kväll, 18/6 -18. Spännande fortsättning följer!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s