S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

LARMET GÅR! Dramatik med båt i sjönöd utanför Martinique, 2018 03 20.

5 kommentarer

Vi befann oss i går eftermiddag just i hamninloppet till Fort de France, Martiniques största stad. Vi sökte efter tömningsstation för toa-tanken.

Plötsligt hörs ett öronbedövande och intensivt pulserande ljud i hela båten. Har aldrig hört något liknande. Svårt att lokalisera varifrån ljudet kommer. Brand i motorrummet? Ingen rök. Sjunker vi? Båten rör sig normalt och ingen ökad mängd vatten i kölsvinet. Då vi befann oss vid inloppet till industrihamnen med flera franska örlogsfartyg, undrade vi om vi kommit in på förbjudet område. Tycker nu att ljudet förefaller att komma från VHF-radion. På displayen står något om att starta om apparaten för kvittering. Gör så, och får på nytt upp kanal 16, nöd- och anropskanalen för all sjöfart.

Hör nu en kvinnlig röst, som på lite knagglig engelska med kraftig fransk brytning förklarar att en båt råkat i sjönöd strax utanför Saint Pierre, 10 nautiska mil NV om oss. Inte alls långt härifrån och dit vi planlägger att segla om ett par dagar.

Man hör på kanal 16 hur flera båtar uppger sina positioner, avstånd och tid för att komma haveristen till undsättning. I den snabba kommunikationen med viss språkförbistring fick jag inte med mig exakt vad som hänt, men uppenbarligen var det någon som var i omedelbart behov av assistans.

Man hade tydligen utlöst ”Distress-Alarm”, tryckt på den där röda nödknappen, som alla VHF-apparater är utrustade med. Den kan förprogrammeras med speciell knapp för 5 nödsituationer: Man-över-bord, brand ombord, båten sjunker, akut sjukdom och piratöverfall. De flesta har knappast ägnat tid åt att förprogrammera sina apparater. I en nödsituation bör man därför, efter att ha utlöst ”Distress-Alarm”, också ta mikrofonen och ge ett ”May-Day”-anrop med ett kort besked om vad som har hänt, hur många som finns ombord, och position. Detta även om positionen ges automatiskt via GPS.

Vad som hände igår, fick vi inte klart för oss. Dock var det uppenbart att nödsignalsystemet fungerade. Ingen båt med kanal 16 inkopplad kunde undgå att höra att någon var i nöd. Sådan nödsituation kan ha varit brand ombord, som man inte lyckats bemästra, eller att båten sjunker mycket raskt efter stor vatteninströmning. Alla seglares mardröm.

Vi ankrade på en skyddad plats. Kände inte riktig att det var läge för att på kanal 16 fråga Harbor Master efter toatömningsstationen. Det får vi ta en annan gång.

5 tankar om “LARMET GÅR! Dramatik med båt i sjönöd utanför Martinique, 2018 03 20.

 1. Oi så dramatisk . Så heldig at systemet virker . Ja nå er vi tilbake i Norge . Det er faktisk fortsatt mye snø her i Oslo, så påskeføret er perfekt . Det er varmegrader så det minker dag for dag . Vi hadde en fantastisk flott tur . Så spennende å besøke alle øyene . De fineste var nok de som lå lengst sør . Flotte strender og fine byer . Fantastisk sjøliv . Var ute og snorklet over et rev så både skilpadde og fantastisk fine fisker . Mange inntrykk som må bearbeies . God tur videre . Hilsen Else Gine

  Gilla

  • Takk for hyggelig kommentar. – Så flott at reisen deres ble som dere hade håpet. Heilt sikkert mange fine opplevelser, som må bearbeides. Men som og er minnen for livet.

   Her seiler vi sakte nordover. Skall vare på Antígua i slutten av April, og i mitten av Mai segler vi over til Azorene.

   Du må hils til Kirsti. Vi holder kontakt!

   Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

 2. Kjære Helmi og Carl Gustav
  Først av alt – takk for hyggelig hilsen til Jan Martins dag. Den ble behørig feiret i 3 dager og flere feiringer blir det sikkert fremover.Vinteren holder stand på våre breddegrader og vi ser på bildene dere legger ut med hvite strender og solbad under palmene.Heldige dere som har vært borte denne vinteren, som har vært usedvanlig kald over hele Europa.Vi konverterer nå vår leilighet i Oslo til en større og med ny El- bil går turen fra Tjøme som en lek.Busse forbeholdes lengre turer!
  Vi følger dere og ønsker hell og lykke på ferden videre.
  Mange hilsener fra Mette og Jan Martin

  Gilla

  • Kjære Mette og Jan-Martin!
   Så hyggelig å få høre fra dere! Skjønner godt at Jan ble vederbørligen feiret! Skulle bære mangle en slik kapacitet! Jan (og Du, Mette!) er verd all verldens oppmerksomhet.

   Det er litt rart det der med temperatur. Vi har ju skjønnt at det har vart kallt i hele Europa i vinter, men vi har ikke merkt noe av det i det hele tatt. Fra August, da vi hade kommit til Spania, og hele tiden deretter, har vi hatt skandinavisk høysommer med vanligvis over 30 grader, enkelte dager bortemot 35 grader. De siste 2 månedene ”kun” 28-29 grader, men uansett ”Shorts and T-Shirt”.

   Så dette med at det har vart vinter der hjemme, det er noe helt uforståelig for oss! Vi har hatt ”sommer” alltsiden August. Det er ikke for å virke slem, men det er bare slik vi har det.

   Vi drar nå sakte nordöver, til Antigua, hvor vi i slutten av August skal treffe søstra mi og hennes mann. De bor i Toronto, og skal nå feire 45 års bryllopsdag! Og deretter seiler vi over Atlanterhavet nokk en gang. Denne gang til Azorene. Deretter får vi sjå.

   Ha det godt, og kos dere!

   Gilla

  • Kjære Carl Gustav
   Nå er et din tur til å få bursdagshilsen ! I fin stil realiserer du dine og Helmis drømmer.Alle gode ønsker for dagen. 💐
   Fra Mette og Jan Martin

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s