S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Mer om Martinique, 2018 03 24.

7 kommentarer

 

 

 

 

Först en bild från inloppet till Le Marin, den expansiva hamnstaden i sydligaste Martinique. Vi fann detta gulfärgade fartyg Big Lift med två stora lyftkranar. Det visade sig vara ett av alla dessa fartyg, som lastar ombord segelbåtar för transport över oceanerna, ex. från Karibien/USA till Medelhavet alternativt Portsmouth/Bremerhaven i Europa.

 

Big Lift lastar ombord ännu en segelbåt för transport över Atlanten.

 

* * *

 

Vi har i några dagar legat på ankarsvaj utanför Martinique’s huvudstad, Fort de France. Även om en del maritim verksamhet har flyttat till Le Marin på sydkusten, är Fort de France fortfarande den helt dominerande staden på ön. Både ekonomiskt, socialt och kulturellt.

Vid insegling är det gamla Fort Saint Louis den iögonfallande bilden. Två väldiga franska flaggor vittnar om vem som styr och ställer här.

Vi försökte ta oss in på den gamla borgen Fort Saint Louis, men nekades; det var militärt område. Och mycket riktigt, det ligger flera franska örlogsfartyg förtöjda i bakgrunden.

 

* * *

 

Enligt senaste folkräkningen bor det c:a 90.000 invånare i staden. Staden är en blandning av både gammal charm och toppmodernt Europeiskt. Små mysiga/koselige gatukaféer i skuggan av träd-allén blandas med moderna gallerior av högsta klass. Här kunde Helmi gå i varenda sko- och väskbutik utan att tröttna. Den medföljande maken tittade förtvivlat runt efter en stol, helst en skön fåtölj, att få sjunka ner i. Gärna med en Clas Ohlson-katalog i handen.

* * *

 

För några dagar sedan berättade vi om Martinique’s historia, och att slaveriet avskaffades 1848, under 2:a Republiken (1848-1852). Det var ingen tillfällighet att det skedde just då. Det var ett mycket dramatiskt år 1848, då flera stora sociala förändringar skedde.

I Fort de France fann vi ett pampigt bibliotek, uppkallat efter den franske parlamentsledamoten Victor Schoelcher, som var den som drev saken hårdast.

 

Bibliotèque Schoelcher. Arkitekten samtida med Eiffel i Paris.

 

 

Victor Schoelcher har givit namn åt den lag som avskaffade slaveriet i Frankrike. – Oljemålning inne i bibliotekets forskarsal.

 

* * *

 

Vid Martinique’s sydvästligaste udde sticker en toppig ö upp ur vattnet, 175 meter hög, Roche Diamant, eller ”Diamantklippan”. Som så mycket annat i den här delen av världen minner den om de många meningslösa strider som har skett här mellan fransmän och engelsmän under århundradena.

 

Diamantklippan i SV Martinique. Här undgicks ett blodbad mellan fransmän och engelsmän.

 

Historien berättar att engelsmännen år 1804 hade installerat 20 sjömän och 4 kanoner högst uppe på klippan, detta för att ha ett gott skjutläge och därmed kontroll över tillfarten till Martinique. T.o.m. fransmännen lär ha varit imponerade över att de engelska sjömännen/soldaterna faktiskt lyckats med bedriften att få de tunga kanonerna uppför de branta klippsidorna. Tänka sig – 175 meter!

Efter flera misslyckade försök under 17 månaders tid, insåg fransmännen att här måtte list till. Man sände ett manskapslöst skepp mot klippan och lät det slås sönder. Det var ingen tillfällighet att lasten till stor del bestod av … flera tunnor rom…., vilket naturligtvis snart upptäcktes av de engelska sjömännen.

Det franska anfallet kom två dagar senare. Den engelske befälhavaren insåg snabbt att hans manskap var i alltför dåligt tillstånd för att ens försöka bjuda något motstånd. Han överlämnade både sig själv, sitt eländiga manskap, kanonerna och klippön till fransmännen.

Författaren till boken, varifrån jag hämtat historien, är fransman. Han tillägger lite diskret, att en engelsk författare kanske inte skulle ha återgivit historien exakt så här….

 

* * *

 

I eftermiddag kom vi hit till Saint Pierre, på Martinique’s NV kust. Det finns mycket att berätta om detta. Återkommer med spännande fortsättning!

 

7 tankar om “Mer om Martinique, 2018 03 24.

 1. Hej på er, har följt era berättelser men inte kommenterat på länge. Pappa Bosse har varit krasslig en tid. Det började med vätska i kroppen orsakad av lätt svikt, som sen följts av ett besvärligt sår på foten pga dålig cirkulation. Men han har kämpat på bra tillsammans med duktig sjukhuspersonal, så efter sjukhusvistelsen bär det nu av till ett korttidsboende i morgon. Och så får vi se hur det går och vad nästa steg blir. Men han har trots detta och sina 97,5 år regelbundet följt era eskapader på sin iPad! Önskar er en fortsatt fin segling. Glad Påsk! /Martin och Sanne

  Gilla

 2. Hej, Martin!
  Väldigt trevligt att Du hörde av Dig! Har tänkt mycket på hur ni har det, och fr.a. hur Bosse har det. Har haft på känn, att han har varit lite skraltig, och att ni varit upptagna med honom.

  Det är verkligen imponerande att Bosse är så intellektuellt bevarad och hänger med den moderna tekniken! Strongt! Du får hälsa honom så mycket. Jag ringde till honom innan vi åkte, men han hörde så väldigt dåligt, så jag vet inte om han uppfattade vem han pratade med.

  Ja, vi seglar nu sakta norrut. Till Dominíca i morgon, och sedan Guadaloupe. Vi skall vara på Antígua i slutet av april, där vi träffar min syster Elisabeth och hennes man från Toronto. De firar 45 års bröllopsdag. Som Elisabeth säger: att ha stått ut med varandra så länge, det är väl något att fira!

  I början av maj räknar vi med att segla över Atlanten på nytt, denna gång till Azorerna. Därefter är inget bestämt.

  Gilla

 3. Tack för härliga berättelser om livet i franska Caribien
  önskar en trevlig Påsk helg
  Maria o Per

  Gilla

 4. Ahoy!
  Furiren ønsker Admiralen til lukke med dagen!

  Gilla

 5. Hurra hurra hurra hurra!
  Skål!

  Gilla

 6. Grattis på din födelsedag Morfar! Bamsekram från oss alla. Alma, Clara, Fernanda och Mats.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s