S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Var har alla Norske gamle ferjer tagit vägen?!! 2018 02 23.

4 kommentarer

Idag är det 9 månader sedan vi lämnade vår hemmahamn Umeå. Vi firar detta med en annan sann berättelse ur seglarlivet.

Många norrmän funderer säkert över var deras gamla färjor/ferjer tar vägen efter det at de ”tjennt” ut sin tid. Vi kan kanske vara en del svar på spåren!

Vi har upptäckt en del båtar i hamnarna, som har en ”umiskjennelig” norsk profil. Vi kikade lite närmare på dessa misstänkt skandinaviska båtar och fann, att det gamla namnet helt enkelt var övermålat och så satte man dit ett nytt namn. Juridiskt kanske helt korrekt, men nog sliter det väl lite i en och annan norsk sjömanssjäl!

 

Admiral Bay II från Kingston (huvudstad på St. Vincent) visade sig vara…

 

 

gamle HARAM  fra  AALESUND!

 

I ett lite speciellt ljus en tidig morgon framkom helt klart att det ÄR gamle HARAM från AALESUND!

 

* * *

 

I flera andra hamnar fann vi andra båtar med klart misstänkt skandinaviskt/norskt ursprung….

 

I Grenadas huvudstad St. George’s hamn fann vi denna misstänkt norska skapelse….

 

Under målarfärgen synes helt klart ”MELFJORD” fra BODØ!

 

* * *

 

Många från Aalesund och Bodø undrar säkert hur i all världen dessa gamla trotjänare från norska kystlandet har hamnat i Karibia…..  –  Det har berättats för mig att de helt enkelt sålts till något rederi här i den karibiska övärlden. Så långt är det helt OK; en affärsmässig transaktion rätt och slätt. Men hur hamnade de rent fysiskt här?!! Det är inte bara att transportera dessa typiskt kustgående fartyg över Atlanten. De har inte bränsletankar, som räcker för en så lång färd.  – Det är ju inte alla som liksom vi har segel som hjälpmedel….

En annan svensk seglare i förskingringen berättade för mig, att man helt enkelt fyllde alla möjliga och omöjliga ställen ombord med säckar (skinn?) fyllda med dieselolja. Därmed hade man tillräckligt med drivmedel för överfarten! Vad skandinavisk miljö- och arbetsrättslagstiftning skulle ha sagt om detta, det hade min sagesman inget svar på! Och lika väl det! Nu har dessa norska gamla trotjänare fått ett nytt liv, i stället för att blivit skrotade/kondemnerade.

 

 

4 tankar om “Var har alla Norske gamle ferjer tagit vägen?!! 2018 02 23.

 1. Även om jag inte kommenterar mycket skall ni veta att jag föjer era rapporter med intresse. Och säkert flera med mig. Fortsätt med rapporterna även om ni inte får kommentarer.

  Gilla

  • -Väldigt kul att Du hörde av Dig! Det lägger vi märke till!

   -Det har varit ganska tyst på kommentarsfronten ett tag, men vi vet av vår hemsidas statistik, att det stadigt är bortemot 50 personer, som är inne och ”glöttar” på vår blogg varje dag. Så nog är det som Du säger, att det finns ett visst intresse av hur det går för ”di där borta i forskingringa”.

   -Å andra sidan sker det inte så stora saker som ”överfarter” och annat ”stort” just nu. Bara ”rutinseglingar” omkring här i Karibien. Men just dessa enkla vardagsbeskrivningar är kanske det som vi själva kommer att minnas mest; alla dessa vardagliga händelser i ”vanliga” människors vardag.

   -Vi seglar nu sakta norröver och hem över. Vi håller kontakt!

   Gilla

 2. Hej
  Härligt att se att ni har det skönt i Karibien, var där själv med Älvsnabben 1974 75 och hade en härlig tid det var varmt och vi hade ingen AC ombord utan satte upp luftfångarrör vid ventilerna för att få lite cirkulation i mässen.
  Lev väl – 13 i Onsala idag
  Per

  Gilla

  • Ja, då vet Du vad värme är! Så varmt som ni hade nere under däck den gången, det har inte vi. Det är behagligt varmt. Kanske lite väl mycket vind, men det har lugnat ner sig under denna vecka. Visst vill seglare ha vind, men i lagom portioner.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s