S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Independence Day of Grenada! 2018 02 07.

Lämna en kommentar

Lite försenat pga dålig internetförbindelse, vill vi dock gärna visa några härliga bilder från ”Independance Day” i Grenada, 2018 02 07.

Hela huvudstaden St. George’s var pyntad med nationens färger – gult, rött och grönt – säkert en vecka i förväg. Flaggor och vimplar på gatorna, barnkläder till salu, barnens frisyr med allehanda spännen – allt i nationens färger.

 

We found this Beautiful and Proud Lady in St. George’s, prepaired to Celebrate Independence Day of Grenada.

 

På idrottsplatsen i huvudstaden St. George’s firades Independence Day med en direktsänd militärparad i TV samt tal av landets kvinnliga president, Dame Cécile La Grenade. Officiellt har hon titeln Governor-General, under Queen Elisabeth II, som formellt är landets statsöverhuvud.

 

* * *

 

På marknaden fann vi barnkläder till salu i nationens färger.

Barnkläder i nationens färger, till salu på marknaden dagarna före Independence Day.

 

* * *

 

På en av bakgatorna fann vi denna söta och charmerande lilla jänta! Nationaldagsklädd! Fin i håret!

 

En charmig liten jänta med hårspännen i nationens färger.

 

* * *

 

Standarden på hus varierar väldigt mycket. Det verkar inte bara bero på ekonomisk standard, utan också på vilket intresse man har för sitt hus. En del har ruckel, andra välskötta hus. I samma stadsdel.

Standarden på hus varierar mycket även inom samma stadsdel. En del sköter om sina hus. Andra inte.

 

* * *

 

Folklivet längs gatorna är härligt att beskåda. Se hur damen i gatuståndet elegant svingar sin Machete för att preparera färska kokosnötter till oss!

 

* * *

 

Det vanligtvis högljudda gatulivet fick dämpas något av polisen, när domstolen sammanträdde….

 

Tystnad! Domstolen sammanträder! Inget tutande med bilhorn!

 

 * * *

 

Granada har en mycket intressant historia. Huvudön upptäcktes av Columbus vid hans 3:e resa, 1498. Det var dock svår att landstiga på ön pga ursprungsbefolkningens (”Caribs”) hårdnackade motstånd mot alla inkräktare. Vid engelsmännens försök 1609, blev de tillfångatagna inkräktarna kokta, uppätna, och resterna kastades i havet. Sedan fick fransmännen gärna försöka.

De lyckades bättre i mitten av 1600-talet. Med list och brännvin besegrades Caribierna, som dock vägrade ge upp. Hellre än att underkasta sig främmande inkräktare, kastade man sig utför ett stup ut i havet.

Med ursprungsbefolkningen borta, kunde nu engelsmän och fransmän fortsätta att bekämpa varandra om herradömet över denna vackra och fruktbara ö. Särskilt bomullsodlingen var på grund av slaveriet mycket inkomstbringande för de nya markägarna.

På grannön Union Island – som politiskt nu tillhör St. Vincent – finns ett litet minnesmärke över de 53 slavar, som under en 10-månadersperiod på 1770-talet dog på ön under fruktansvärda umbäranden samt väktarnas brutalitet.

 

Minnesmärke över ett mörkt kapitel i människans historia – slaveriet.

 

* * *

 

Även i modern tid har andra makthavare intresserat sig för Granada. Landet fick sin självständighet 1974, men ingår i det brittiska Commonwealth (liksom bl. a. Kanada, Australien och Nya Zealand). Grenadas förste premiärminister, Eric Gairy, drev sina idéer om investeringar och ekonomisk utveckling på ett auktoritärt sätt. När även nepotism och korruption blev uppenbart, störtades han 1979 av en grupp radikala politiker.

Radikalernas politiske ledare, Maurice Bishop, drev nu snart en hänsynslös politik åt andra hållet, med bl. a. kubanska s.k. rådgivare. När dessa började bygga en flygplats på Grenada, fick ledningen i Washington kalla fötter, och US Marines invaderade ön 1983. Bishop mördades under oklara omständigheter, kubanerna fördrevs, och en stabilare period inleddes efterhand.

 

* * *

 

I september 2004 ödelades stora delar av infrastrukturen av den våldsamma orkanen Ivan. Befolkningen visade dock åter en enastående vilja att överleva. Sakta har man nu återuppbyggt infrastrukturen, och fr. a. turister men även utländska investerare börjar återvända.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s