S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Lite dramatik ombord på S/Y Helmi, 2018 02 05.

Lämna en kommentar

En bild från St. Davids Marina, som vi lämnade för några dagar sedan.

Termitbo i skogen bredvid marinan. Sådana grannar vill ingen ha! De kan förstöra ett helt hus.

 

* * *

Igår, månd. 5/2 -18, lämnade vi ”Le Phare Bleu Marina” med det gamla svenska fyrskeppet ”Västra Banken”. Vi var lite tvekande att segla iväg, pga väl stark vind. Efter lunch på den lilla strandrestaurangen mojnade vinden. Vi beslöt att kasta loss, och försöka ta oss de 5 sjömilen runt udden utanför St. George’s för att komma i lä.

Från beslut till handling var steget kort. Inom en timme var vi iväg. Ut ur marinan gick fint, men när vi kommit ut ur den skyddande bukten, blåste det 12-14 m/sek., och vågorna gick rätt höga. Vi hade ett bottenrevat storsegel uppe för stabilisering. Just när vi fick vinden och vågorna rakt från sidan, var det gungigt värre! Här gällde det dock att stå på till dess vi kommit förbi ett farligt rev, innan vi kunde ändra kurs. Därefter kunde vi vända rakt västerut och få vind och vågor akterifrån. Med minimal segelyta uppe, surfade vi fram med ibland över 8 knop! Skummet riktigt yrde om fören! Härlig segling!

Vi passerade snart positionen 11 gr. 58,99′ N  61 gr. 44,44′ W, den sydligaste punkten på hela vår resa! Nu seglar vi norrut och hemåt!

Efter att vi rundat Granadas SV udde, hade vi lä, och det blev lugnare segling. Lite besvärlig aktertilläggning i St. George’s marina pga kraftig sidovind, men till slut låg vi säkert förtöjda.

 

 

11 gr. 58,99′ N  61 gr. 44,44′ W.  – Den sydligaste punkten på vår resa.

 

* * *

Vi hade några nätter noterat att färskvattenpumpen brummade till några gånger. Brukar tyda på att det droppar vatten någonstans, oftast en otät slangkoppling. Innan kvällsmaten tittade jag runt inne i motorrummet och fann mycket riktigt en droppande slangkoppling. Den hade krånglat tidigare, och slangen såg inte riktigt frisk ut. Måsta bytas ut snart, innan det brister. – Men maten stod på bordet, och … ”Vi tar det se’n!”

Vi hade precis ätit färdigt, när Helmi for upp från sin plats i sittbrunnen, eftersom det var ordentligt varmt under rumpan! Snart var det ångande varmt under stuv-utrymmet på hennes plats. Koll i stuven; varmt, men inget blött. Koll i motorrummet under stuv-utrymmet; där sprutade det mycket hett vatten ur varmvattenberedaren! Den gistna gamla slangen hängde ner uppgivet.

Vi fick stopp på vattenpumpen och kunde vädra ut all vattenånga och torka upp efter förödelsen. Slangen kunde skarvas och sättas på plats. Friden återvände, men Helmi tyckte det hade varit lite väl varmt om rumpan!

Sens moral: uppskjut inte till morgondagen, det som Du kunde ha gjort redan igår. – Dessutom styrker detta vår regel att aldrig lämna båten med tryck i färskvattensystemet. Pumpen skall vara frånslagen. Vi har varit med om tidigare att en slang har lossnat. Då var vi också ”hemma”, dvs. ombord i båten, och kunde förhindra att 400 liter vatten runnit ut i båten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s