S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Vi har funnit Västra Banken! 2018 02 02.

4 kommentarer

För två dagar sedan lämnade vi St. Davids Bay, där vi haft båten på land några dagar. Hittade en trevlig marina i en annan av dessa fjordliknande små vikar här på södra Granada-kusten. Namnet Le Bleu Phare Marine kommer sig av ett gammalt fyrskepp, som idag fungerar som Pub samt dusch- och toalettanläggning för hamnens gäster.

 

Le Phare Bleu säkert förtöjd vid marinans brygga.

I entréen finns ett litet muséum, där det framgår att detta är det gamla svenska fyrskeppet Västra Banken! Skeppet blev byggt i Stockholm 1901 som Fyrskepp no. 23, men låg under åren 1923 – 1970 förtöjd vid Västra Banken i Gävlebukten.

1970 ersattes fartyget av en fast fyr, och blev bogserat till närbelägna Öregrund, Stockholms skärgårds norra utpost. Man hade där inte möjligheter att sköta underhållet, utan behöll bara själva fyrtornet och däckshuset. Dessa är nu placerade på ett betongfundament vid inloppet till Öregrunds hamn.

Resterande del av fartyget fungerade sedan som Pub- och Restaurangbåt i Stockholm. I början av 2000-talet såldes fartyget, och fraktades till Rostock vid tyska östersjökusten, där hon genomgick en mycket omfattande renovering. Man lyckades få tag på fyrtorn och däckshus från ”Fyrskepp no. 21, Trelleborgs Redd”, och hon ser idag komplett ut.

2005 fraktades fyrskeppet Västra Banken ombord på ett oceangående fraktfartyg till Grenada, där hon nu alltså ligger! Förutom den gamla lanterninen, som suttit uppe i själva tornet, har man pietetsfullt bevarat mycket av inredningen, med bl. a. dörrskyltar:

 

Fyrvaktarens hytt.

 

Fyrbiträdets hytt.

Bakom dessa dörrar hade besättningen sina egna hytter, säkert i noga rangordning. Idag är de fräscha dusch- och toalettutrymmen för marinans båtgäster.

* * *

Vi tog en promenad i omgivningarna, som visar att det är mycket välbärgade och förmögna människor, som bor i området.

Bild från bostadsområdet, där marinan ligger. Dolt i grönskan ligger ett palatsliknande hus med egen ”liten” brygga.

 

Hela marinan är välskött, och prunkar av en härlig växtlighet. Här en bild av när en av Marinans anställda ordnar med blomsterarrangemanget.

 

Blomsterarrangemangen skall på plats!

 

* * *

Vi stannar här några dagar till, innan vi början av nästa vecka seglar till huvudstaden St. George’s.

 

4 tankar om “Vi har funnit Västra Banken! 2018 02 02.

 1. Hej på er!
  Så fantastiska bilder och reportage som ni delar med er! 👍Ni ser ut att ha det underbart!
  I Hemavan är det kallllt -23 !😬😬 Planen är en skotertur och fiske imorgon… hoppas på lite mildare väder.
  Ha det gott o njut av sol o värme!
  Kramar till er från Katta & Stig 😘

  Gilla

  • Heja Katta och Stig!
   Trevligt att få en kommentar från er!
   Kul att ni uppskattar historien om det gamla fyrskeppet ”Västra Banken”! Delar av det, dvs. överbyggnaden och det gamla fyrtornet, finns bevarat ovanpå ett betongfundament i Öregrunds hamn. Detta har vi sett flera gånger, när vi lagt till i just Öregrunds hamn, och vi har ibland funderat över var resten av det gamla fyrskeppet tog vägen. Nu vet vi!! Detta är gammal fin svensk kulturhistoria! Skall se om vårt Opus går att få publicerat i ”Öregrunds Allehanda” eller vad lokaltidningen kan heta där.

   Jaha! -23 grader i Hemavan! Men då har ni väl myggfritt?!! – Här har vi runt 30 grader. Plus. Och inga mygg. Utom några enstaka som envist attackerar Helmis ben. Men det är bara småttingar, jämfört med de ”dasslock” till mygg, som vi kan ha i Västerbotten.

   Nu har vi kommit till vändpunkten av vår resa. Längre söderut kommer vi inte. Just nu ligger vi gott förtöjda i en mycket behaglig liten marina med lite lyxkänsla runt oss. Helmi trivs! Hemma på kylskåpsdörren har vi en så’n där magnetgrej med typisk Helmi-kommentar: ”Jag tycker om små och enkla saker i livet; skor, smycken och väskor!”

   I nästa vecka seglar vi till Granadas huvudstad St. George’s och därifrån norrut till de vackra öarna i Grenadinerna. Vi hörs!

   Gilla

 2. Det var intressant att läsa om ”Västra banken”. Saken är den att min frus morfar, Helmer Jansson, tjänstgjorde som kock och fyrbiträde på just fyrskeppet Västra banken åren 1911-1919. Han tjänstgjorde sedan på ett antal fyrar längs ostkusten fram till pensionen 1948. Min svärmor föddes och växte upp på Storjungfruns fyrplats utanför Söderhamn. Vi pratade ibland om Västra banken men hon sa att den inte var samma som blivit monument i Öregrund. Nu fick vi en förklaring.
  I sommar funderar vi på att seglar hela vägen från Malmö till Umeå och då besöka alla de fyrplatser Helmer och svärmor bodde på.
  Tack för er artikel!
  Hälsningar
  Peter Wallin, Malmö

  Gilla

  • Hej, Peter!
   – Jag skrev alldeles nyligen ett svar till Din Kommentar, men det försvann, så jag gör ett nytt försök.

   – Det var trevligt, att Du har kommenterat mitt inlägg i februari 2018 från Karibien ang. ”Västra Banken”. Och att Din svärmor var född och uppvuxen på Storjungfrun strax SO om Söderhamn. Det är en klassisk övernattningshamn för norrlandsseglarna. Själva har vi legat där mycket stort antal gånger under våra seglingar i Östersjön, när vi från hemmahamnen i Umeå seglade söderut. – Platsen har nog inte ändrat sig så värst mycket sedan Din svärmor bodde där. Det gamla kapellet från 1700-talet står fortfarande kvar, och vårdas pietetsfullt. Det hålls fortfarande musikgudstjänster där.

   – Din svärmor hade nog både rätt och fel ang. ”Västra Banken” och Öregrund. Utav det som jag fick fram av den mycket noggranna historiebeskrivningen ombord på fyrskeppet i Karibien, lämnades fyrtorn och däckshus på ett betongfundament i Öregrund, eftersom Öregrunds kommun inte hade råd att ta hand om hela fyrskeppet. Själva skeppet genomgick en omfattande restaurering i Rostock vid den tyska östersjökusten de första åren efter millenieskiftet. På något sätt lyckades man komma över fyrtorn och överbyggnad från Fyrskepp No. 21, ”Trelleborgs Redd”, varefter hela skeppet transporterades på ett oceangående fraktfartyg till Karibien.

   – När Du och Din hustru seglar norrut i sommar, besök då gärna fyrskeppet vid inloppet till Öregrunds marina. Om ni inte kan komma in i däckshuset, så kan ni nog ändå vara tämligen säkra på att hytten och arbetsplatsen till Din hustrus morfar (”Fyrbiträde”) såg precis ut som i bloggen. De lär ha varit byggda på samma sätt.

   – Ta gärna kontakt på min e-postadress (cgmahlck@hotmail.com), när ni vet något mer om er rutt i sommar. Vi reser själva hem över sommaren, och kan ge er många goda tips på sevärdheter längs norrlandskusten. Väldigt fina seglingsvatten!

   – Segla lugnt! Vi håller kontakt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s