S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Något om Saint Lucia, 2018 01 12.

2 kommentarer

Saint Lucia är en av öarna i ”The Windward Islands” i södra delen av ”The WI”, the West Indies. Ön, liksom de flesta andra av öarna runt omkring, har behärskats av europeiska stater i många hundra år. Engelsmän, franskmän, holländare och spanjorer, liksom faktiskt också danskar och svenskar, har bekämpat varandra i århundraden om dessa öar.

När det gäller just Saint Lucia, har striderna stått huvudsakligen mellan engelskmännen och franskmännen under flera hundra år. Det sägs att dessa båda länder var ”herrar” över Saint Lucia 7 gånger vardera, dvs. att herradömet över Saint Lucia skiftade 14 gånger under 1600-, 1700- och början av 1800-talet. Det var inte förrän efter Napoleonkrigens slut 1814, som något som kunde likna en varaktig fred i området kunde etableras. – Det är utifrån denna bakgrund lättare att förstå, att den enskilde bonden och den idag enskilde taxi-chauffören struntar fullständigt i vem som bestämmer. Bara de får leva sitt eget liv utan att någon annan lägger sig i.

Att engelskmännen inte är särskilt väl sedda här (”They have done nothing to us!”), visas också av att många gatuskyltar och kulturyttringar är på franska.

Sedan 1979 är Saint Lucia en egen republik med eget folkvalt parlament, egna lagar och egna sedlar. Dock tillhör man, liksom Kanada, Nya Zeeland och Australien, det Brittiska Samväldet, vilket gör att alla sedlar och mynt på Saint Lucia har Drottning Elisabeth II (”Gamla Bettan”) på framsidan.

Valutan här är en del av EC$, dvs. ”East Caribbean Dollar”, som är gångbar i hela södra Karibien (dock inte det fransktalande Martinique, där f.ö. den Europeiska Euron är betalningsmedel! Notera också att Martinique är en del av Frankrike, vilket innebär att flyget mellan Martinique och Frankrike klassificeras som franskt ”inrikesflyg”!).

-EC$ är knutet till US$ med en fast växlingskurs på 2.67 EC$/US$, dvs. c:a 3.5 svenska kronor per EC dollar. Det här låter invecklat, men man vänjer sig raskt. Det som är viktigt i butikerna är att hålla reda på om priset är uttryckt i EC$ eller US$! Fr. a. butiker med lite lyxigare varor (märkesklockor och lite finare glasögon/briller), där brukar priset väldigt diskret anges i US$. Man lär sig.

Klimatet här är tropiskt med en dygntemperatur på runt 30 gr. C. Visst kan det i början vara lite ”svettigt”, men man anpassar sig snart till ett annat tempo. Viktigt är att dricka mycket vatten.

Det är inte utan att vi ibland undrar varför vi inte tog med oss ”paraplyet”, eller kanske hellre ”parasollet”! Det här jäntorna visste vad som gällde! – Snap-shot i motljus. – Helmi i bakgrunden.

* * *

Här på ön är man noga med sitt afrikanska ursprung. Reggae-musik och färgstarka kläder minner om detta. På en av lokalbefolkningens små båtar fann jag denna lilla avbildning av en känd bild från 1700-talet, föreställande en kedjebunden slav, som vädjade till slavägarens humanism: ”Am I not a Man and a Brother?” – Det var under 1700-talet, som upplysningstidens ideal om bl. a. alla människors lika värde, började spridas (jfr. amerikanska konstitutionen), och det var under början av 1800-talet, som dessa idéer började slå rot i de europeiska och nordamerikanska samhällena genom slaveriets i varje fall officiella upphävande.

 

Bild/Målning på insidan av en liten lokalbåt här i Karibien.

 

       * * *

Landets huvudinkomst har under lång tid varit jordbruket och exporten av frukt och grönsaker. Majoriteten av befolkningen är av afrikanskt ursprung. Eftersom turistnäringen har tagit över som landets huvudinkomst de senaste åren, går det inte att undvika att notera att i hamnarna är det huvudsakligen den svarta inhemska befolkningen, som står för servicenäringarna (rengöring, putsning, transporter, tungt arbete, mm.) – Det är inte utan att man noterar att det gamla koloniala mönstret består; oavsett vad det officiella regelverket säger. – Detta till eftertanke.

 

Grönsakshandlare på båt.

 

Frukt- och grönsakshandlaren tuffar runt bland alla mer eller mindre stora lyxbåtar.

 

Kontrasten är stor mellan frukt- och grönsakshandlaren och ägaren till detta ”lilla sommarställe” med vidhängande ”Skärgårdsbåt”. – Bilderna är tagna samma dag och i samma hamn.

 

* * *

 

Idag på förmiddagen lämnade vi Saint Lucia, officiellt för att segla direkt ”utrikes”, dvs. till St. Vincent, Béquia och Grenadinerna. Därigenom kunde vi handla ”tullfritt” i flera butiker igår och idag kunde vi efter officiell utklarering tanka över 500 liter diesel till ”Tax free-price”.

Nu i eftermiddag har vi kastat ankar och ligger på svaj just utanför en trevlig liten vik. Lite oklart om detta fortfarande tillhör Saint Lucia, eller om vi kommit till en annan liten ö. Till lokalbefolkningens glädje och gamman. Man är bara glad att vi kommer hit. Vad myndigheterna sedan säger, det bryr man sig inte i.

I morgon tar vi jollen in till stranden och undersöker denna lilla vik närmare. Den sägs vara väldigt fin och eftertraktad.

Spännande fortsättning följer!

 

2 tankar om “Något om Saint Lucia, 2018 01 12.

 1. Av speciellt intresse för oss svenskar är ju att 13 december är Saint Lucias nationaldag!! Skulle vara kul om ni kunde få information på när och hur detta blev officiellt.

  Hälsningar från ett kallt och snöigt Kanada
  E.

  Gilla

 2. Som vanligt kul att Du hörde av Dig!
  -Det där hade jag tänkt skriva en mening om, ung. så här: ”Enl. en uppgift som jag fått skall den 13 Dec. vara St. Lucias nationaldag, men jag har inte fått den upplysningen bekräftad någonstans. Får återkomma om detta.”

  -Tyvärr glömde jag bort just den meningen! Kom på det just som jag sänt iväg mitt Opus. Vi får utreda detta närmare. Eller som svenska politiker brukar säga, när de får en fråga de inte kan svara på: ”Vi får titta på den biten”! Just det!

  -Har en annan sak att diskutera, men vi tar det på privat mail.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s