S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Halvvägs! 2017 12 19.

2 kommentarer

Idag 19/12 2017, kl. 10.13 lokal tid, 12.13 UTC, 13.13 CET (skandinavisk tid) har vi passerat mittpunkten mellan Mindélo på Kap Verde och Rodney Bay på Saint Lucia. Position: 14 gr. 19,79’ N 42 gr. 55,52’ W.

Enl. min beräkning passerade vi alldeles nyss mittlinjen. Det officiella avståndet mellan Mindélo och Rodney Bay är 2094 nautiska mil (sjömil), och alldeles nyss hade vi “bara” 1047 nm kvar. På ARC+ hemsida står något annat – att vi passerade mittlinjen redan igår – men då har man nog räknat på seglad distans, vilket är något längre efter våra krumelurer för att få bra vindvinkel. ARC+ har en “Tracker” på vår akterpulpit, som flera gånger om dygnet via satellit sänder alla upplysningar var vi befinner oss, kurs, hastighet, mm. Att få fram seglad distans på det sättet är säkert inte så märkvärdigt med ett bra dataprogram, men hur de beräknar återstående väg, begriper jag inte. Totaldistansen stämmer inte.

Det viktiga för oss just nu – och säkert också för många där hemma – är att vi nu de facto har kommit in i andra halvlek. Det känns bra!

Nu till lunch skall vi steka en nyfångad flygfisk, som vi hittade på däck nu på morgonen. Påminner om en strömming eller en liten sill. Nystekt på en hårdbrödmacka skall bli gott! Helmi är lite mer tveksam, och ser hellre fram till i kväll, då middagen serveras med en flaska mousserande vitt vin. – Som vanligt, spännande fortsättning följer!

2 tankar om “Halvvägs! 2017 12 19.

 1. Åhh,så glad vi blir när vi läser att allt är Ok med er!! 😃
  Vill passa på och önska er en God Jul & Gott Nytt År!! 🎄🎉
  Många kramar från Katta & Stig
  Segla lugnt!🙏

  Gilla

  • Väldigt kul att se att ni fortfarande följer oss på vår resa! Beklagar att vi inte kunnat besvara er kommentar tidigare, men det beror dels på att vi ute till havs inte kan se några kommentarer – bara sända några korta meddelanden att ”allt är bra, osv” och dessutom ta ner väderfiler och i nödfall kan vi be om hjälp – dels har internetkontakterna efter framkomsten varit usla. Idag har jag köpt ett lokalt SIM-kort och satt in i min svenska mobiltelefon och använder som ”Hot Spot”.

   -Helt otroligt! Det fungerar! En hel dag har det fungerat! Rekord!

   – Här väntar vi nu på reparation av avsaltningsanläggningen. I alla hamnar finns det långseglare, som väntar på reservdelar. Sådan är det bara. Slitaget på utrustningen är enorm i denna saltbemängda varma och fuktiga miljö. Dessutom stark UV-bestrålning. Kraftigare vindar och framför allt mycket större vågor, än vad vi är vana vid hemifrån. Så visst ryker ett och annat all världens väg en blåsig natt ute till havs. Så’n är det bara.

   – Vi planlägger att om någon veckas tid segla söderut till St. Vincent och Grenadinerna, som inte är skadade av orkanerna i höstas. Sägs vara mycket vackert där. Vi blir nog där några månader. I början av april seglar vi norrut, och vi tror att man då hunnit reparera en del av stormskadorna då. I början av maj seglar vi över till Azorerna och Europa. Sedan får vi se.

   -Sköt om er! Och så håller vi kontakt!

   Hilsen og Klem fra

   Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s