S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Rapport från Havet, 2017 12 18. – Ver. II, eftersom förra versio nen bara plötsligt försvann.

1 kommentar

Sååå, då tar vi det en gång till.

Vi har haft några nätter med SQUALLS, plötsligt uppträdande kraftiga vindökningar på uppemot 20 m/sek, ibland mer, och som ofta kommer samtidigt med ett intensivt piskande regn. Det utgörs av minilågtryck, och som man skall kunna se på radarn, men vi har inte lyckats identifiera dem. Vi har lärt oss att tolka tecknen på att något är i görningen genom att vinden blir orolig och svårbedömd. Svårt att få seglen att stå som önskat. Så plötsligt brakar det loss. Nattetid seglar vi alltid med revade segel, och nu gäller det att dra in så mycket och så snabbt det går! Autopiloten löper amok i den kraftiga vinden, och när seglen är bärgade, är det bara att koppla ur autopiloten och handstyra tillbaka till satt kurs. – Det hela är ofta över på ett par minuter, men det kan kännas lite obehagligt just när det pågår.

Vår seglade kurs har varit lite vinglig och med kringelikrokar. Det beror på att de utlovade TRADE WINDS med stabila vindar från NO – ONO har vridit och nu blåser det mest Ostliga vindar. Eftersom man inte kan segla med vinden rakt i aktern, har vi ömsom fått segla med vinden in snett från babord, ömsom från styrbord. Matematiskt sett i bästa fall en förlängd seglad sträcka – och tid – på 15%. Till detta skall läggas att vinden ibland har varit väldigt svag, vilket sammantaget gjorde att vi drog igång motorn igår e.m. Vi har begränsad mängd vatten ombord, och kan inte ligga och guppa i bleket hur länge som helst. Sedan hoppas vi att de goda vindarna återkommer om några dagar, eftersom också mängden diesel är begränsad. Nåväl, före nyår skall vi väl vara framme!

Watermakern, vår avsaltningsanläggning som gör färskvatten av havsvatten, lade av ett par dagar innan avresan från Kap Verde. När så mycket annat har gått sönder, varför skulle just den vara felfri?! Nå, precis när generatorn efter 3 veckors väntan äntligen hade kommit, slutade avsaltningsanläggningen att fungera. Det tar minst 3 veckor att få reservdelar till ett ställe som Kap Verde; det är m.a.o. inte där man skall få problem! – Vad göra? Vänta minst 3 veckor till på reservdelar? Eller ta tjuren vid hornen och bara segla iväg?! Så har man gjort i alla tider, utan watermaker. Vår båtgranne, en rutinerad holländare, har ingen watermaker och har aldrig haft det under sina överseglingar. Bara bunkra fullt, och vara sparsam.

Sååå, iväg till butiken och köpa hem 30 stycken 5-litersdunkar med dricksvatten. Som vi har stuvade och surrade överallt i båten! Och så toppfylla båtens egna färskvattentankar. Och vara sparsamma. Så här långt ser det ut att ha gått bra.

Vi tror att vi kommer att ha passerat mittpunkten i morgon förmiddag lokal tid, dvs. kl. 12.30 skandinavisk tid, kl. 06.30 kanadensisk tid, tisdag 19 dec. 2017. Det blir ett mousserande vitt vin till middagen i morgon!

En tanke på “Rapport från Havet, 2017 12 18. – Ver. II, eftersom förra versio nen bara plötsligt försvann.

  1. Gott att höra ifrån er igen! Och ni verkar ha bra koll på läget, ni är beundransvärda. Vilken resa ni gör, på alla plan! Kramar och god jul från Sanne och Martin

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s