S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Rapport från Havet, 2017 12 13.

7 kommentarer

-Så har vi tillryggalagt ytterligare ett dygn till havs, 125 sjömil sedan igår eftermiddag, och totalt 504 sedan vi lämnade Mindélo på Kap Verde för 4 dygn sedan nu. “Bara” 1741 sjömil kvar! Med samma genomsnittsfart (5.2 knop) kommer vi fram 28/12 –17.

-Allt bara bra ombord. Eftersom det är Lucia-dagen idag, blir det lite extra fest efter maten i kväll. Vi har ett paket svenska pepparkakor och faktiskt också en flaska svensk glögg med oss! Allt inköpt på IKEA i Las Palmas på Kanarieöarna! ! Fint skall det vara! Så det så!

Vi hör av oss igen om några dagar.

7 tankar om “Rapport från Havet, 2017 12 13.

 1. Hej där, härligt att läsa era rapporter och följa er resa. Det känns som att vi får vara med lite grann:) Tänker att ni fnv har behagliga vindar och varmt och skönt väder. Hur är nätterna, ni måste ju uppleva de mest fantastiska stjärnhimlar? Och livet i havet, flygfisk, val, delfiner. Ja fiskar ni förresten och kan förgylla måltiderna? Här hemma i nord är julesillen på gång. Stor kram från Sanne och Martin:)

  Gilla

 2. Helmi och Gustav,
  Idag, tack vare Elisabeth, har t o m vi lärt oss hur man via ARC+ kan följa er seglats
  över Atlanten. Verkligen imponerande!
  Vi hade läst i er tidigare blogg att ni först styrde söder ut, riktning Brasilien/Argentina
  (kom oss att tänka pâ Evert Taube och Carmencita), men att ni nu gâr direkt mot Karibien. Och väl där kanske ocksâ en sväng till Curaçao, eller ?
  Stor kram frân ett vintrigt Paris,
  Michelle o Lars

  Gilla

  • Haaaaj!
   Tack för trevligt mail, men beklagar att det tagit så lång tid att besvara!

   Detta har jag förklarat utförligt för Lars. När vi är ute till havs, kan vi inte se några kommentarer; bara – i bästa fall – via vår Nöd- och Satelittelefon sända några korta meddelanden, att vi har det bra, hur långt vi har kvar, mm.

   Själva överseglingen gick över förväntan. Detta finns beskrivet på bloggen.

   Det som kanske var lite frustrerande, var den närmast totala bristen på datakommunikation, när vi kom fram! Detta har vi också beskrivet i ett litet kort meddelande, som vi fick igenom på Nyttårsafton. Att vi skulle vara bortanför ”mesteparten” av kommunikation under överseglingen, det hade vi räknat med, men att kommunikationen skulle vara så undermålig, när vi väl kom fram, det hade vi inte räknat med!

   Nåväl! Nu är vi här! Vår ”Watermaker” är på reparation, och det verkar som om den skulle kunna bli klar till veckan. Då planerar vi att segla söderut till St. Vincent och Grenadinerna, ev. till Grenada. I denna del av Karibien har skadorna efter höstens orkaner inte satt samma spår som längre norrut.

   I början av April seglar vi norrut, mot Antígua, varifrån vi i början av Maj planlägger att avsegla mot Azorerna. Sedan får vi se.

   Gilla

 3. Hej kul att höra ni inte har tappat lucia stämningen .Förstår att ni har det bra ni ska se det går fort till ni är framme och då blir det stort nyårs firande.Vi är så glada att få vara med er på ett litet hörn på denna Atlantöverfart.Kramar Boel o Peter

  Gilla

  • Hallå igen, i stugan!
   -Finner att jag inte besvarat Din kommentar. Det beror dels på att ute till havs, ser vi inte några kommentarer alls. Vi kan till nöds sända ett litet meddelande att allt är bra, och dessutom ta ner väderfiler.

   -Dessutom har vi efter framkomsten här för en vecka sedan, haft väldigt dålig internet-kommunikation. Det var först igår, som jag tog saken i egna händer, och köpte ett lokalt SIM-kort, och satte in i min svenska mobiltelefon. Så nu fungerar den som ”Hot Spot”. Den har faktiskt fungerat i en hel dag! Rekord!

   -Här har vi det bra! Varmt och skönt! Idag en del regn, annars väldigt fint väder. Temperaturen har nu sjunkit till c:a 30 grader ikväll, så det känns nästan lite kyligt!

   -Vi väntar nu på reparation av vår avsaltningsanläggning. Så är det i alla hamnar. Överallt folk som väntar på reservdelar. Det är långseglarnas vardag. Slitaget på utrustningen är enorm i detta klimat av hög salthalt, hög temperatur, stark UV-strålning, mycket starkare vindar och framför allt mycket högre vågor, än vad vi är vana vid.

   -Men annars är det bra! Vi planlägger att senare segla söderut till St. Vincent och Grenadinerna, och segla runt där i några månader. Denna delen är inte skadad av orkanerna i höstas. I början av April seglar vi norrut, där vi tror att då man hunnit reparera stormskadorna. I början av Maj mån. seglar vi över till Azorerna och Europa. Sedan får vi se.

   -Vi håller kontakt!

   Hilsen og Klem fra

   Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

 4. Fantastisk å følge reisen med fine reiseskildringer. Med ønsker om trygg overfart og en fin førjulstid. Trygg reise.

  Gilla

  • Hyggelig å sjå at Du fortsatt følger oss på reisen vår!

   – Finner at jeg desverre ikke har besvart kommentaren Din tidligere. Det beror dels på at ute til havs kan vi ikke sjå noen kommentarer i bloggen vår. Vi har kun vår satelittelefon for nødsamtal, for å ta ner værfiler og for å kunne sende enkle korte Rapporter fra Havet, men ikke noe mer.

   -I tillegg har internetkontaktene vært elendige her på øya. Jeg har nå kjøpt et lokalt SIM-kort, som jeg hhar satt inn i mobiltelefonen min og bruker den som ”Hot Spot”. Det har fungerat kjempelenge nå! En hel dag! Rekord!

   -Vi avventer nå reparation av avsaltningsanlegget vårt. Alltid noe å repararera for en langseilere! Slitaget på utrustningen er enormt ved en langseilas. Men tid har vi nokk av!

   -Vi planlegger å seile sørover om en ukes tid. Der er ikke orkanskadene like svære, og vi blir der bland de flotte øyene i noen månter. I begynnelsen av April seiler vi nordover, når man forhåpentligvis har reparert skadene etter orkanene i høstas. I begynnelsen av Mai mnd. seiler vi over til Azorene og Europa. Deretter er det ikke noe bestimmt.

   -Vi hålder kontakt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s