S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Rapport från Havet, 2017 12 11.

5 kommentarer

Vi hade nu kl. 15.30 lokal tid UTC–1 (=17.30 skandinavisk tid) seglat ytterligare 1 dygn, under vilket vi seglat 128 nm (sjömil). Detta ger dygngenomsnitt på 5,3 knop. Ungefär samma som förra dygnet, då vi loggade 121 nm.

Vi har nu planenligt vänt styrbord, och seglar i 5 knop i nästan rent västlig kurs, c:a 270 grader, mot Karibien. Vi håller oss medvetet något söderut, vid 13:e breddgraden, för att undvika stiltjebältena längre västerut.

Vi har nu 1980 nm kvar till målet. Med dagens 5 knop kommer det att ta 17 dagar, vilket innebär att vi beräknar komma fram ungefär den 28 dec. –17. Lite längre tid än vi tidigare antagit, men det beror på att vi tar en lite längre och sydligare bana. Vi tror att vi får bättre vindar längs denna rutt.

Allt bara bra ombord. Helmi har plockat flygfisk på däck, men den hade nog legat lite för länge där för att vara ett alternativ till middagsmaten.

5 tankar om “Rapport från Havet, 2017 12 11.

 1. Helmi och Gustav,

  Idag, tack vare Elisabeth, har t o m vi lärt oss hur man via ARC+ kan följa er seglats
  över Atlanten. Verkligen imponerande!

  Vi hade läst i er tidigare blogg att ni först styrde söder ut, riktning Brasilien/Argentina
  (kom oss att tänka pâ Evert Taube och Carmencita), men att ni nu gâr direkt mot Karibien. Och väl där kanske ocksâ en sväng till Curaçao, eller ?

  Stor kram frân ett vintrigt Paris,

  Michelle o Lars

  Gilla

 2. Vi har kollat in dig på obgyns engetsdag! Önskar dig en äventyrlig men säker seglats! Kram!

  Gilla

  • Kära Ulrika!
   Tack för kommentar, som det har tagit mig alltför lång tid att godkänna och besvara!

   Detta beror på att ute till havs, ser vi inga kommentarer. Vi kan – i bästa fall – via vår nöd- och satelittelefon sända små korta besked till ”De Närmast Sörjande”, att vi har det bra, hur långt vi har seglat, och hur långt vi har kvar. – Detta begriper säkert de flesta, men vanlig anständighet rekommenderar dock att man ger någon form av ljud ifrån sig.

   Överfarten gick som sagt bra; bättre än förväntat. Vi kom efterhand in i en viss naturlig rytm. Finns beskrivet utförligt i bloggen.

   Väl framkomna här upplevde vi kanske den större frustrationen; att inte kunna kommunicera med omvärlden som vi var van vid! Internetsystem som är helt under isen! – Nåväl, vår omvärld är ju i alla fall läskunnig och kunde se på bloggen, att vi hade problem med datatekniken! Det beskrev vi utförligt i ett tidigare inlägg på bloggen.

   Vi hoppas att under kommande vecka kunna lämna Rodney Bay på Saint Lucia, och segla söderut, mot ST. Vincent och Grenadinerna, där vi tror oss kunna ha en ännu mer behaglig tillvaro under januari – mars mån., innan vi i början av april beger oss norrut, mot Antígua, varifrån vi avser avsegla mot Azorerna i början av maj mån. 2018. Sedan får vi se.

   Trevligt att Du hörde av Dig! Vi håller kontakten!

   Hilsen og Klem fra Helmi og Carl-Gustav.

   (Norrmännen tycker att ”Carl-Gustav” låter så ”Kongeligt Flott”, så efter nästan 20 år i Norge, har jag vant mig med att signera med ”Carl-Gustav”, men jag är fullt ut samme ”CG” som tidigare!)

   Gilla

 3. Helmi och Gustav,

  Idag, tack vare Elisabeth, har t o m vi lärt oss hur man via ARC+ kan följa er seglats
  över Atlanten. Verkligen imponerande!

  Vi hade läst i er tidigare blogg att ni först styrde söder ut, riktning Brasilien/Argentina
  (kom oss att tänka pâ Evert Taube och Carmencita), men att ni nu gâr direkt mot Karibien. Och väl där kanske ocksâ en sväng till Curaçao, eller ?

  Stor kram frân ett vintrigt Paris,

  Michelle o Lars

  Gilla

  • Talle!
   Tack för kommentar, som det har tagit mig alltför lång tid att godkänna och besvara.

   Detta beror på att ute till havs, ser vi inga kommentarer. Vi kan – i bästa fall – via vår nöd- och satelittelefon sända små korta besked till ”De Närmast Sörjande”, att vi har det bra, hur långt vi har seglat, och hur långt vi har kvar. – Detta begriper säkert de flesta, men vanlig anständighet rekommenderar dock att man ger någon form av ljud ifrån sig.

   Överfarten gick som sagt bra; bättre än förväntat. Vi kom efterhand in i en viss naturlig rytm. Finns beskrivet utförligt i bloggen.

   Väl framkomna här upplevde vi kanske den större frustrationen; att inte kunna kommunicera med omvärlden som vi var van vid! Internetsystem som är helt under isen! – Nåväl, vår omvärld är ju i alla fall läskunnig och kunde se på bloggen, att vi hade problem med datatekniken! Det beskrev vi utförligt i ett tidigare inlägg på bloggen.

   Vi hoppas att under kommande vecka kunna lämna Rodney Bay på Saint Lucia, och segla söderut, mot ST. Vincent och Grenadinerna, där vi tror oss kunna ha en behaglig tillvaro under januari – mars mån., innan vi i början av april beger oss norrut, mot Antígua, varifrån vi avser avsegla mot Azorerna i början av maj mån. 2018. Sedan får vi se.

   Trevligt att Du hörde av Dig! Vi håller koll på Michelles födelsedag! Vi håller kontakten!

   Helmi och Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s