S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Rapport från Havet, 2017 12 10.

2 kommentarer

Så kom vi äntligen iväg, i går eftermiddag, kl. 15.30! Detta efter att ha fyllt alla vatten- och Dieseltankar. Vi kommer självfallet att segla över 95 % av tiden över Atlanten till Saint Lúcia i Karibien, men batterierna måste laddas, och det sker med en liten extra en-cylindrig diesel-generator. Det går att ladda med stora huvudmotorn också, men den lilla Fischer-Pandan drar mindre bränsle. Den är mycket effektiv. När den väl fungerar.

Våra strömförbrukare är fr. a. kylskåpet och autopiloten, men också lanternor samt belysning “inomhus”. Vi har faktiskt blivit något av energimedvetna under den här resan. Det är inte självfallet att det skall finnas ström i kontakterna. Det är nödvändigt att vi hushållar med våra resurser, och med “resurser” menar jag nu inte bara ekonomiska sådana, utan resurser sett i ett lite vidare perspektiv.

* * *

Vi seglar inte direkt mot målet, Saint Lúcia i Karibien, utan har satt en uttalad sydlig kurs på 220 gr. (som skulle kunna ta oss direkt ner till NO Brasilien). Detta då vi har en ONO vind på ung. 16 kn. från c:a 60 gr. Alla seglare vet att det skulle kunna gå att segla kontrakurs (240 gr.) + ett avvik på 25-30 grader åt ena eller andra hållet, detta för att få lite fart i båten. Det var naturligtvis frestande att gå den nordliga banan på 265 gr., dvs i stort sett rakt på målet, men enligt prognosen kommer det att blåsa ganska kraftigt rakt väster om Kap Verde de närmaste dagarna – och vi gillar inte väldigt mycket gung, utan vill ha en någorlunda behaglig segling – dels lurar ett stiltjebälte längre västerut. Därför har vi valt den sydliga banan på 220 gr. Vi räknar med att behålla denna kurs i ett drygt dygn framöver, och därefter vänder vi c:a 60 gr. styrbord. Då får vi en kurs, som för oss ganska rakt på mål. Fördelen med denna sydliga kurs på ung. 12:e till 13:e breddgraden är att det här finns tämligen stabila vindar, utan vare sig kuling eller stiltje. Så får vi se om beräkningarna håller! Det är inte alltid de gör! Då har vi i alla fall gjort en rimlig bedömning.

* * *

Finner också att det är Nobelfestligheter i Stockholm idag. Vi har inte fått någon invitation till Nobelmiddagen ikväll, men arrangörerna visste väl om att vi har viktigare saker för oss. Som Atlantöversegling. Kanske nästa år. Om vi är tillbaka då.

* * *

Här går det bara bra med oss. Vi har kommit in i en viss dygnsrytm, där Carl-Gustav tar hundvakten mellan midnatt och morgontimmarna. Det är den enda någorlunda fasta punkt vi har. I övrigt passar var och en på att sova mest möjligt, när tillfälle gives. Detta med dygnet-runt-segling har vi praktiserat på över Nordsjön, Biscaya, Portugal till Madeira och nu senast från Kanarieöarna till Kap Verde. Det blir en viss rutin det här också. – Vi återkommer om några dagar med flera och spännande rapporter! Följ oss gärna på www.marinetraffic.com med vårt MMSI-nummer 2656 14 710.

2 tankar om “Rapport från Havet, 2017 12 10.

 1. For your info, ”marinetraffic.com” verkar inte att fungera särdeles bra. Enligt den är ni fortfarande i farvattnet sydväst om Mindelo.

  Däremot följer vi er på ARC+ hemsida som är uppdaterad var 4:e timma. Prima. Såg där att ni seglar ganska skarpt ssv och såg dessutom de bruna vindarna längre norrut. Antog då att ni vill undvika för stark vind. Et voilà, öppnade precis er blogg och du bekräftade att så är läget. Ganska fantastiskt med modern teknik….. när den fungerar. 🙂

  Vi har er både i tankarna och på dataskärmen!
  Stor bamsekram.
  FavSis

  Gilla

  • Du har helt rätt! Det var så vi tänkte. Först undvika de starka vindarna rakt västerut och det efterföljande stiltjebältet. Det lyckades. Sen kan det ju diskuteras om det var nödvändigt. Men vi kom fram, i alla fall. Om än några dagar senare än beräknat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s