S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Lägesrapport från Kap Verde, 2017 11 21.

4 kommentarer

Vårt storsegel är nu ordentligt lagat. Ser väldigt stadigt och rejält ut.

Angående generatorproblemet verkar det som om vi börjar se en lösning. Som jag har skrivit tidigare, handlar det om att få tag på rätt person; någon som vet något om det här. Vi har haft några i och för sig hyggliga lokala tekniker ombord, men som nog inte begripit (haft kunskap om) att dagens moderna båtar har annorlunda batterier och generatorer än när vi själva skruvade i någon gammal Volvo Amazon på tidigt -70-tal. Idag är det datastyrd inställning av utrustning, som ligger ljusår från det gamla bilskrälle, som vi mekade med förr om åren.

Jag har nu i flera dagar varit i kontakt med Mastervolt Sweden (som konstruerat och levererat båtens hela avancerade elsystem), och diskuterat felsökning. Man har varit väldigt tillmötesgående och är villiga till att sända gratis en ny generator; ja, faktiskt 2 stycken! Om nu ytterligare en skulle gå sönder på nytt! Då skall vi inte behöva vänta veckovis på nästa generator. Och det var ju hyggligt. – Men vi är ju båda parter medvetna om att grundproblemet inte är löst. Varför brinner en endast 2-3 månader gammal generator sönder bara så där?!! Nu var det ingen öppen eld, men det var bara numret före.

Det fina med seglarlivet är alla härliga och hjälpsamma människor man möter. Särskilt långseglare är väldigt tillmötesgående.

Idag på morgonen står en gentleman på bryggan och knackar på. Jo, han hade hört bryggsnacket bland andra långseglare att vi hade generatorproblem, och undrade om han kunde få bistå. Det visade sig vara Hallberg-Rassys försäljningschef, som nyss gått i pension efter 32 år i företaget! Och som är extremt tekniskt intresserad! Han skall visserligen segla vidare redan i morgon, men undrade om han fick komma ombord och bara kika lite…

Snacka om att vara sänd från skyarna! Den här karl’n visste vad han pratade om! Han fick raskt klart för sig vad som felade, och skisserade på en lösning. Grundproblemet är att det blir alldeles för varmt i motorrummet i de här länderna. Både luften och havsvattnet är minst 15, kanske 20-30 grader varmare än vad vi är van vid och utrustningen anpassad till. Han önskade helst en ny regulator, där man kan ställa ner effektuttaget, men det går nog inte Mastervolt med på. Skulle man sätta in en konkurrents utrustning, då skulle man bara ta sin hand från hela affären. Och det skulle kanske också ställa till med en del juridiska problem; om något krånglar i framtiden: vems fel är då det?

”Vår man från Hallberg-Rassy” menade på att man kan sätta in en enkel strömbrytare på en av kretskablarna, så att man manuellt kopplar ur generatorn kanske varannan timme och låter den vila, och gärna tidigt startar vår extra diesel-generator, när strömbehovet är särskilt stort. Dessutom låta teknikerna här sätta in en extra 12-volts liten fläkt, som skall kyla ner generatorn, när det är som varmast. Detta har jag tidigare diskuterat med försäljare av marina generatorer, men blev då bara bemött av argument som: ”Det tillhör gamla tider! Dagens moderna generatorer klarar mycket mera än så!” Jo, du! Generatorerna har inte förändrats så mycket som försäljarna påstår. Och det har nog inte de själva heller.

Nåväl! Vi börjar se ljus i tunneln. Vi tror hur detta skall kunna lösas. Sen gäller det ju när reservdelarna kommer från Sverige (ev. Holland). Det kan ta tid; jag är lite luttrad, när det gäller sydligare länder. Men vi börjar se en väg framåt.

 

4 tankar om “Lägesrapport från Kap Verde, 2017 11 21.

 1. Hej på er, detta var ju goda nyheter:) Hoppas nu att ni inte behöver vänta alltför länge. När stänger väderfönstret för överfarten till Karibien? Drar mig f.ö. till minnes att Arne Mårtensson hämtade upp/väntade på reservdelar i rätt många hamnar under deras första jorden runt-segling, så ni är i gott sällskap:) Allt gott! Martin och Sanne

  Gilla

 2. När den nya generatorn kommer, det är skrivet i stjärnorna. I Spanien väntade vi 12 dagar. Här, utanför Europa, har vi inte en aning. Rent tekniskt borde det inte ta mer än 4-5 dagar, men sedan har vi en byråkrati med bl a tullväsendet. Vi har en man här i hamnen, av tyskt ursprung, som har en båttillbehörsbutik. Det är han och hans folk, som skall göra jobbet. Vi tror att han vet i vilka trådar man skall dra.
  Men det går ingen nöd på oss här. Helmi har det lite långtråkigt ibland, men vi försöker göra utflykter och hålla oss sysselsatta.

  Gilla

 3. Kjære Helmi og Carl Gustav
  Spennende å følge dere på ferden, med velskrevene og tankevekkende refleksjoner.Våre år som seilere blekner mot det dere gjør. Her går det mot advents tid og vi klargjør for innrykk i julen av store og små.
  Det har tatt tid å venne seg til livet på Tjøme etter alle årene i Nord Norge, men nå går det seg til. Det er stilt på disse kanter i vinter halvåret. Greit å ha leiligheten i Oslo til avveksling.
  Mange hilsener fra Mette og Jan Martin

  Gilla

  • Kjæra Mette! Så hyggelig at Du fortsatt følger oss på bloggen vår! Det er så artig å få dele inntrykk og tanker med venner og andre likesinnete.

   Her går det mot Jul og men det er ikke samme stemning, som vi er vant til. Det ser nermest litt komisk ut med reinsdyr, julenissen og juletre i dette tropiske land. Hvorfor kunde vi ikke få ha kvar vår barnedoms jul med palmer, kameler og de tre vise mennen?! Det skulle ha passet bedre her. Men det går vel ikke å tjene like mye penger på det.

   Her er det fortsatt varmt, vanlegvis en god bit over 30 grader. Man venjer seg. Selv foretrekker jeg å sitte i skyggen, når det er på det varmeste, ”In the shade of an old apple tree”!

   Nå venter vi på den nye generatorn/dynamoen, som skal være på veg fra Holland. Skall komme ”om 2 dager”. Selv har jeg tilnermet meg en annen tidsregning her. Tålmodighet er en Dyd, sies det.

   Så må Helmi og jeg bære ønske Deg og Jan-Martin alt godt i tiden som kommer!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s