S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Vi är fortfarande kvar i Kap Verde.

4 kommentarer

Vi skulle ha följt med ARC+  -eskadern från Kap Verde till Saint Lucia i Karibien i går. Vi har dock blivit fördröjda.

Under seglingen från Kanarieöarna släppte storseglet från uthalet på samma sätt som tidigare. Och generatorn på huvudmotorn laddar inte. Och dessa saker måste bara fungera; man korsar inte Atlanten utan att allt fungerar som det skall. Vi tycker kanske själva att vi hade haft de flesta möjliga problemen, men just nu verkar ”trollen” ha tagit sig en andra runda.

Nåväl, sådan är det. Det är bara att försöka se klart; vem kan sådant? Hur får man kontakt med den-och-den? Och så var det då att få dem att komma på utsatt tid… Det är liksom lite skillnad på vad vi är vana vid. Här betyder ”avtalad tid” inte alltid ”avtalad tid”, utan har mer betydelsen av ”någon gång”.

Idag har vi kommit så långt att vi har fått storseglet nertaget och ivägburet till segelloftet, och så får vi hoppas på att segelmakaren gör sitt.

Marinelektrikern har varit här och inspekterat den knallheta generatorn. Han skakade på huvudet, och skulle ”komma tillbaka, när den kallnat”. Vad som nu menas med det.

Men det skall å andra sidan också sägas att de utbildade, de med kunskaper, ofta är underdimensionerade i förhållande till behovet i de här länderna. Inte bara här i Marinan, utan också i samhället i stort.

Det går ingen nöd på oss här. Folk är vänliga, och vi har nära till en tämligen välsorterad matvarubutik. Det är varmt här; mellan 32-35 grader. Duschar och toaletter är i tämligen gott skick.

Vi ”sitter inte i sjön” (Ursäkta! Den var dålig!), utan väntar bara på att det skall bli färdigt. Vi planlägger att göra en del utflykter här i omgivningen den närmaste tiden.

Vi återkommer med mer info efterhand.

4 tankar om “Vi är fortfarande kvar i Kap Verde.

 1. Hej på er! Ja nu verkar trollen bråka med er ordentligt, vilket skit rent ut sagt!! Vi håller tummarna hårt att allting ordnar sig och inte tar allt för lång tid… Varmaste största kramen till er båda!
  Anders o Lena på Space

  Gilla

  • Hej igen, och kul att ni följer oss!
   – Jo, lite troll har det nog gått i vår resa, men nog skall vi väl klara av detta också.

   – Egentligen vet jag inte om vi är särskilt olycksdrabbade (jo, kanske lite!), men det som skiljer oss från många andra långseglare är att vi beskriver de missöden, som drabbar oss, och hur vi försöker lösa dem. Konstigare än så är det inte. När vi läser kommentarerna hemifrån, får vi en känsla av att de där hemma är mer oroliga än vad vi själva är. Och det är väl egentligen inte så konstigt. Det skulle nog vi också vara.

   -Nåväl, vi tror att vi får storseglet reparerat till i början av nästa vecka. När det gäller den nya generatorn, har jag ingen aning. Men å andra sidan, vi sitter inte i sjön (Ursäkta! Den var dålig!). Vi har det bra här i Mindelo på Kap Verde. Varmt och skönt (över 30 grader), Marinan är säker och kostnaden inte så avskräckande. Dusch och toa kanske inte är det lyxigaset vi sett, men klart brukbara. Bra matvarubutik i närheten, och en lokal grönsaksmarknad, som vi skall besöka i morgon.

   – Hur har ni det själva? – Vi håller kontakt!

   Gilla

 2. Hej, funderade över de materiella motgångar ni haft. De verkar ju många för oss på land, men samtidigt är den röda tråden i alla de böcker om långseglingar man plöjt under åren att just reparera, reparera och reparera. Chichester, Knox-Johnston, Tabarly, ja till och med Arne Mårtensson, alla har de reparerat. Och de har skrivit om det, i detalj ofta. Förr kunde man reparera med verktyg, skruv och spik, en brädbit eller en tamp. Moderna båtar är ju mer komplicerade, men utmaningen samma: saker går sönder efter många sjömil. Nåväl, ni verkar ha en avspänd hållning till prövningarna och det är nog bra. Vi håller tummarna för att ni snart är under segel igen. Just nu kurar vi i sommarhuset i Bönsvig en typisk novemberlördag med regn och snålblåst. Inga 30 grader här inte. Hälsningar från Sanne och Martin

  Gilla

  • Tack för som vanligt tankfulla kommentarer. Jag har faktiskt just precis publicerat ett nytt litet Opus, och där jag citerar just något av Ditt inlägg med Långseglarberättelser och alla reparationer. Mycket bra! Så bra, att jag tog mig friheten att citera Dig utan att fråga först! Tag det som en komplimang!

   Ang. höstrusket har vår granne sänt bilder av vårt hus utanför Umeå. Snön och vintern är alldeles runt hörnet. – Själva har vi stadigt över 30 grader varmt. Varje kväll ordnar vi med tvärdrag i båten för att kunna sova.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s