S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Om La Coruña.

Lämna en kommentar

Helmi på Plaza de María Píta och Edificio Municipál.

La Coruña på Galiciens norra kust i NV Spanien är en intressant stad med omkring 245.000 invånare. Det finns både ett universitet och en teknisk högskola för högre arkitektutbildning. Det är en väldig blandning av både äldre fastigheter med mellanliggande smala vindlande gator samt hypermodern bebyggelse med glasfasader.

 

Längs med promenadstråket nere vid kajerna finner man en uppsjö med små boklådor med allt från uppslagsverk och klassiker till gamla serietidningar. Påminner om ”Bouquiniste” längs Seines stränder i Paris.

 

Staden har en lång historia. Redan romerske kejsaren Julius Caesar besökte staden, som då kallades Brigantuim, och beslöt om befästningar vid hamninloppet. Detta för att förstärka imperiets yttersta utposter. Av samma orsak beslöt romarna att under 1:a århundradet av vår tideräkning bygga upp ett fyrtorn på en kulle just  utanför staden. Detta för att stärka både den merkantila och inte minst den militära sjöfarten inför expansionen mot de brittiska öarna.

Fyrtornet, Torre Hercules, är världens äldsta fortfarande fungerande fyr! Vi seglade förbi och har tagit en bild från havet.

 

Torre Hercules är världens äldsta fyr, som fortfarande är i bruk.

Relationen till England har i århundraden varit våldsam. Mest berömt torde vara Kung Filip II’s försök att invadera England. Officiellt för att stoppa de lutherska irrlärorna i norra Europa, men man kan nog anta att det fanns mer ekonomiska och politiska skäl. År 1588 sände man iväg de 137 skepp, som utgjorde Den oövervinnerliga Armadan. Expeditionen misslyckades, men engelska viceamiralen Sir Francis Drake lyckades inte helt slå ut Armadan. Det gjorde dock vädergudarna, som i en orkan utanför Irlands västkust tillintetgjorde halvparten av Armadan.

Tillbaka till La Coruña och Plaza de María Píta, som är uppkallad efter en lokal hjältinna i motståndet mot engelsmännen i slutet av 1500-talet.

Nästa gång La Coruña omnämns i historien är den 16 januari 1809, då engelsk militär besegrade en av Napoleons arméer, som försökte få herrväldet över den iberiska halvön.

 

En av de gamla kanonerna på Castillo de San Antón vid inloppet till La Coruña. Det gamla fortet är nu ett museum, men användes som fängelse ända fram till mitten av 1900-talet.

 

Förmodligen en tämligen nybyggd variant av en mycket primitiv farkost, där stommen är byggd av grenar och kvistar. Ytterst har man omslutit skrovet med stora djurhudar.

 

Vi har nu seglat vidare västerut och har lagt till vid Camariñas, strax norr om Cabo Finisterre, europeiska fastlandets västligaste udde. Namnet myntades redan av romarna, som ansåg att detta var världens yttersta ende (”Finis terrae”). – Spännande fortsättning följer.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s