S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Nu har vi fått bytt ut vår generator!!

Lämna en kommentar

Den lilla fiskehamnen Cariño, strax ONO om La Coruña i NV Spanien, har varit vårt ”hem” de senaste 12 dagarna. Väldigt vänliga och hjälpsamma människor, som hälsat igenkännande på oss, då vi gått på promenad, och handlat i ”Den Lilla Supermercado” på hörnan – finns det möjligen någon motsättning i detta uttryck?

Spelar ingen roll! Kassörskan är lika vänlig för det! Hon är lika intresserad av att höra hur det går med ”Los Repuestos”, Reservdelarna – har de kommit än?! Alla här i den lilla fiskebyn verkar engagera sig i hur det går för oss!

 

Fisketrålarens fångst rensas, väges, mätes, täckes av is och bedömmes av kritiska blickar…. Fiskdoften hänger tungt över kajen.

 

Fritidsfiskarna uppfyller kajerna runt oss. Ibland blir det napp. Ibland får vi hjälpa till med krokar som fastnat i våra linor. Spelar ingen roll; alla är glada över en dag i solen med barnbarnen….

 

Och ibland blir det napp!!!

Kaptenen (”Davíd ”) på Räddningsbåten Shaula, som bärgade oss in till spanska fastlandet, har varit otroligt hjälpsam! Han har varit nere hos oss i hamnen flera gånger om dagen och efterhört hur det går för oss, om han kan göra något extra, osv. När man träffar så väldigt hjälpsamma och oegennyttiga människor, då kan man börja hoppas på mänsklighetens framtid….

Efter att ha stirrat in i en fiskehamns intellektuella stenmur och filosoferat över tidvattnets inflytande under århundradena……, har vi nu fått DNG (=Den Nya Generatorn) på plats, och fått installationen godkänd av Mastervolt Sweden. Bara en så’n sak! – Pär vid varvet hemma vid Br. Johanssons Båtbyggeri i Holmsund (utanför Umeå) har sänt mig lämpliga datafiler. Då kunde Mastervolt Sweden i Mölndal, söder om Göteborg, koppla upp sig på min dator, via Internet, och göra de datajusteringar som behövdes.

För många år sedan var det bara att köpa in en ny generator, och få den på plats. Så gjorde jag på -70-talet, bytte ev. också batteriet i min gamla Volvo Amazon, och färdig med det! Men icke nu! Nej, nu är det all världens elektronik, som måste anpassas, ”för att det inte skall börja brinna!” – Det är bara att lyfta på hatten, och vara tacksam för att vi (de?) finns till.

Om nu allt fungerar, kommer vi att i morgon, ungefär kl. 11.00, beroende av tidvattnet, att segla västerut till La Coruña. C:a en dags-seglats. Där stannar vi över helgen, så att Helmi får möjlighet att beställa tid hos Frissan. Viktiga saker skall man inte underskatta!

Därefter fortsätter vi söderut, söder om Cap Finisterre, där det lär finnas en massa väldigt fina ankarvikar. Där hoppas vi snart få kontakt med våra seglarvänner Marie och Lars i ”Anemone”, som nu hunnit långt söderut. – Spännande fortsättning följer!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s