S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Om Galicien. 2017 08 19.

8 kommentarer

Vi ligger fortfarande kvar i den lilla gallisiska fiskebyn Cariño, strax ONO om La Coruña i NV Spanien i avväntan på reservdelar. Det visade sig att 90A generatorn på huvudmotorn hade brunnit, och förorsakat röken och den intensiva lukten av brända el-kablar. Det var nog bara numret före att det blivit öppen eld! Det var ren tur att vi upptäckte att generatorn inte längre laddade, och öppnade motorrummet. Vi förstod då genast vad som höll på att hända och kunde raskt stänga av huvudmotorn.

Tursamt nog skedde detta i södra Biscaya. Nu HAR vi passerat detta så beryktade hav, innan september månad. Detta har också varit lite av en drivkraft under resans gång att se till att komma vidare. Nu behöver vi inte på samma sätt bekymra oss om de annalkande höststormarna över Biscaya.

Det går alls ingen nöd på oss här. Vi har utforskat den lilla fiskebyn, och invånarna här hälsar glatt igenkännande på oss.

På promenad i den lilla byn med smala och branta gator.

Häromdagen tog vi en långpromenad ut till fyren längst ute på udden, och fann en trevlig liten restaurang med en enastående havsutsikt! Att både den goda maten och vinet gör att vi nog gärna gör om den där turen, det råder det ingen tvekan om!

På väg ut mot fyren vid Cabo Ortegal.

 

Som modena människor måste vi också ta en ”selfie”!

 

På vägen dit ut träffade vi på en man, förmodligen lärare, men som tidigare arbetat på sjön i 15 år, och bl. a. besökt både Sverige och Norge. Jag frågade honom om den mycket egendomliga dialekt av spanska, som man talar här i Galicien. Det verkar vara en blandning av spanska och portugisiska.

Han förklarade då, att för mycket länge sedan kallades hela den västra delen av iberiska halvön av romarna för ”Region Galaico-Lusitania”. Det är härifrån Lusitania kommer; det var ett gammalt namn för dagens Portugal, och många spanjorer talar fortfarande om portugiserna som ”Los Lusses”.

Under 800-talet invaderades iberiska halvön av araberna, morerna, som satte mycket av sin prägel på arkitektur och kultur. Under senmedeltiden fördrevs morerna, och vi börjar ana bildandet av Spanien och Portugal. Fram till dess hade varje region haft sin något säregna dialekt. Katolska kyrkan drev med hjälp av de katolska kungarna på utvecklingen mot en nationalstat med en stark centralmakt. Detta gjorde man genom att både hota och locka välutbildade ute i regionerna att flytta till Madrid respektive Lissabon. Utan starka ledare ute i regionerna, var dessa lättare att kontrollera. Ett nytt gemensamt språk, castellano, började att användas av centralmakten, och det är ungefär vid den här tiden, under 1400-talet, som den moderna spanskan börjar formeras. Det är kanske i ljuset av den historiska bakgrunden man skall se både de dialektala skillnaderna och de olika självständighetssträvandena vi ser emellanåt.

Detta var Dagens Text.

Vi hoppas att i nästa vecka kunna segla vidare. Söder om Cap Finistere lär det finnas många fina ankringsvikar. Spännande fortsättning följer.

8 tankar om “Om Galicien. 2017 08 19.

 1. Flotte reiseskildringer. Trygg reise videre.

  Gilla

 2. Veldig hyggelig at Du fortsatt er med oss! Føles tryggt!

  Gilla

 3. Skönt att det inte går någon nöd på er
  Mat o vin och kultur är härligt
  Per

  Gilla

  • Vi ligger kvar i Cariño. Väntar fortfarande på generatorn, som man lovat skall komma i eftermiddag, onsdag. Om mekanikern får den på plats i kväll, kan vi dra vidare i morgon. Återkommer.

   Gilla

 4. Skönt att det inte går någon nöd på er
  Mat o vin och kultur är härligt
  Per

  Gilla

 5. Hej på er

  Hälsningar från Halsviken och en fin sommardag. Igår var det toppenfint också.

  Ser att ni fått uppleva äventyr och dramatik men hoppas ni snart får ordning på allt.
  Ville sprang in på er gård idag och verkade fundera på var ni håller hus?.

  I ”byn” så är det byggprojekt lite här och där verkar det som så folk håller sig sysselsatta.
  (Bygger själv på Attefalls huset som tidsoptimisten planerat skall vara klar innan vi själv
  åker till sydligare breddgrader).

  Tack för trevliga uppdateringar från er spännande resa.

  Hör bara av er om ni behöver någon hjälp här på hemmaplan då vi mest är hemma och jobbar
  på all ledig tid så vi finns tillgängliga på plats.

  /Anders, Gunilla & Ville

  Gilla

  • Tack för väldigt trevlig kommentar! Vi har faktiskt just i eftermiddag fått ordning (?) på den nya generator, som enligt Mastervolt Sweden nu skall fungera utan anmärkning. Det är märkligt detta att ju mer tekniken utvecklas, ju mer komplicerad blir den! Nu går det knappt att byta en glödlampa i en bil! Tro inte att det bli enklare i en båt!! Det skall till datorer för minsta lilla grei! Jag minns när jag bytte generator i min gamla Amazon, modell -67. Det var inte så märkvärdigt; det var bara att spänna generatorremmen tillräckligt lagom, och så färdigt med det! Nu är det en hel datorbutik för en skitsak!

   Om allt går som planlagt, seglar vi vidare västerut till La Coruña i morgon. Där stannar vi över helgen, eftersom Helmi vill ha en tid hos Frissan! En stor kram till er alla, särskilt till Ville! Och behöver vi någon hjälp, så hör vi gärna av oss!
   Stor kram till er alla från
   /Helmi och Carl-Gustav.

   Gilla

 6. Spennende å lese alt dere opplever! Alle gode ønsker for turen vidre.
  Mette og Jan Martin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s