S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Här är vi nu! Rosslare, SO Irland, 2017 07 31.

4 kommentarer

Rosslare, SO Irland.

 

Idag en dag med en del dramatik. Mer om detta senare.

Vi låg igår kvar i Arklow, som sägs ha grundlagts av Vikingarna på 700-800-talet. Förmodligen fanns bosättningar runt denna handelsplats vid flodmynningen redan flera århundraden tidigare. – Staden, nu med 12.000 invånare, hade sin blomstringstid under slutet av 1800-talet fram till 0ch med 1:a världskriget. Det byggdes upp en kemisk fabrik, som tillverkade krut och ammunition. Som ett kuriosum kan nämnas att ägaren, Mr. Kynoch,  under en kort tid också var President i fotbollslaget Aston Villa.

Fabriken sysselsatte som mest 3.000 personer, mest kvinnor. Man kan fundera på varför; naturligtvis bra att kvinnor kom ut på arbetsmarknaden, men man skall också komma ihåg att de allra flesta som omkom i arbetsplatsolyckor (40 stycken) på denna ammunitionsfabrik var just kvinnor.

* * *

Vi gick iväg tidigt idag på morgonen, kl. 05.00 för att det skulle passa med tidvattenströmmarna. Jodå, detta fungerade bra. Vi hade 2,5 – 3 knops medström på förmiddagen, och riktigt rusade fram. Samtidigt blåste det upp kulingvindar mot oss. Kombinationen vind och ström mot varandra är känd för att kunna ge mycket hög och krabb sjö. Nog kände vi av det, men det fick väl gå an. Det skulle väl lugna sig.

Värre var det för vår följebåt, Anemone, där Marie och Lars efter några timmar rapporterade om motorstopp. Förmodligen var det något skräp i tanken, som grumsats upp i den krabba sjön, och så tystnade motorn. Att ge sig fram på fördäck för att sätta segel i 14-15 m/sek, det gör man väldigt ogärna. Vi övervägde att försöka få över en tamp och bogsera. Detta är dock potentiellt farligt. Man skall komma ihåg, att det är en sak att bogsera i lugnt väder utanför hemmahamnen. Det är en helt annan sak att försöka sig på denna manöver i kuling. Bara att komma så nära ”haveristen” att man får över en lina är en bedrift. Dessutom är risken stor att linan hamnar runt propellern. Sedan hade vi båda haft ett problem. Så vi nöjde oss med att cirkulera runt haveristen och vara ”stand by”.

Sjöräddningen (”Coast Guard Rescue”) tillkallades via VHF-radio. Efter att man förvissat sig om att det inte förelåg  något omedelbar fara för liv (då skulle man ha sänt helikopter med ytbärgare), sände man en livräddningskryssare, som inom 25 minuter var på plats för att förbereda bogsering av vår kompisbåt Anemone. Just då lyckades Lars få igång motorn, och började tuffa iväg. Livräddningskryssaren stannade kvar och följde utvecklingen i bortemot en timme innan man bedömde situationen som under kontroll. Därefter drog man snabbt – i över 25 knop – iväg mot hemmahamnen för ev. nya insatser.

Jag måste säga att jag är imponerad över hur kollossalt professionellt manskapet på dessa livräddningskryssare arbetar! Lugna men sakliga frågor över radion, rationella övervägningar och ett mycket vänligt bemötande. Det är ju precis detta man behöver i en besvärlig situation.

Sååå, nu ligger vi säkert förtöjda i Rosslare’s industrihamn. Det var inte precis hit vi skulle, utan till Kilmore Quay, just efter udden. Rosslare har vi dock haft med som en möjlig nödhamn, om vi skulle få problem. – Det är dock inte särskilt angenämt att som seglare ligga i en oljig och skitig industrihamn med silldoftande trålare samt trimmertravar med kringflygande skräp som närmaste grannar! I en nödsituation accepterar man dock nästan vad som helst, bara man får förtöja tryggt.

I morgon planerar vi att fortsätta till Kilmor Quay. Där blir vi nog liggande några dagar pga ett annalkande oväder, innan vi seglar vidare mot målet, Kinsale, där vi skall invänta ett lämpligt väderfönster inför överfarten mot Spanien.

4 tankar om “Här är vi nu! Rosslare, SO Irland, 2017 07 31.

 1. Bra att ni tar det säkra före det osäkra. Ni verkar ha det bra 💜 kram från mig

  Gilla

 2. Hallo Helmi og Carl Gustav
  Godt å lese at dere ligger trygt i havn etter en vel spennende seilas med kompisbåten i dårlig vær. Flott med redningstjeneste som fungerer, – selv om løsningen ble den beste – at de klarte seg selv.
  Vi følger dere på ferden vidre og heier på våre barske venner! Takk også for tlf. den 30. juli – den satte jeg pris på.
  Mange hilsener fra Mette og Jan Martin

  Gilla

  • Godt at dere fölger de gamle ”sjøulkene”! Akkurat nå ligger vi i Kilmore Quay, og planlegger å seile videre til Kinsale. Fra Kinsale drar vi videre over Biscaya til Spania. /Hilsener fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s