S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Konstnärernas Skagen, 2017 06 25

Lämna en kommentar

Här vid Skagen på Jyllands nordspets finns mycket att se. Utöver själva Grenen (yttersta udden) med alla sanddynerna, torde Skagen mest vara berömt för de s.k. Skagenmålarna omkring förra århundradeskiftet. Efter det katastrofala nederlaget i kriget mot Tyskland 1864, behövde man något annat än den nationella militära styrkan att sätta fokus på. Det kom att bli det kulturella, det unikt danska, mot vilket uppmärksamheten kom att riktas.

Under 1870-80 -talet kom flera konstnärer, bl a Marie och P.S. Krøyer, Anna och Michael Anker, Laurits Tuxen samt inte minst Holger Drachmann, från fr a Køpenhamn att dra till nordligaste Jylland efter att ha hört talas om det speciella ljuset här uppe. De kom att bilda Skagengruppen, som kom att producera en mängd mycket välkända målningar.

”Hip, hip hurra” fr. 1888 av P.S. Krøyer.

 

Välkända motiv av P.S. Krøyer.

 

Holger Drachmann kom att bli den mest folkkära av dem alla. Dels för att han både var konstnär och diktare. Bl a skrev han den danska Midsommarvisen, som fortfarande sjunges, då danskarna tänder midsommarbålet. Han debuterade tämligen sent som målare, när han upptäckte att han kunde försörja sig på även detta. Fr a gjorde han sig känd som en ypperlig marinmålare, där han kunde illustrera havets och vågornas vildhet som ingen annan före honom. Han var genuint intresserad av att lära känna och beskriva lokalbefolkningens vardag och vedermödor. Det var kanske just denna sida, som gjorde honom så folkkär.

 

Marinmålningar av bl a Holger Drachmann.

 

Krøyer målade ett fint porträtt av sin gode vän Holger Drachmann i riktig miljö, bredvid en lokal fiskebåt nere vid stranden.

Holger Drachmann i sin rätta miljö, framför en lokal fiskebåt på stranden vid Skagen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s