S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Skagen, Midsommarhelgen 2017.

Lämna en kommentar

Midsommarafton (”St. Hans-aften”) promenerade vi tillsammans med Mette och Jan-Martin ut till ”Vippefyren” alldeles norr om Skagen. Det var här som dansken Jens Pedersen Grove konstruerade den första ”Vippefyren”, en stålkorg med glödande kol, som kunde tändas och höjas för att vägleda sjöfarten vid dålig sikt. Senare samma år, 1627, kom Vippfyr även till Anholt och Falsterbonäset. Några år senare följde Nidingen och under 1670-talet även Ölands södra udde.

Efter ”St. Hans-tale” av Borgmästaren, sjunges traditionsmässigt den danska Midsommarvisen, skriven av Holger Drachmann, följt av nationalsången ”Det er et yndigt land”, skriven av Adam Oehlenschläger.

 

Vippfyr vid Skagen.

 

Vi gick midsommardagen längst ut på Grenen, där man kan stå med ett ben i vardera havet, Skagerak och Kattegatt. Det är mycket strömt och många båtar har gått i kvav här utanför. Naturligtvis badförbud!

Carl-Gustav vid Grenen med ett ben i vardera havet. Notera den mycket kraftiga strömbildningen!

 

På stranden fann vi en liten säl-kut….

En strandad säl-kut…

 

 

Den söta lilla säl-kuten visade ingen uppskattning av Helmis omsorg.

 

 

Sälföräldrarna vakade nogsamt utanför…

 

Om några dagar, när vädret blivit bättre, drar vi vidare till Norge.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s