S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

2022 01 17; totalhavererad motor.

6 kommentarer

När vi kom hit ner, sista dagarna i november, testade vi som vanligt motorn. För första gången på alla dessa år startade den inte! Vad i hela Friden?!! – Kollar startbatterierna; jodå, de är fulladdade.

Nytt försök. Startmotorn drar runt stora huvudmotorn, men den startar inte. Bara ”på-tisdag-på-torsdag-på-tisdag-på-torsdag-host-host-host-på-tisdag-på torsdag-host-host”. Massiv tjock vit rök väller ur avgasröret. Livet på bryggan avstannar. Någon tittar oroligt efter brandlarmet, andra sympatihostar med motorn.

Någon ropar: ”Stopp! Gör inga fler försök! Få hit en motormekaniker!” – Vi fylldes av onda aningar.

Flera dagar efter utsatt tid dyker det till slut upp en hjälpsam och trevlig ung man. Har går rakt på sak; jag drar runt med startmotorn på nytt, samtidigt som han systematiskt testar den ena cylindern efter den andra.

Inom ett par minuter har han diagnosen klar; motorn går bara på tre cylindrar, den fjärde är fylld med vatten!

Hur i hela …..har detta gått till?!! Vår trogne gamle Tryggve! Vår vän i nöden!

Den unge José ringer till sin chef, Jorge Ramos på verkstan i det närliggande Pasíto Blanco. Jag överhör samtalet, och det beslutas om att lyfta ut hela motorn och transportera den till verkstan för att köra den i bänk. – ”Huvvaligen!” tänker jag. ”Det här låter dyrt!”

Så börjar det eviga jagandet av den som bestämmer i den närliggande lilla fiskerihamnen, om vi kan tänkas få låna kajen några timmar för att lyfta ur motorn med lyftkran från en lastbil. Jodå, det skall gå bra, men inte förrän då-och-då. OK. – Till slut hittar vi en tid, som passar både fiskerihamnen och verkstadsägaren. Samtidigt som det inte är något helgon, som skall firas.

Bryggans Expertkommitté av mer eller mindre spänstiga herrar, hjälps åt att bogsera båten de 100 meterna bort till Fiskerihamnen.

Motorn på väg upp ur motorrummet, genom sittbrunnen och upp på land.

Efter lite lirkande gick det att få upp motorn genom sittbrunnsgolvet.

Innan vi bogserades tillbaka till vår bryggplats, fick vi stränga order av verkstadsägaren. En decimeter av den främre motorrumsväggen måste rivas, innan det går att få motorn på plats igen. – Låter besvärligt. Och dyrt. Men, vi får väl prata med Jens, hamnens allt-i-allo, och som fixar det mesta.

Efter drygt 14 dagars Jul- och Nyårsnedstängning, har besked äntligen besked kommit från Verkstan. En tio punkter lång lista med reservdelar måste beställas. Det förefaller ha läkt in saltvatten från värmeväxlaren, vilket spritt sig genom topplockspackningen och ner i en cylinder. Och där har det stått sedan vi lämnade båten i maj månad.

Det hinner nog hända mycket på den tiden. Reservdelslistan antyder det, i varje fall.

Verkstadsägaren, Jorge Ramos, är dock en duktig karl. Han vet vad han gör. Utöver att vara tyska fordonstillverkaren MAN’s representant på Kanarieöarna, flygs han emellanåt av MAN över till Kuba för att serva kubanska kustbevakningens dieselmotorer.

Enligt bryggsnacket här, ville Fidel själv att det skulle vara just Jorge, som kom. Det här sista – om Fidel – vet jag dock inte om det stämmer. Jag kan ju dock lite diskret höra, om han träffade Den Store något.

Och nu väntar vi på att reservdelarna skall komma. Och på att arbetet skall börja.

Spännande fortsättning följer.

6 tankar om “2022 01 17; totalhavererad motor.

 1. Fryktet at dette måtte bli resultatet av problemene ! «Shit happens !» desverre , men jeg regner med at kompetente forståsegpåere kan hjelpe til med å få ting opp å gå : resultatet blir vel en ny motor + + + Men forstår jo at slikt også setter en stor demper på humøret – og vi regner med dere allerede har forskjellige alternativer til vurdering !
  Ta vare på hverandre, vi tenker på dere, og ønsker alt vel !
  PS ,Her nord venter vi på at sola skal komme over Mofjellet – så 21 .januar blir det nok en liten «solkaffe» på våre trakter !
  Beste hilsner Gunvor og Olav

  Gilla

  • Takk kjære venn!
   Jaa, nog kunde vi hålla oss for latter, når vi oppdaget motorelendet. Vi får ta det som en prøvelse.

   På noen måte går det at se positive trekk i situasjonen. Heldigvis at vi er på en sentral plass, hvor det finnes kompetent folk. Tenk å sitte på den lille øiya El Hiérro, langt ute sørvest. Langt, langt unnan kompetanse. Og med dårlige forbindelser hjem.

   Javel, javel. Båten flyter, og vi har det godt ombord ellers. – Spennende fortsettelse følger! – Hils til Gunvor!

   Gilla

 2. Huff, så kjedelig for dere, men dere får tydeligvis den hjelpen dere trenger. Det legger selvfølgelig en demper på både humøret og på mulighetene for virkelig å slappe av. Mye å tenke på og å ordne opp med. Håper dere greier å kose dere til tross for motorhavariet, og at dere holder dere unna covidsmitte. Ha det så bra som dere kan til alt er fikset! Stor klem til dere begge fra meg.🤗❤️ Sender en melding på messenger med oppdatering herfra. Er fortsatt i London😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s