S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

På väg! Vi lämnar Gran Canaria, 2021 04 09.

6 kommentarer

Så är vi på väg! För ovanlighetens skull ställde vi väckarklockan på ringning tidigt i morse, kl. 06.30. FAKIRTID! Det är normalt bara Fakirer som går upp en så okristlig tid som detta!

Men detta pga att vi har en lååång segling framför oss idag. 50 sjömil (nm). Med 6 knops medelfart, innebär det drygt 8 timmars segling. Uppe i skandinaviska vatten kan man segla dygnet runt sommartid, men här söderut blir det bäckmörkt 45-60 minuter efter solnedgång. Om man skall dagsegla och komma fram innan solnedgång, vill vi helst inte segla mer än 60 nm. Om man nu inte bestämmer sig för att nattsegla. 

Sååå, tidig frukost. Morgonbestyr, med toa och en snabb dusch i servicebyggnaden. Senaste väderleksprognosen kollad.  Kolla att vattenslang, el-kabel och alla förtöjningar är loss. Sjökortet kollat. Kursen satt. Meddela hamnkontoret över VHF-radio, att ”S/Y Helmi lämnar hamnen inom några minuter”. Jodå, vi är välkomna tillbaka; vilken tur! 

Så är vi ute ur hamnen och ute på öppet hav. Gamla dyningar lever fortfarande kvar. Kanske som minne efter en tropisk storm långt borta.

Vi drar ut storseglet och genuan. Initialt svag vind, men efterhand tar Solvinden överhand; detta pga att landmassorna runt omkring värmes upp. Vinden ökar, och farten. Mitt mellan öarna börjar det luta så pass att vi revar, dvs minskar segelytan. Detta är elementärt; så fort någon överhuvudtaget tänker tanken ”Reva!”, så revar vi. Ingen diskussion! Allt annat är trams. Ungdomligt trams. Om man som skeppare inte lyssnar till den signalen, får man finna sig i att få segla ensam nästa gång. 

I den måttliga vinden gungar vi långsamt fram med riktning Tenerife.

 

* * * 

 

På avstånd finner vi en flock sjöfågel; kanske 20-30 stycken. Det brukar betyda fisk. 

Och plötsligt bryts vattenytan av ett virrvarr av skvalpande! Vattnet nästan kokar av aktivitet! Det är delfiner, som också upptäckt fiskstimmet! 

Vi står lamslagna av skådespelet! Och mer blir det! Delfinerna har upptäckt oss. Kanske ser de oss som en kul lekkamrat. De simmar fram och tillbaka, framför och under båten. De är pilsnabba, och man måste ta massvis av bilder för att kanske få några enstaka bilder med de lekglada delfinerna! 

 

Här anar man att ett delfinpar simmar precis under vattenytan.

 

Här bryter 3 delfiner vattenytan.

 

Här har vi en!

 

Här har vi en något mer närgången krabat.

 

* * * 

 

Vi närmar oss Tenerifes sydkust, och söker ”Natthärbärge”. Under påskhelgerna har bl a Tenerife invaderats av fastlandsspanjorer, från fr a Madridområdet. Detta är ett storstadsklientel, som inte bara för med sig en massa smitta, utan på känt manér också struntar i lokala restriktioner. 

Hela Tenerife stängdes därför ner totalt, och gatorna patrullerades av ”Guardia Civil” med batonger och puffror i sidorna. De gossarna diskuterar Du inte med. Storstadsfolket får finna sig i att tillbringa kvällarna med Mässa och Andlig Uppbyggelse. 

Hamnarna var stängda, och vi har därför ankrat upp utanför ”Las Galletas” på SO delen av Tenerifes sydspets. Vi hade egentligen tänkt ankra utanför ”Los Christianos” på SV-sidan, men vi trodde inte på väderprognosen, utan litade mer på vår egen intuition. Vi har ankrat på 9-10 meters djup och hoppas att inte vår ankarkätting skall fastna i något klippblock.  Så här långt har vi legat i gott sjölä i kväll. 

När, och om, vi kommer loss i morgon, seglar vi vidare till La Gomera, där vi stannar över helgen. Sedan fortsätter vi till Tazacorte på västsidan av den västliga lilla ön La Palma. 

Spännande fortsättning följer!

 

6 tankar om “På väg! Vi lämnar Gran Canaria, 2021 04 09.

 1. Fortsatt god seilas . Følger med er . 👍💃

  Gilla

 2. Takk for en ny reiseskildring fra S/Y Helmi. Alltid like interessant å følge med på seilasene.

  Las Galletas skal forresten betyr ”kjeksene”. Oppkalt etter en episode der et handelsfartøy fullastet med kjeks strandet der. Sies det.
  Hils fruen!

  Gilla

  • Ja, jag kjenner til hvad namnet ”Las Galletas” betyr, men ikke historien med fartygsforliset. Men det kan godt hende.
   Idag seiler vi videre over til La Gomera.
   Først skal jeg dog skrive noe om ”Ankarvakt”.

   Gilla

 3. Godt å høre at dere atter har saltvann under kjølen igjen, og får nyte elementene på ny ! Og ikke minst de friske morgenbad når det lar seg gjøre . Så får vi leve mer på vår måte og nyte lengre dager,og at vårjevndøgn for lengst er passert. Mye folk ute på ski når været tillater det, og alle ser jo fram til en coronafri tilværelse – og så får vi nyte friluftslivet så godt vi kan , og etter omstendighetene! Så «plystrer» vi en hilsen til dere, og La Gomera – og ønsker dere fortsatt god bør.

  Gilla

  • Så flott å få hilsen, og høre hvordan det går på Mo. Tenk positiv! Benytt de muligheter som finnes rundt hvor Du er!
   Etter en dags hvile på La Gomera, fortsetter vi morgen tidlig til Tazacorte på La Palma. – Vi holder kontakt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s