S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Det rikliga La Gomera! Karnevaler! Vinprovning! Och fiskafänge!

Lämna en kommentar

Vi har nu varit här i en månads tid på den runda lilla ön La Gomera, strax väster om Tenerife. Alls inte lika mycket turister och tingel-tangel, som Storasyster. Betydligt mer genuint och gemytligt.

* * *

Under hela februari månad – särskilt de sista veckorna! – är det Karnaval. Då firas det! Även på en så här liten plats deltar hundratals människor i karnavalståget. Räknar man med även föräldrar till alla ungarna i tåget, måste det röra sig om tusentals människor som är engagerade!

 

Redan på eftermiddagen kommer fantasifullt dekorerade lastbilar med uppspelta ungar på flaket.

 

Barn i alla åldrar deltar.

 

Årets tema förefaller vara Sjöröveri…

 

Här kommer Flottans Gossar!

 

Måhända det blir Vår Kväll i kväll! Vilka kreationer!

 

Det här glada gänget har säkert också något med Neptun och Havet att göra.

 

Det anas något alldeles extra! Lägg därtill Salsarytmer i en öronbedövande ljudnivå!

 

Uppe på scenen kommer den här Munken med sina Sju Hövitska Jungfrur.

 

Kvällens Segrare! Ett fantastiskt dansnummer med en färgsprakande vitalitet! Lysande! Sambarytmerna hörs långt ut på natten!

 

* * *

 

Karnevalen är nu slut för i år. Det har sagts oss, att man redan nu förbereder nästa års utstyrsel, nya danssteg, nya sånger, mm. Allt är färdigsytt i augusti månad, och så tränar man! Och så tränar man! Allt för att det skall vara klart till sista två veckorna i februari. Tala om engagemang! År efter år!

 

* * *

 

Dagtid har vi tagit långpromenader. Vattnet från den tropiska regnskogen högst uppe på ön har man sedan generationer tagit till vara, och man kan med konstbevattning få ut stora skördar även nere i det torra kustområdet.

 

Ett makalöst vackert och väldoftande sjasminträd! – I bakgrunden syns ett av hamnens kryssningsfartyg som precis har lämnat ön.

 

Längst bort på kustremsan ligger några grå icke färdigställda hotellkomplex.

De gråa icke färdigställda hotellkomplexen visade sig ha en nog så dramatisk historia. De tillhörde en engelsk storgangster, som skulle vit-tvätta en ansenlig summa pengar genom ett gigantiskt hotellbygge. En s.k. ”känning” på den kriminella marknaden satte dock för c:a 5 år sedan stopp för planerna genom att helt enkelt skjuta ner den blivande hotellkungen. Min sagesman på bryggan kände dock inte till detaljerna i historien. – Nu så här i efterhand kan man kanske tycka att det var lika bra att denna idylliska lilla ö inte blev indragen i kriminell miljö. Även om man naturligtvis kunde ha hoppats att historien inte hade slutat så blodigt.

 

* * *

 

Vi tar en biltur över till Valle Gran Rey på andra sidan ön.

Makalös utsikt från höjderna ovanför Valle Gran Rey på La Gomeras västra kust.

 

På en liten smal väg fann vi denna lilla butik, som sålde lokalproducerat vin.

 

Här kunde man få provsmaka det lokalproducerade vinet.

 

På en liten restaurang nere i stan blev vi serverade en riktigt välsmakande skaldjurspaella.

 

* * *

 

Väl tillbaka i Marinan i öns huvudstad San Sebastián gick ryktet att en av fiskebåtarna hade fångat en stor tonfisk på drygt 100 kg! Man hade redan rensat och filéat fisken, men resterna hängde kvar i aktern på båten.

 

Resterna efter den över 100 kg stora tonfisken, som en av fiskebåtarna vid vår brygga fångade.

 

* * *

 

I morgon tidigt seglar vi iväg igen. Redan klockan 07 (lokal tid) lämnar vi hamnen. Vi har egentligen bara en dag på oss, innan nästa kuling drar in här bland öarna. Vi har en lång segling framför oss, och vill helst inte komma fram i mörker. – Skriver mera inom några dagar om våra ändrade planer.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s