S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Här är vi nu, ”Las Galletas” på Tenerife, 2019 11 20.

2 kommentarer

 

”Las Galletas” ligger på Tenerifes SSO spets. – Den runda lilla ön La Gomera, där vi låg ankrade inatt, ligger strax västerut.

Så har vi kommit fram till ”Las Galletas”, på Tenerifes SSO-kust. Vi lämnade vår ankarplats på La Goméras sydspets idag på morgonen. Alldeles spegelblankt hav, med undantag av just när vi skulle in i hamnen här. Då blåste det upp ordentligt. Typiskt! Det är egentligen just då man inte vill att det skall blåsa något nämnvärt. Nåväl, vi har varit i den här Marinan förr, så vi visste hur det skulle hanteras.

Endast några få delfiner såg vi. En del såg så stora ut, att vi undrar om det inte var riktiga tumlare vi såg.

 

Ett delfinpar precis bredvid båten, den ena just vid ytan.

 

* * *

 

Hamnen ”Las Galletas” (eg. ”keksen”), som numera officiellt heter ”Marina del Sur de Tenerife”, har ursprunligen varit en liten fiskehamn. Marinan med gästplatser – och särskilt alla dessa charterbåtar! – verkar ha tagit över allt mer.

 

En del av fiskebåtarna i hamnen är av en sorts små trålare.

 

 

Medan andra verkar ha bevarat den ursrungliga enkla karaktären. Alltid samma sprakande färger!

 

* * *

 

I hamnområdet upptäckte vi den peruanska lilla restaurangen. Det finns inte så många sådana utspridda över världen, men här fanns det fakiskt en. En autentisk peruansk restaurang med en äkta peruanska som kocka.

Det kan kanske tyckas märkligt mitt intresse för just en peruansk restaurang, men för i år precis 50 år sedan (1969-70) tog jag ett sabbatsår från mina medicinstudier, tog jobb på en lastbåt, jobbade mig över Atlanten genom att knacka rost och måla på däck, och reste sedan runt i Sydamerika med en ryggsäck och en sovsäck. Jag skulle lära känna och frälsa världen. Vari frälsningsläran bestod, har jag idag mycket vaga begrepp om.

Nåväl, jag minns mycket väl känslan, när man efter en hel dags liftande på den peruanska landsbyggden, högt uppe i Anderna på 2000-3000 meters höjd kom fram till ett litet kyffe med ett minimalt matställe och en säng. Hur utomordentligt gott det smakade att få sätta sig till ett ”dukat bord” (med väldigt vidsträkt betydelse av uttrycket ”dukat bord”). Att nu 50 år senare få upptäcka en äkta peruansk restaurang med en äkta ”Lómo Saltádo” (strimlat fläskkött, fräst med lök och tomat), tillagat av en äkta peruansk kocka; det var bara gudomligt! Och Helmi fann en rätt av faktiskt mycket väl filéad fisk. Det är sådana kvällar man minns!

I morgon seglar vi vidare österut till Puerto Mogán på Gran Canarias SSV-kust. Skall också bli ett kärt återseende. Spännande fortsättning följer!

 

2 tankar om “Här är vi nu, ”Las Galletas” på Tenerife, 2019 11 20.

 1. Takk for fine bilder og interessant lesning fra de sydlige breddegrader. Artig å lese om peruansk mat på Tenerife.

  Her oppe stunder det mot jul, men nå har vi en mildere periode med 3-5 grader. Jeg skal ha noen private pasienter i morgen før jeg drar til Solstad for å sjekke at alt er ok, blant annet båten som står ute i hagen.

  Drar inn igjen fredag for å spille golf sammen med bl a Vidar kl 16.

  Torill drar til Høylandet i morgen med julegaver til barnebarna.

  Ellers utvikler jeg nettsider for privatpraksisen. Den finnes her om dere har tid og anledning til å se på den http://www.psykologaslakhimle.no

  Da må dere ha en fin seilas til Gran Canaria!

  Mvh Furiren

  ons. 20. nov. 2019, 23:02 skrev S/Y Helmi :

  > syhelmi posted: ” Så har vi kommit fram till ”Las Galletas”, på Tenerifes > SSO-kust. Vi lämnade vår ankarplats på La Goméras sydspets idag på > morgonen. Alldeles spegelblankt hav, med undantag av just när vi skulle in > i hamnen här. Då blåste det upp ordentligt.” >

  Gilla

  • Kjaere Aslak!
   -Så hyggelig å høre fra Deg! Det er ikke hver gang som datamaskinen skifter til Norsk, som jeg ønsker, men det får bli som det bli.
   -Artig å få litt rapport om hvordan det er hjemme på Helgeland. Hvad dere driver med, klima, mv. For oss ”sørlenninger” er dette litt ”eksotisk”. Dette med sne og kalt. Her er det vanligvis en annen problematikk, med veldig varmt, men serlig Helmi liker det godt.
   -Jeg ser frem til at vi holder kontakt, og forhåpentlighvis treffes vi i sommer. Skal forsøke ta meg en tur over ”Kølen” for å hilse på venner, kjenninger og andre kjeltringer! Hils godt til Torild!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s