S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Ösregn och snö på Kanarieöarna!

Lämna en kommentar

Vi tog en busstur in till den närbelägna lilla staden Val Verde i går, och gick in på en liten servering för en kopp kaffe.

På TV-skärmen på väggen såg vi på spansk TV hur nattens oväder med ösregn över Kanarieöarna hade ställt till det på öarna. På många ställen hade vägarna delvis raserats, och stora vägmaskiner arbetade med att reparera skadorna. På den lilla ön La Palma, dit vi skall segla om några veckor för att lägga upp båten över sommaren, där låg det ett 10-15 cm tjockt snötäcke!

Det sägs att sådana skyfall sker kanske var 10:e -15:e år. Grunden för att ösregn får sådana konsekvenser är att öarna är så höga och branta, vilket gör att regnvattnet inte hinner tränga ner och binda sig i marken. Vattnet rinner snabbt utför branterna och kan ställa till stor skada. Därför finns avledande vattenkanaler på alla öarna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s