S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

San Sebastián de La Gomera, 2019 03 24.

4 kommentarer

La Gomera är en av de västra öarna bland Kanarieöarna. San Sebastián på La Gomeras östkust är huvudstad på ön, som är i det närmaste cirkelrund. På de 369 kvadratkilometrarna bor 24 000 människor, av vilka 9 000 bor i själva San Sebastián.

 

Panoramabild av hamninloppet och Marinan i San Sebastián på La Gomera.

Så här lugnt och idylliskt har det dock inte alltid varit. Under 1500-, 1600- och 1700-talen angreps och plundrades hamnen och ön flera gånger av engelska, spanska, holländska och algeriska inkräktare, vilka alla hade det gemensamt att de var Spaniens fiender. Det var guld och andra rikedomar, som man ville komma åt. Rikedomar, som man antog tillfälligt förvarades på ön, efter upptäckten av Nya Världen i väster (mer om detta senare).

En av dessa erövrare var holländaren Peter Van der Does, som angrep La Gomera i december 1599 efter att strax dessförinnan ha satt i brand Las Palmas på Gran Canaria.

 

Holländaren Peter Van der Does angrep och ödelade stora delar av staden år 1599.

Så småningom lärde sig lokalbefolkningen på ön La Gomera att samarbeta i frågor av fundamental betydelse, ex. ett gemensamt försvar mot utländska inkräktare. De första att få känna på detta var engelsmännen, som år 1743 mötte hårdare motstånd än förväntat och slokörade fick vända om.

Att ha stått emot Royal Navy blev något av en nytändning för lokalbefolkningen. Den rustika gamla kyrkan Iglesia de la Asunción är från den tiden, mitten av 1700-talet, och de gediget tjocka murarna vittnar om säkerhetstänkandet även på kyrkans område.

 

Den gamla rustika kyrkan mitt i byn med sina metertjocka väggar. På den tiden hade kyrkan också en försvars- och skyddsfunktion.

 

Tillsammans med seglarvännerna Ingela och Micke lyssnade vi tidigare idag på vacker kyrkomusik.  Även en gammal kyrka i romersk stil kan ha härlig akustik. Bildkvaliteten dock inte den bästa.

 

Det gamla befästningstornet Torre de la Conde är öns äldsta bevarade befästningsanläggning. Uppfördes faktiskt redan i mitten av 1400-talet.

Rester av den gamla befästningsanläggningen Torre de la Conde, beläget i den vackra stadsparken i centrala stan.

 

* * *

 

På vägen uppför de branta gatorna får man en glimt av hur kuperad denna charmiga lilla stad är med alla sina smala gränder och prång.

 

Den charmiga lilla staden slingrar sig uppför kullarna.

 

Även nere i det torra kustklimatet är växtligheten imponerande.

 

Bananodlingar finns alldeles i stans utkanter.

 

En bit upp i backen ligger en del flotta hus med mycket välskötta tomter och med en magnifik utsikt över Atlanten i bakgrunden.

 

* * *

 

Längst uppe på krönet ligger en märklig anläggning. Ett väldigt flott Hotell- och Restaurangkomplex, ”Paradór”, stans elegantaste. Det visar sig vid närmare förfrågan vara en flera hundraårig gammal mycket stor tomatplantage, där man för kanske 50-60 år sedan byggde om de gamla förråds- och lagerlokalerna till en fashionabel turistmagnet. De stabila gamla murarna vitkalkades, timmerbjälkarna i taket lämnades synliga och målades mörkbruna. Hela inredningen gick i gammal klassisk spansk stil. Så naturtroget, att jag ett tag faktiskt trodde att det var en riktig gammal spansk kolonialbyggnad.

En fridfull innergård bildar en oas med en porlande liten fontän.

 

I foajén finns en vägg fylld med gamla kopparstick av gamla tiders härförare. En och annan kyrkans tjänare har också fått plats.

 

Den eleganta salongen har fått namn efter…

 

…Spaniens Drottning Isabella och Kung Ferdinand, vilka i slutet av 1400-talet bidrog till finansieringen av Christoffer Columbus resor.

 

Det sägs att köket till denna magnifika matsal är stans bästa!

 

Hotellets gäster kan här svalka sig i poolen med utsikt över Atlanten.

 

* * *

 

I kommande inlägg kommer mer om vardagslivet i stan samt om utflykter på ön. Spännande fortsättning följer!

 

4 tankar om “San Sebastián de La Gomera, 2019 03 24.

 1. Hej
  När vi besökte La Gomera så kom vi också till Parador, där vi åt en underbar lunch! Visst är ön underbar! Som i en saga.
  Hoppas allt är bra med er.
  Hälsningar Kajsa o Christer

  Gilla

  • Hej igen! Helt eniga! Väldigt vacker liten ö! Idag skall vi på rundtur med bil, bl.a. upp till den vackra nationalparken. Det blir ett litet opus så småningom. – Sköt om er! /Helmi och Carl-Gustav.

   Gilla

 2. Ønsker dere en trivelig tur rundt øya : spennende historie, og fantastisk natur, små lokale utsalg av stedets vin og videre-foredlete matprodukter, spennende ! Gleder oss over vakre bilder !
  Kjør forsiktig—-sånn ”dagen derpå” !!

  Gilla

  • Takk for hyggelig tilbakemelding! Vi har idag varit på biltur rundt øiya, og beundret mange vakre plasser. Dessverre var det akkurat én av de få dagene på året med regn og dålig sikt, så bildene fra idag ble ikke så helt heldige. Om noen dager blir det en ny tur, og vi håper på litt bedre vær. – Vi snakkes!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s